Όσο καθαρό και τακτοποιημένο κι αν έχετε το σπίτι σας υπάρχουν κάποια σημεία του ή κάποια αντικείμενα μέσα σε αυτό που σίγουρα ξεχνάτε να καθαρίσετε.

Όταν, μάλιστα, έχετε παιδιά το θέμα της καθαριότητας είναι ακόμα πιο μεγάλη υπόθεση μιας και είναι πολύ σημαντικό να τα μεγαλώνετε μέσα σε ένα υγιές και καθαρό περιβάλλον.

Ποια είναι, όμως, τα σημεία που ξεχνάτε να καθαρίσετε; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε…

 

Πίσω από το καλοριφέρ

Πόσες φορές έχετε καθαρίσει τον τοίχο που βρίσκεται πίσω από το καλοριφέρ σας ή και το ίδιο το καλοριφέρ; Αν η απάντηση είναι «δεν θυμάμαι» τότε μάλλον έχει έρθει η ώρα να του κάνετε ένα καλό καθάρισμα.

Ξεκινήστε παίρνοντας ένα μακρύ κοντάρι και τυλίξτε γύρω του πανάκια με απορρυπαντικό. Δέστε με αυτοκόλλητη ταινία και βυθίστε το κοντάρι στο πίσω μέρος του καλοριφέρ για να το καθαρίσετε.

Προσέξτε να στρώσετε μια πετσέτα στο πάτωμα για να πέσει όλη η σκόνη στην πετσέτα και να μην λερώσετε το χαλί ή το πάτωμά σας. Πάρτε έναν κουβά και γεμίστε με ζεστό νερό.

Προσθέστε σαπούνι και βουτήξτε μέσα ένα ξεσκονόπανο ή ένα βαμβακερό ύφασμα. Σκουπίστε όλες τις επιφάνειες του καλοριφέρ για να το καθαρίσετε καλά. Μόλις τελειώσετε περάστε όλο το καλοριφέρ με στεγνό πανί. Πλύντε και τους τοίχους πίσω από το καλοριφέρ με σαπούνι και νερό. Πάρτε έναν χάρακα και τυλίξτε ένα πανάκι γύρω από αυτόν. Βυθίστε τον χάρακα σε κάθε χαραμάδα που έχει το καλοριφέρ στο πάνω μέρος του. Συνεχίστε σε κάθε χαραμάδα μέχρι να καθαριστούν όλες.

 

Το λάστιχο του πλυντηρίου ρούχων

Ξεκινήστε επιθεωρώντας το λάστιχό σας για τυχόν υπολείμματα μούχλας. Τραβήξτε το προσεκτικά για να το δείτε ολόκληρο. Αν διαπιστώσετε ότι έχει μούχλα (που κατά πάσα πιθανότητα θα έχει) βάλτε σε μια λεκάνη 1 φλ. υγρού λευκαντικού με βάση τη χλωρίνη και 400 ml χλιαρό νερό. Βουτήξτε σε αυτήν ένα καθαρό βαμβακερό πανί, τρίψτε απαλά το λάστιχο με το πανί και δώστε περισσότερη έμφαση στα σημεία που έχουν μούχλα. Αφήστε το υγρό να δράσει για 5 λεπτά και με μια στεγνή πετσέτα σκουπίστε το λάστιχό σας για να αφαιρέσετε όλα τα υπολείμματα.

 

 

Τον απορροφητήρα

Για να κάνετε ένα καλό καθάρισμα στον απορροφητήρα σας ξεκινήστε βγάζοντάς τον από το ηλεκτρικό ρεύμα. Βγάλτε το μεταλλικό προστατευτικό πλέγμα και τα φίλτρα, καθώς αυτά είναι τα 2 πράγματα που χρειάζονται καθαρισμό και τακτική συντήρηση, εκτός από το εσωτερικό του απορροφητήρα που θα καθαρίσετε τοπικά. Πάρτε ένα πανάκι και βάλτε οινόπνευμα.

Καθαρίστε το εσωτερικό μέρος του απορροφητήρα με το πανάκι και αποφύγετε βαριά απορρυπαντικά που μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό (παρά καλό) στον απορροφητήρα σας. Για να καθαρίσετε τα φλίτρα μάθετε πρώτα τι είδους φίλτρα έχει ο δικός σας απορροφητήρας. Τα μεταλλικά φίλτρα καθαρίζονται με ζεστό νερό και μαγειρική σόδα. Δεν έχουν πάνω άσπρο συνθετικό φίλτρο.

(Σε περίπτωση που έχουν, βγάλτε το άσπρο φίλτρο και αντικαταστήστε με καινούριο). Βάλτε πάνω στο μάτι της κουζίνας ένα κατσαρολάκι με νερό και αφήστε το να ζεσταθεί. Λίγο πριν τη βράση του νερού τοποθετήστε 2 κ.σ. μαγειρική σόδα ρίχνοντας πρώτα το ένα κουταλάκι και μετά από λίγο το δεύτερο (γιατί δημιουργείται αφρός). Βάλτε τα φίλτρα μέσα στην κατσαρόλα για λίγα λεπτά και στη συνέχεια γυρίστε τα και από την άλλη μεριά.

Στη συνέχεια βγάλτε τα φίλτρα από την κατσαρόλα κρατώντας τα με μια πετσέτα και τρίψτε τα εναπομείναντα λίπη με ένα σφουγγαράκι στον νεροχύτη. Θα δείτε πως τα λίπη θα εξαφανιστούν πανεύκολα χωρίς πολύ τρίψιμο.

 

Πάνω από τα ντουλάπια

Καθαρίστε εξωτερικά τα ντουλάπια της κουζίνας με ένα μείγμα από 1 μέρος ελαιόλαδου και 2 μέρη μαγειρικής σόδας. Για το εσωτερικό των ντουλαπιών μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χλιαρό νερό, υγρό πιάτων και λίγο ξίδι. Σε ό,τι αφορά το πάνω μέρος των ντουλαπιών σας απλά περάστε τα με ένα καθαρό πανί το οποίο θα έχετε βουτήξει μέσα σε μείγμα ξιδιού και χλιαρού νερού.

 

 

Τον κάδο σκουπιδιών

Αποτελεί πηγή μικροβίων μιας και μέσα σε αυτόν πετάτε ό,τι δεν χρειάζεστε. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να τον καθαρίζετε κάθε φορά που τον αδειάζετε. Φορέστε τα γάντια σας και αδειάστε εντελώς τον κάδο σας. Ίσως κάποια φαγητά να έχουν κολλήσει στον πάτο του κάδου. Αφαιρέστε τα και αυτά. Αν έχετε μπαλκόνι ή κήπο, πάρτε το λάστιχο και πλύντε καλά τον κάδο σας. Αν δεν έχετε, τότε απλά κάντε το ίδιο μέσα στην μπανιέρα. Ψεκάστε το εσωτερικό του με ένα μείγμα ξιδιού και ζεστού νερού. Αφήστε το να δράσει για 30 λεπτά και ξεπλύντε. Μόλις τελειώσετε σκουπίστε καλά τον κάδο με χαρτί κουζίνας ή μια πετσέτα.

 

Το τηλεκοντρόλ

Όλα τα κοντρόλ που έχετε στο σπίτι σας πρέπει να καθαρίζονται τακτικά γιατί είναι από τα πιο βρώμικα αντικείμενα του σπιτιού. Ανακατέψτε 2 κ.σ νερό με 2 κ.σ. οινόπνευμα και καθαρίστε με ένα βαμβακερό πανί όλα τα κοντρόλ του σπιτιού. Με το ίδιο μείγμα μπορείτε να καθαρίσετε και τα τηλέφωνα. Χρησιμοποιήστε μπατονέτες για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα ανάμεσα στα πλήκτρα.

 

 

 

 

Πηγή: spirossoulis.com