Κάποιες φορές δε γίνεται να τα κάνεις όλα μόνη σου.

Όταν ξεκινάμε να κατασκευάσουμε κάτι μόνες μας, η ικανοποίηση μας είναι πολύ μεγάλη. Είτε πάρουμε την απόφαση να βάψουμε ένα δωμάτιο μέχρι την αναπαλαίωση ενός επίπλου, εκτός του ότι μας γεμίζει ψυχικά αυτό που θα κάνουμε, εξοικονομούμε και χρήματα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά DIY που πρέπει να αποφεύγουν ακόμη και οι πιο έμπειροι DIYer. «Με τον κόσμο των DIY και των αναδιαμορφωτών του Instagram, ποτέ πριν δεν ήταν τόσο προσιτό να χαρίσεις στον εαυτό σου το σπίτι των ονείρων σου», λέει ο σχεδιαστής εσωτερικών χώρων και επαγγελματίας διοργανωτής Sam Lund της Simply Sam στο Real Simple. Αλλά στην πραγματικότητα, μπορεί να γίνει ένας απόλυτος εφιάλτης αν κάτι πάει στραβά. Εδώ είναι 7 DIY που δεν πρέπει ποτέ να κάνουμε μόνες μας.

1. Κατεδάφιση τοίχων
Το έχουμε δει στο HGTV αλλά είναι πολύ διαφορετικό στην πραγματική ζωή. Το τι μπορεί να υπάρχει πίσω από αυτόν τον τοίχο είναι ένα μυστήριο. Θα μπορούσε να είναι υδραυλικά, ηλεκτρικές καλωδιώσεις ή σε παλαιότερα σπίτια, ένα επικίνδυνο υλικό όπως ο αμίαντος. Υπάρχει επίσης κίνδυνος να τραυματιστούμε σωματικά.

2. Ηλεκτρολογικές εργασίες
Υπάρχει λόγος για τον οποίο οι ηλεκτρολόγοι πρέπει να έχουν άδεια. Η ηλεκτρική εργασία μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και φωτιά. «Το να κάνετε ηλεκτρικές συσκευές μπορεί να είναι εύκολο, όπως στην περίπτωση αλλαγής ενός φωτιστικού, αλλά δεν μπορώ να σας πω πόσες φορές το φως που σβήναμε είχε ελαττωματική καλωδίωση. Κάντε ένα σχέδιο και λάβετε προσφορές από πολλούς ηλεκτρολόγους», συμβουλεύει ο Lund.

3. Υδραυλικά
«Ενώ μπορεί να μπορείτε να απενεργοποιήσετε τη βρύση ή την απόρριψη των σκουπιδιών σας, προτείνουμε πάντα να το ελέγξετε από έναν επαγγελματία. Τα πάντα κάτω από το νεροχύτη δένουν μεταξύ τους και έχω δει το χάος που μπορεί να προκαλέσει όταν τα πράγματα διασταυρώνονται μεταξύ τους» αναφέρει ο Lund.

4. Οτιδήποτε απαιτεί σκάλα
Είτε πρόκειται για χύτευση στεφάνης με το χέρι, είτε για επισκευή μιας στέγης που έχει διαρροή, αυτός ο τύπος DIY μπορεί να είναι θανατηφόρος. Σύμφωνα με τα Injury Facts, 42.114 άνθρωποι πέθαναν από πτώσεις στο σπίτι και στη δουλειά το 2020. Ένα έργο στο σπίτι δεν αξίζει ποτέ να ρισκάρεις τη ζωή σου.

5. Τοποθέτηση δαπέδου
Η αφαίρεση παλαιών δαπέδων και η τοποθέτηση νέων φαίνεται απλή, αλλά σύμφωνα με την Kat Christie, εμπειρογνώμονα DIY, αδειούχο εργολάβο και ιδρυτή του She Fixed That, είναι αρκετά εντατική. «Δεν συνιστώ να κάνετε δάπεδα μόνοι σας, καθώς το καθάρισμα, η απογύμνωση, το τρίψιμο και το ξύσιμο μπορεί να είναι επικίνδυνα και περιλαμβάνουν πολλούς διαφορετικούς λεκέδες και χημικές ουσίες». Το δάπεδο είναι επίσης ακριβό, επομένως δεν θέλουμε να κάνουμε ένα δαπανηρό λάθος που μπορεί τελικά να μειώσει την αξία του σπιτιού μας.

6. Έργα που απαιτούν σκληρά χημικά
Ενώ πολλά DIY είναι σχετικά ασφαλή, αυτά που απαιτούν πολλές χημικές ουσίες μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα. «Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείτε ορυκτά αποστάγματα, διαλυτικό χρωμάτων, χλωρίνη, πολλές κόλλες, μετουσιωμένο οινόπνευμα, για να αναφέρουμε μερικά, πρέπει οπωσδήποτε να λάβετε μέτρα ασφαλείας», λέει η Christie. «Πρέπει να φοράτε γυαλιά, γάντια, να φοράτε αναπνευστήρα και να έχετε κατάλληλο αερισμό. Μπορεί να μην φαίνεται ότι εκτίθεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια αυτών των έργων, αλλά κάθε κομμάτι μετράει, και εδώ μιλάμε για την υγεία και την ασφάλειά σας».

7. Αφαίρεση βαφής
Μπορεί να πιστεύουμε ότι η αφαίρεση της βαφής δεν διαφέρει από την αφαίρεση του βερνικιού νυχιών, αλλά η Christie λέει ότι αυτό απέχει πολύ περισσότερο από όσο φανταζόμαστε. «Μπορεί να είναι διασκεδαστικό να σκέφτεστε να αφαιρέσετε το χρώμα από έναν καθρέφτη που αγοράσατε σε μια υπαίθρια αγορά, αλλά φέρνετε επίσης χημικά στο σπίτι σας, επομένως θα πρέπει να τα αντιμετωπίζετε με σοβαρότητα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορεί να υπάρχει μπογιά μολύβδου κάτω από το χρώμα ή παλιές κόλλες, οπότε θα θέλατε έναν ειδικό να το χειριστεί».

 

 

Πηγή:theissue.gr