koukodimos8Τους δημάρχους Κολινδρού κ. Θ.Σολοποτιά, Αιγινίου κ. Β.Κοντό και Πύδνας
κ. Δ.Βασιλειάδη, που μαζί με το δήμο Μεθώνης θα αποτελούν το νέο δήμο
Πύδνας –Κολινδρού επισκέφθηκε ο βουλευτής Πιερίας Κ.Κουκοδήμος, στο πλαίσιο των ενημερωτικών συναντήσεων που πραγματοποιεί με τους δημάρχους του νομού.

Στο δήμο Κολινδρού
Τα οικονομικά προβλήματα που απασχολούν το σύνολο σχεδόν των δήμων της χώρας αλλά και το «πάγωμα» των έργων της Αυτοδιοίκησης μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του βουλευτή κ. Κουκοδήμου με τον δήμαρχο Κολινδρού κ. Θωμά Σολοποτιά. Ο κ.Σολοποτιάς αναφέρθηκε στη δυσχερή θέση στην οποια έχουν περιέλθει οι δήμοι, τονίζοντας πως οι μειωμένες εισροές είτε μέσω ΚΑΠ είτε μέσω ΣΑΤΑ και η καθυστέρηση καταβολής των οφειλομένων από την πολιτεία έχουν ως αποτέλεσμα οι δήμοι να καλύπτουν μετά βίας τα λειτουργικά και μόνον έξοδα τους. Βρισκόμαστε στο κατώφλι της νέας εποχής για την Αυτοδιοίκηση χωρίς εφόδια, χωρίς στήριξη, είπε ο κ. Σολοποτιάς.
Ο κ. Κουκοδήμος από την πλευρά του αναφέρθηκε στο οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και στα μηνύματα που ο ίδιος δέχεται από τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο των συναντήσεων που έχει μαζί τους. Επανέλαβε πως σε κάθε περίπτωση η πολιτεία δεν μπορεί να επιχειρεί  και να σχεδιάζει επί χάρτου όταν σοβαρά, καθημερινά, ουσιαστικά προβλήματα δεν έχει καταφέρει να επιλύσει σε ο,τι αφορά τη λειτουργία των δήμων.

Στο δήμο Αιγινίου
Στις προσπάθειες που καταβάλλει ο δήμος Αιγινίου μέσω της ΕΤΒΑ όπου έχει υποβληθεί ο πλήρης φάκελος για το ΒΙΟΠΑ Αιγινίου αναφέρθηκε ο δήμαρχος κ. Βασίλης Κοντός στη συνάντησή του με τον κ. Κουκοδήμο.  Ο δήμαρχος τόνισε πως η διαδικασία είναι σε πολύ καλό στάδιο και πως στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία διάθεσης γης.
Αναφορικά με το Θησέα, εξέφρασε την αγωνία του για μια σειρά έργων του δήμου Αιγινίου που ενώ είχαν δημοπρατηθεί πριν από το «τελεσίγραφο» του υπουργείου Εσωτερικών κανείς δεν είναι σε θέση να πληροφορήσει το δήμο αν και πότε πρόκειται να χρηματοδοτηθούν αυτά τα έργα. Δεν ξέρουμε αν πρέπει να υπογράψουμε τη σύμβαση και αν όχι είπε ο δήμαρχος Αιγινίου.  Αναφέρθηκε επίσης στη μείωση των ΚΑΠ και στην αύξηση των υποχρεώσεων των δήμων,  ενώ τόνισε πως ο δήμος Αιγινίου έχει σήμερα μηδενικό χρέος και μπαίνει με τις καλύτερες προοπτικές στον υπό σύσταση δήμο.

Στο δήμο Πύδνας

Τα οικονομικά των δήμων αλλά και οι δυνατότητες ανάπτυξης του νέου δήμου Πύδνας-Κολινδρού βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του βουλευτή Πιερίας κ. Κουκοδήμου με τον δήμαρχο Πύδνας κ. Δημήτρη Βασιλειάδη.  Ο δήμαρχος Πύδνας αναφέρθηκε στις προτεραιότητες και τις προτάσεις ανάπτυξης που ήδη προετοίμασε ο δήμος Πύδνας και αφορούν την ανάπτυξη του θεραπευτικού τουρισμού στην περιοχή, ενώ έκανε ειδική αναφορά στις ελλείψεις σε έργα υποδομής που λόγω περικοπής των χρηματοδοτικών προγραμμάτων δεν μπορούν να υλοποιηθούν.  Τόνισε πως πρόκειται για έργα χαμηλού προϋπολογισμού που δεν είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και ως εκ τούτου μετά την περικοπή των χρηματοδοτικών προγραμμάτων αλλά και των πόρων της Αυτοδιοίκησης (μείωση ΚΑΠ) αδυνατούν οι δήμοι να εκτελέσουν.  Σήμερα καλύπτουμε τα λειτουργικά μας έξοδα μόλις και μετά βίας, είπε ο κ. Βασιλειάδης και όχι πλήρως.
Αξίζει να αναφερθεί πως τα έσοδα του δήμου μας, είναι πενιχρά είπε ο κ. Βασιλειάδης και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε με τα νέα δεδομένα «υποχρηματοδότησης» από την πλευρά της πολιτείας.  Αναφερόμενος στα θέματα που αφορούν το Σύνδεσμο Βόρειας Πιερίας του οποίου προΐσταται αναφέρθηκε στην ανάγκη χρηματοδότησης των υπόλοιπων φραγμάτων για τα οποία η Ν.Α. Πιερίας έχει ολοκληρωμένες μελέτες.  Ζήτησε τη συνδρομή του βουλευτή Πιερίας προς αυτή την κατεύθυνση και υποστήριξης του αιτήματος στην ΓΓ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Λιονή.  Ο κ. Κουκοδήμος τόνισε πως θα παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια του ζητηθεί μαζί με τους συναδέλφους του βουλευτές προς αυτή την κατεύθυνση.  Ο βουλευτής Πιερίας θα ολοκληρώσει τις επαφές στη βόρεια Πιερία με τη συνάντησή του στο δήμο Μεθώνης και το δήμαρχο κ. Κώστα Αβραμίδη τις επόμενες ημέρες.

Δήλωση Κ. Κουκοδήμου

«Ενόψει των εκλογών της Αυτοδιοίκησης, της εφαρμογής του σχεδίου «Καλλικράτης» αλλά και των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δήμοι με την περικοπή των χρηματοδοτικών προγραμμάτων και τη
μείωση των πόρων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα να καταγράψουμε, να μεταφέρουμε τις προτάσεις των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης και την αγωνία τους για τη βιωσιμότητα των νέων δήμων» δήλωσε ο κ. Κουκοδήμος.
«Είναι κοινή διαπίστωση πως πηγαίνουμε σε μια διοικητική μεταρρύθμιση εν μέσω μιας οικονομικής συγκυρίας ιδιαίτερα αρνητικής. Είναι προφανές, λοιπόν, και σημειολογικά ότι απόλυτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η υποτιθέμενη εξοικονόμηση ενός 1,8 δις ευρώ από τον “Καλλικράτη” ισχυρισμός που παραμένει ακόμη ατεκμηρίωτος, και όχι οι ανάγκες της Αυτοδιοίκησης, της περιφερειακής ανάπτυξης και τελικώς του ίδιου του πολίτη. Η Ν.Δ. δεν ασκεί στείρα αντιπολίτευση, δεν  μεταφέρω παρά την αγωνία των συμπολιτών μου όπως είμαι υποχρεωμένος να πράξω, ως κοινοβουλευτικός τους εκπρόσωπος».  Στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συναντήσεις του κ. Κουκοδήμου με τους παραγωγικούς φορείς του νομού, τους φορείς τουρισμού και τους διοικητές οργανισμών.

 

Επιστολή
Προς: Αστέριο Φαρμάκη, Διοικητή Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης
Θέμα: Αξιοποίηση έκτασης παλαιού νοσοκομείου

Κύριε Διοικητά,
Θα ήθελα κατ’ αρχήν να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου, σε σας και τους συνεργάτες σας στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, για το άριστο σχέδιο που καταρτίσατε και ξεκινήσατε να εφαρμόζετε, της μεταφοράς σας στις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις.
Το νέο κτίριο του Νοσοκομείου θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες υγείας που παρέχονται στους πολίτες του νομού μας και ελπίζω ότι πολύ σύντομα αυτές, θα φτάσουν στο μέγιστο επίπεδο που όλοι οι Πιεριείς επιθυμούν και δικαιούνται.
Η μεταφορά σε νέες εγκαταστάσεις, ανοίγει ένα μεγάλο θέμα πρωτίστως για την πόλη, το οποίο σχετίζεται με την αξιοποίηση προς όφελος των δημοτών, των παλιών εγκαταστάσεων.
Από την επόμενη της μεταφοράς, πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για το πώς θα αξιοποιηθεί η έκταση, είτε από εσάς, είτε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να μην υπάρξει καμιά πιθανότητα ο χώρος να εγκαταλειφθεί και να μετατραπεί σε πληγή για την Κατερίνη.
Εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, έχω εκφράσει την άποψη, ότι οι παλιές εγκαταστάσεις ή έστω ένα μέρος τους, μπορούν να φιλοξενήσουν το 15ο Δημοτικό Σχολείο, ενώ ένα κομμάτι του μπορεί να μετατραπεί σε ιατρικό κέντρο αστικού τύπου. Αξιοποίηση δηλαδή του χώρου, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού ο Καλλικράτης εκχωρεί αρμοδιότητες παιδείας και παροχής πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας στους νέους δήμους.
Κύριε Διοικητά,
Οι πολίτες της Πιερίας, περίμεναν 25 χρόνια για να δουν να ολοκληρώνεται το νέο νοσοκομείο. Δεν χρειάζεται να περιμένουν άλλα τόσα για να δουν να αξιοποιείται η έκταση που φιλοξενούσε το παλιό.
Η πρότασή μου είναι, σε πρώτη φάση να προκαλέσετε συνάντηση στην οποία θα μετέχουν οι τέσσερις βουλευτές Πιερίας, ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος Κατερίνης, ώστε μέσα από το διάλογο, τη συνεργασία και την κατάθεση των προτάσεων, να προκύψει κάτι ωφέλιμο για την Κατερίνη και για την διεκδίκηση του οποίου θα δεσμευτούμε όλοι μας.
Ιωάννης Αμοιρίδης
Βουλευτής Ν. Πιερίας
Κοινοποίηση:
Αθανάσιο Παπαγεωργίου (βουλευτή)
Μαρία Μίχου (βουλευτή)
Κωνσταντίνο Κουκοδήμο (βουλευτή)
Γεώργιο Παπαστεργίου (Νομάρχη)
Σάββα Χιονίδη (Δήμαρχο Κατερίνης-Πρόεδρο ΤΕΔΚ)
Μ.Μ.Ε. Νομού Πιερίας