5 υπέροχα κοκτέιλ σαμπάνιας για τις αυγουστιάτικες νύχτες
Τι είναι καλύτερο από μια σαμπάνια; Φυσικά τα κοκτέιλ που παρασκευάζονται με σαμπάνια και άλλους αφρώδης οίνους, των οποίων οι φυσαλίδες γαργαλούν όμορφα τον ουρανίσκο μας.
Σίγουρα η σαμπάνια είναι υπέροχη από μόνη της, και έχει συνδεθεί από καιρό με την πολυτέλεια και την εξουσία, ωστόσο, αν θέλετε να κάνετε τα πράγματα πιο ενδιαφέροντα, αξίζει να την αναμείξετε με μερικά συστατικά και να φτιάξετε μοναδικά κοκτέιλ.
Δείτε παρακάτω μερικές συναρπαστικές συνταγές για κοκτέιλ σαμπάνιας, τα οποία είναι ιδανικά για κάθε περίσταση και μπορούν να συνοδέψουν υπέροχα τις αυγουστιάτικες νύχτες σας…
French 75
Το πιο διάσημο κλασικό κοκτέιλ με σαμπάνια είναι αδιαμφισβήτητα το French 75, το οποίο χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα. Δημιουργός του λέγεται πως ήταν ο Harry MacElhone, ιδιοκτήτης του πασίγνωστου Harry’s Bar στο Παρίσι, παρόλο που το ποτό έγινε διάσημο μόλις εκδόθηκε το “The Savoy Cocktail Book”, το 1930. Λέγεται πως πήρε το όνομα του από το ολμοβόλο όπλο 75 χιλιοστών που χρησιμοποιούσε ο γαλλικός στρατός στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, και παρόλο που πιστεύεται πως η βάση του ήταν στην αρχή το κονιάκ, καθιερώθηκε να παρασκευάζεται με τζιν.
Για την παρασκευή του θα χρειαστείτε:
- 50ml τζιν
- 15ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
- 5ml σιρόπι ζάχαρης (2:1)
- Brut σαμπάνια
Χτυπάτε όλα τα υλικά εκτός της σαμπάνιας σε σέικερ με πάγο, διπλοσουρώνετε σε παγωμένο ποτήρι σαμπάνιας και απογεμίζετε με σαμπάνια. Γαρνίρετε με μια φλούδα λεμονιού.
Mexican 55
Θεωρείται μια παραλλαγή του κλασικού κοκτέιλ French 75, και δημιουργήθηκε από τον Massimiliano Favaretto στο ιστορικό La Perla του Λονδίνου, στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Το όνομα του συνδέεται με μια δήλωση του Φιντέλ Κάστρο, στην οποία αναφέρει πως οι σφαίρες είναι όπως το κρασί, έχουν δηλαδή κακές και καλές χρονιές και πως η χρονιά του ’55 είναι η καλύτερη.
- 50ml λευκή τεκίλα
- 20ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
- 15ml σιρόπι αγαύης
- 2 ριξιές bitters πορτοκαλιού
- Brut σαμπάνια
Χτυπάτε όλα τα υλικά εκτός της σαμπάνιας σε σέικερ με πάγο, διπλοσουρώνετε σε παγωμένο ποτήρι σαμπάνιας και απογεμίζετε με σαμπάνια. Γαρνίρετε με μια κορυφή δυόσμου.
Seelbach
Το κοκτέιλ Seelbach δημιουργήθηκε το 1995 από τον Adam Segar, έναν νεαρό ο οποίος εργαζόταν ως μπαρτέντερ στο ομώνυμο ξενοδοχείο στο Λούισβιλ του Κεντάκι. Ο Segar ήταν αρκετά τολμηρός και ισχυρίστηκε πως το εν λόγω κοκτέιλ αποτελούσε αναδιαμόρφωση μιας συνταγής του ξενοδοχείου από τις αρχές του 20ου αιώνα. Οι ισχυρισμοί του σύντομα απεδείχθησαν ανακριβείς, το κοκτέιλ του όμως – που παντρεύει τη σαμπάνια με το μπέρμπον – πήρε μια θέση στη λίστα με αυτά που ονομάζουμε “σύγχρονα κλασικά”.
Για την παρασκευή του θα χρειαστείτε:
- 30ml μπέρμπον
- 15ml triple sec
- 2 ριξιές bitters Angostura aromatic
- 2 ριξιές bitters Peychaud’s
- Brut σαμπάνια
Χτυπάτε όλα τα υλικά εκτός από τη σαμπάνια σε σέικερ με πάγο, διπλοσουρώνετε σε παγωμένο ποτήρι για σαμπάνια και απογεμίζετε με σαμπάνια. Γαρνίρετε με μια φλούδα πορτοκαλιού.
Soyer au champagne
Το Soyer au champagne πρωτοεμφανίστηκε στον οδηγό του Esquire «Handbook for Hosts» του 1953, παρόλο που ο ιστορικός Ted Haigh τοποθετεί τις ρίζες του στο 1888. Ουσιαστικά αποτελεί ένα επιδόρπιο κοκτέιλ που συνδυάζει τη σαμπάνια με το παγωτό! Ο εν λόγω συνδυασμός αλλά και οι φυσαλίδες που θα δημιουργηθούν όταν θα ρίξετε το ποτό πάνω από το παγωτό θα σας εκπλήξουν!
Για την παρασκευή του θα χρειαστείτε:
- 15ml VSOP cognac
- 15ml triple sec
- 15ml λικέρ maraschino
- 1 μπάλα παγωτό βανίλιας
- Brut σαμπάνια
Χτυπάτε όλα τα υλικά εκτός του παγωτού και της σαμπάνιας, διπλοσουρώνεται σε ένα ποτήρι τύπου coupette στο οποίο έχετε τοποθετήσει μία μπάλα παγωτού βανίλιας και απογεμίζετε με σαμπάνια.
Old Cuban
Η Audrey Saunders, θεωρείται μiα εκ των πρωτοπόρων του σύγχρονου κινήματος των κοκτέιλ. Ευθύνεται, μεταξύ άλλων, για τη δημιουργία ενός από τα πιο κλασικά κοκτέιλ με σαμπάνια, του Old Cuban, το οποίο συνδυάζει το ρούμι με τον δυόσμο και τη σαμπάνια, και θεωρείται μια πιο εκλεπτυσμένη παραλλαγή του κλασικού Daiquiri.
Για την παρασκευή του θα χρειαστείτε:
- 50ml παλαιωμένο ρούμι
- 25ml φρεσκοστυμμένο χυμό από λάιμ
- 15ml σιρόπι ζάχαρης (2:1)
- 2 ριξιές από bitters Angostura aromatic
- Brut σαμπάνια
Χτυπάτε όλα τα υλικά σε σέικερ με πάγο και διπλοσουρώνετε σε παγωμένο ποτήρι τύπου coupette. Απογεμίζετε με σαμπάνια και γαρνίρετε με μία κορυφή δυόσμου.
Πηγή:https://perpetual.gr