pyrosvestesΤυπικές λεπτομέρειες απομένουν για την έκδοση της προκήρυξης -μέσα στο πρώτο 15νθήμερο Μαΐου- που θα αφορά στην πρόσληψη 4.000 πυροσβεστών πενταετούς θητείας. Η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει μέσα στον μήνα, ενώ για να διευκολυνθούν όλοι στη συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών, αλλά κυρίως για να δοθεί η δυνατότητα σε όσους αποφοιτήσουν φέτος από το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας να καταθέσουν και εκείνοι τα χαρτιά τους, η λήξη υποβολής των δικαιολογητικών θα ορισθεί μετά τις 10 Ιουνίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα αποτελέσματα της προκήρυξης θα εκδοθούν το προσεχές φθινόπωρο, πριν από τις 31 Οκτωβρίου, ημερομηνία λήξης του εξαμήνου απασχόλησης των εποχικών της αντιπυρικής περιόδου 2011.
Από την 1η Νοεμβρίου έως την 31η Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η δίμηνη προβλεπόμενη εκπαίδευση για τους επιτυχόντες στην προκήρυξη εποχικούς δασοπυροσβέστες και από 1/1/2012 θα αναλάβουν υπηρεσία ως πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης.Οι νέες θέσεις θα καλυφθούν από συμβασιούχους πυροσβέστες, από εθελοντές πυροσβέστες αλλά και απλούς πολίτες, ηλικίας έως και 29 ετών. Οι προσλήψεις θα διενεργηθούν με το σύστημα των μορίων υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, ενώ θα προηγηθούν στους πίνακες κατάταξης όσοι έχουν εμπειρία, τίτλους σπουδών, καθώς και πιστοποιημένη εμπειρία ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών. Εξάλλου, ειδική πριμοδότηση προβλέπεται για τους πολύτεκνους-τρίτεκνους, αλλά και όσους υπηρέτησαν τη θητεία τους στις Ενοπλες Δυνάμεις ως έφεδροι αξιωματικοί ή στις Ειδικές Δυνάμεις με ειδικότητα αλεξιπτωτιστή ή υποβρύχιου καταστροφέα.
Ορια ηλικίας
Ως πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης προσλαμβάνονται με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου για πενταετή θητεία (η οποία μπορεί να ανανεώνεται), Ελληνες πολίτες, με σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων (μόρια), οι οποίοι:
1. Εχουν τουλάχιστον απολυτήριο Λυκείου και δεν έχουν υπερβεί το 29ο έτος της ηλικίας τους. Το 60% των θέσεων που προκηρύσσονται για την κατηγορία αυτή καλύπτεται από υποψήφιους, οι οποίοι κατέχουν επαγγελματική άδεια οδήγησης αυτοκινήτου Γ΄ Κατηγορίας και άνω.
2. Ελληνες πολίτες που δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους, κατέχουν τουλάχιστον απολυτήριο τίτλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης και είναι: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2008 έως και 2010 και β) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή σε μία από τις αντιπυρικές περιόδους 2008 έως και 2010 και επιπλέον την ίδια ιδιότητα σε πέντε αντιπυρικές περιόδους κατά τα έτη 2000 έως και 2007. Το ανώτατο όριο ηλικίας των ως άνω εποχικών πυροσβεστών αυξάνεται μέχρι και το 56ο έτος, εφόσον για κάθε δύο επιπλέον έτη ηλικίας έχουν εργασθεί σε μία αντιπυρική περίοδο, πέραν των προαναφερομένων.
Ειδικά για τον φετινό πρώτο διαγωνισμό, το ποσοστό που αφορά θέσεις πολιτών ορίζεται σε 15% (περίπου 500 θέσεις) και 85% των θέσεων αντιστοιχεί στους εποχικούς πυροσβέστες (περίπου 3.500 θέσεις).

Πρόσθετα προσόντα
Πρόσθετα προσόντα για όλους τους υποψηφίους αποτελούν η γνώση ξένης γλώσσας και η κατοχή πτυχίου ΙΕΚ ειδικότητας «Ειδικός δασικής προστασίας». Μοριοδότηση δικαιούνται επίσης οι υποψήφιοι που είναι γονείς τριών τέκνων και τα τέκνα τους, καθώς και τα τέκνα προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος που τραυματίστηκε θανάσιμα κατά την εκτέλεση υπηρεσίας και ένεκα ταύτης.

Τα κριτήρια πρόσληψης
Κριτήρια πρόσληψης για τους υποψηφίους πολίτες αποτελούν ο βαθμός του απαιτούμενου τίτλου σπουδών, η κατοχή άδειας ικανότητας μοτοσικλέτας, η επαγγελματική άδεια οδήγησης αυτοκινήτου Γ΄ κατηγορίας και άνω, η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων κατά προτίμηση ως έφεδροι αξιωματικοί ή σε ειδικές δυνάμεις ή στην προεδρική φρουρά ή ως εθελοντές πενταετούς υποχρέωσης, ο χρόνος προϋπηρεσίας ως εποχικού πυροσβέστη ή εποχικού εργατοτεχνικού προσωπικού (άρθρο 30 παρ. 20 ν. 2538/1997, ΦΕΚ 242 Α΄) ή εθελοντή πυροσβέστη του Πυροσβεστικού Σώματος (ν. 1951/1991, ΦΕΚ 84 Α΄) κ.ά. Για τους υποψηφίους που ανήκουν στην κατηγορία των εποχικών πυροσβεστών ισχύουν τα ίδια κριτήρια, πλην του βαθμού του τίτλου σπουδών.