6 «τοξικές» τροφές που δεν είναι στην πραγματικότητα τοξικές
Μπορεί να νομίζατε μέχρι τώρα πως κάποιες τροφές είναι τοξικές, όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.
Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να λένε ότι θα κόψουν μια συγκεκριμένη τροφή ή ομάδα τροφίμων επιδιώκοντας τη βέλτιστη υγεία.
Μάλιστα μπορεί να φτάσουν στο σημείο να αποκαλούν ορισμένα τρόφιμα «τοξικά». Όμως τι πραγματικά ισχύει;
Για να απαντήσουμε στην παραπάνω ερώτηση, ας δούμε μερικές τροφές που χαρακτηρίζονται ως «τοξικές», αλλά δεν είναι.
Γλουτένη
Υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται πραγματικά μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, όπως εκείνοι που πάσχουν από κοιλιοκάκη. Εκτός από αυτά τα άτομα, η γλουτένη μπορεί να ενσωματωθεί ως μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής. Πολλά τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη είναι επίσης καλές πηγές φυτικών ινών και βιταμινών Β. Ενώ πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη (όπως το ψωμί χωρίς γλουτένη) συχνά έχουν επιπλέον ζάχαρη, λίπος και αλάτι για να τα κάνουν πιο εύγευστα.
Τι γίνεται λοιπόν με εκείνους που αισθάνονται καλύτερα αφού κόψουν γλουτένη; Καταρχάς εάν νομίζετε ότι έχετε ευαισθησία στο σιτάρι ή τη γλουτένη – μιλήστε με τον γιατρό σας. Είναι σημαντικό να αποκλείσετε πιθανή τροφική αλλεργία, κοιλιοκάκη ή άλλη υποκείμενη πάθηση υγείας (όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου [IBS]) πριν κάνετε αυτοδιάγνωση και περιορίσετε τη διατροφή σας. Αφού γίνουν αυτές οι εξετάσεις, ένας εγγεγραμμένος διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να ακολουθήσετε μια δίαιτα που σας κρατά υγιείς και απαλλαγμένους από πιθανές τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες.
Γαλακτοκομικά
Τα γαλακτοκομικά είναι μια άλλη δημοφιλής ομάδα τροφίμων που πολλοί εξαλείφουν από τη διατροφή τους με την ελπίδα της βέλτιστης υγείας ή της μειωμένης φλεγμονής. Μερικές φορές, τα γαλακτοκομικά αποβάλλονται λόγω μιας αυτοδιαγνωσμένης δυσανεξίας στη λακτόζη.
Ωστόσο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί είναι καλές πηγές πρωτεΐνης, ασβεστίου, βιταμίνης D και βιταμίνης Β12. Επιπλέον πιστεύεται ότι είναι αντιφλεγμονώδη αντί για προφλεγμονώδη. Επομένως, η εξάλειψη των γαλακτοκομικών δεν πρέπει να γίνεται τυχαία. Πάντα να συμβουλεύεστε τον επαγγελματία υγείας, για να δείτε εάν η κατάργηση των γαλακτοκομικών είναι κατάλληλη για εσάς και ποιες τροφές μπορείτε να αντικαταστήσετε για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά.
Σόγια
Τα προϊόντα σόγιας, όπως το γάλα σόγιας, το tofu και το tempeh, παρασκευάζονται από σπόρους σόγιας και είναι καλές χορτοφαγικές πηγές πρωτεΐνης, βιταμινών Β, σιδήρου, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ασβεστίου και βιταμίνης D. Όμως παρά τη θρεπτική τους αξία, τα προϊόντα σόγιας έχουν τη φήμη ότι είναι ανθυγιεινά. Αυτή αντίληψη επικρατεί γιατί η σόγια πειριέχει κάποιες ενώσεις που ονομάζονται ισοφλαβόνες, οι οποίες μοιάζουν με τα οιστρογόνα, και αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία για την πιθανή αρνητική επίδρασή τους τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
Ωστόσο, αυτή η ανησυχία έχει καταρριφθεί από τα επιστημονικά στοιχεία. Δυο με τρεις μερίδες προϊόντων σόγιας την ημέρα μπορούν να συμπεριληφθούν με ασφάλεια σε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή τόσο για γυναίκες όσο και για άνδρες.
Επιπλέον στην πραγματικότητα, η κατανάλωση προϊόντων σόγιας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του μαστού, καρκίνους των ωοθηκών και του προστάτη και επίσης βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.
Αυγά
Τα αυγά είχαν κακή φήμη για χρόνια λόγω της περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη, αλλά τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η διατροφική χοληστερόλη δεν είναι σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης ή τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα αυγά είναι μια φανταστική πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου, βιταμίνης D και βιταμίνης Α. Γι’ αυτό μη διστάσετε να τα απολαμβάνετε.
Λίπος
Με τα χρόνια, το λίπος έχει αποκτήσει κακή φήμη για την υγεία. Ωστόσο, το λίπος είναι ένα από τα 3 μακροθρεπτικά συστατικά (τα άλλα 2 είναι υδατάνθρακες και πρωτεΐνες) το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή υγεία. Το λίπος χρησιμοποιείται από το σώμα ως πηγή ενέργειας, για την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών (όπως οι λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E και K), για την προστασία των οργάνων, τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος, την ανάπτυξη των κυττάρων, τις ορμονικές λειτουργίες και πολλά. Τα λίπη προσθέτουν επίσης νόστιμη γεύση και υφή στο φαγητό και σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε το λίπος.
Όταν επιλέγετε λίπη, επιλέξτε περισσότερα ακόρεστα λιπαρά από κορεσμένα. Αυτό σημαίνει να επιλέγετε πιο συχνά τροφές όπως λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, αβοκάντο και ελαιόλαδο. Ωστόσο προσπαθήστε να αποφύγετε, ή τουλάχιστον να περιορίσετε, τα trans λιπαρά. Μάλιστα ο Καναδάς έχει απαγορεύσει την προσθήκη trans λιπαρών στα τρόφιμα.
Υδατάνθρακες
Τα τελευταία χρόνια πολλοί άνθρωποι έχουν μετατοπίσει την ευθύνη από το λίπος στους υδατάνθρακες για την επιδείνωση της υγείας. Ωστόσο λάβετε υπόψη ότι οι υδατάνθρακες είναι η προτιμώμενη πηγή καυσίμου για το σώμα και μπορούν να είναι καλές πηγές φυτικών ινών και βιταμινών Β.
Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι. Οι απλοί υδατάνθρακες, όπως η επιτραπέζια ζάχαρη, αφομοιώνονται και απορροφώνται γρήγορα από τον οργανισμό, ανεβάζοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ενώ οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι μεγαλύτερες αλυσίδες υδατανθράκων που περιέχουν φυτικές ίνες και αφομοιώνονται και απορροφώνται πιο αργά από τον οργανισμό. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες μπορούν να βρεθούν στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τη βρώμη, τα όσπρια και άλλα τρόφιμα.
Προσπαθήστε να επιλέγετε σύνθετους υδατάνθρακες (σκεφτείτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες) πιο συχνά για να επιβραδύνετε την πέψη και την απορρόφηση, να αυξήσετε τον κορεσμό, να διατηρήσετε τακτικές τις κινήσεις του εντέρου και να μειώσετε τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.
Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο μείωσης της ποσότητας των προστιθέμενων σακχάρων στη διατροφή σας. Συνήθεις πηγές πρόσθετων σακχάρων είναι: επιτραπέζια ζάχαρη, χυμοί φρούτων, ψητές λιχουδιές. Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε τους υδατάνθρακες με μια πρωτεΐνη ή ένα λίπος για να βοηθήσετε στον κορεσμό και στην επιβράδυνση της πέψης/απορρόφησης. Για παράδειγμα, αντί να έχετε ένα απλό κομμάτι πολύσπορου τοστ – συνδυάστε το με φυστικοβούτυρο.
Πηγή:jenny.gr