xatzixristodoulouΕπιστολή προς την Υπουργό Οικονομίας Λ. Κατσέλη

Επιστολή προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη απέστειλε το Επιμελητήριο Πιερίας με αφορμή την ανακοίνωση των πρόσφατων αποτελεσμάτων του ΕΣΠΑ αλλά και τη μικρή απορροφητικότητα που παρουσιάζουν μέχρι σήμερα τα χρηματοδοτικά προγράμματα. Στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος κ. Χατζηχριστοδούλου, ζητείται από την Υπουργό να βρεθούν πρόσθετα κονδύλια για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στο πλαίσιο των ΠΕΠ του ΕΣΠΑ και ειδικότερα «να πραγματοποιηθεί μια άμεση χρηματοδοτική «ένεση» στο σύνολο της Περιφέρειας», με ιδανικότερη κατάληξη «να επιστρέψουμε στον αρχικά εγκεκριμένο προϋπολογισμό των 1,050 δισ Ευρώ».
Η επιστολή, που κοινοποιήθηκε επίσης στον Γ.Γ. Επενδύσεων και Ανάπτυξης κ. Γιώργο Πετράκο και τον Γ.Γ. Βιομηχανίας κ. Αλέξανδρο Φούρλα, έχει ως εξής:

«Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,
Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των επενδυτικών σχεδίων που κατατέθηκαν στην 1η δράση για την ενίσχυση Μικρών & Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου & Υπηρεσιών, στα πλαίσια των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, αντιμετωπίσαμε την σφοδρή δυσαρέσκεια πολλών μελών μας για το γεγονός ότι διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα :

Οι βάσεις αξιολόγησης διαμορφώθηκαν σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα ξεπερνώντας {ενδεικτικά} στην καλύτερη περίπτωση το 76 (Εμπόριο – Υπηρεσίες), το 69 (Μεταποίηση) και το 62 (Τουρισμός). Από αυτό προκύπτει ότι για παράδειγμα στην Πιερία εντάσσεται  μία στις επτά (1/7) επιχειρήσεις στο καθεστώς χρηματοδότησης.
Δημιουργείται αναπόφευκτα μια τάση σύγκρισης με το κέντρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που είναι η Θεσσαλονίκη για το γεγονός ότι παρά το χαμηλότερο ποσοστό επιδότησης (55%) αποδεδειγμένα εντάσσεται το 60,17%-61,92% των αξιολογημένων επενδυτικών σχεδίων στους τομείς Μεταποίησης, Εμπορίου και Υπηρεσιών σε σχέση με τις επιχειρήσεις που προέρχονται από τους περιφερειακούς της Θεσσαλονίκης Νομούς. Πιο συγκεκριμένα έχουν εγκριθεί συνολικά 563 επενδυτικά σχέδια (61,20%) από το Ν. Θεσσαλονίκης και 357 (38,80%) από τους υπόλοιπους έξι  (6) Νομούς της Περιφέρειας ΚΕ.ΜΑΚ.
Επειδή ζούμε μια πρωτοφανή οικονομική συγκυρία, όπου ζητούμενο πλέον εκτός από τη μείωση των ελλειμμάτων και τον περιορισμό των δαπανών είναι και τα αναπτυξιακά κίνητρα που θα δώσουμε στον επιχειρηματία της χώρας μας & επειδή έχει πλέον καλλιεργηθεί ένα κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης απέναντι στα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ που αφορούν την επιχειρηματικότητα,
Παρακαλούμε θερμά για τα ακόλουθα :
Να πραγματοποιηθεί μια άμεση χρηματοδοτική «ένεση» στο σύνολο της Περιφέρειας ώστε οι βάσεις της βαθμολογίας να μειωθούν σε φυσιολογικά επίπεδα και να ενταχθούν στην χρηματοδότηση όσο γίνεται περισσότερες επιχειρήσεις. Το ιδανικότερο θα ήταν να επιστρέψουμε στον αρχικά εγκεκριμένο προϋπολογισμό των 1,050 δισ Ευρώ.
Να μπει η διαδικασία των εγκρίσεων στη λογική των επιλαχουσών προτάσεων καθώς υπάρχουν τα εξής δεδομένα :
Πολλοί επιχειρηματίες λόγω έλλειψης ρευστότητας θα δηλώσουν αδυναμία να υλοποιήσουν το επενδυτικό τους σχέδιο
Αρκετές επιχειρήσεις ήδη λόγω περικοπών στον αριθμό του προσωπικού έχουν προφανώς χάσει ήδη το κριτήριο της εξασφάλισης του ελάχιστου απασχολούμενου εργατικού δυναμικού σε ΕΜΕ.
Με βάση τα παραπάνω πιστεύουμε ότι αρκετοί επιχειρηματίες δεν θα προχωρήσουν σε συμβασιοποίηση και είναι απολύτως θεμιτό τα κονδύλια να μετακυλήσουν στους επόμενους κατά την αξιολόγηση και να μην χαθούν.
Επισημαίνουμε τέλος ότι καλό θα ήταν στα προγράμματα Νεανικής & Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του ΕΟΜΜΕΧ, να εξευρεθούν πρώτα τα απαραίτητα κονδύλια για να αποφευχθεί τυχόν δικαιολογημένη αντίδραση των εν δυνάμει επιχειρηματιών».