Aποτελούν στόχο για τους επιχειρηματίες που δεν κόβουν αποδείξεις ή κρύβουν έσοδα και σε ακραίες περιπτώσεις δεν διστάζουν να βγάλουν μέχρι και όπλο προκειμένου να αποφύγουν τα πρόστιμα.

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ σκορπούν πανικό σε όποιο κατάστημα επισκεφθούν για έλεγχο, με την κατάσταση τα τελευταία χρόνια να ξεφεύγει και τους εφοριακούς να καταλήγουν στα επείγοντα κάποιου νοσοκομείου. Στο «κυνήγι» των εφοριακών φαίνεται πως έχουν μπει και οι πολίτες, καθώς πρόσφατα δύο ελεγκτές στις Σέρρες έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού από καλεσμένους σε γάμο, όταν ζήτησαν από τον ιδιοκτήτη του κτήματος στο οποίο γινόταν η δεξίωση να τους δείξει τις αποδείξεις.

Την ίδια ώρα, οι εφοριακοί περνούν στην «αντεπίθεση» και προπονούνται σκληρά ώστε να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή από καταστηματάρχη στα «σαφάρι» ελέγχων που εξαπολύουν. Εδώ και πέντε χρόνια η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει δημιουργήσει για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών τμήμα μαθημάτων αυτοάμυνας, με προπονητή έναν «θρύλο» της ελληνικής πάλης. Σκοπός του προγράμματος είναι να τονώσει το ηθικό των εφοριακών, με την ελπίδα οι φοροφυγάδες να θυμηθούν τους «ράμπο» του ΣΔΟΕ.

Ο κ. Καλτσίδης μετά τις διεθνείς διακρίσεις του στις πολεμικές τέχνες εργαζόταν ως υπάλληλος στην ΑΑΔΕ και δέχθηκε να αναλάβει την εκγύμναση των συναδέλφων του. Στον απόηχο των κρουσμάτων βίας κατά εφοριακών, το τμήμα προσελκύει ολοένα και περισσότερους μαθητές, που διδάσκονται τα μυστικά της αυτοάμυνας προτού ριχτούν στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

«Οι πρώτοι που ήρθαν ήταν οι ελεγκτές, καθώς υπήρχε ο φόβος από τα περιστατικά βίας εναντίον συναδέλφων τους. Από τότε, αρκετοί είναι αυτοί που μου λένε ότι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με ξυλοδαρμό. Εγώ αυτό που τους μαθαίνω είναι κάποιες λαβές αυτοάμυνας, πώς θα βάλουν τα χέρια ώστε να μην ανοίξει το κεφάλι τους αν δεχθούν χτύπημα, πώς θα προστατευτούν από μια δύσκολη κατάσταση» εξηγεί στο «Έθνος της Κυριακής» ο κ. Καλτσίδης και τονίζει πως σε καμία περίπτωση δεν εκπαιδεύει τους εφοριακούς στο πώς να χτυπούν τους φορολογούμενους.

 

 

Τόνωση του ηθικού

«Μαθαίνουν αυτοάμυνα μέσω της πάλης. Άμυνα σημαίνει πώς θα πέσουν σε ένα τέτοιο συμβάν και πώς θα γλιτώσουν ενδεχόμενα χτυπήματα, όχι πώς θα χτυπήσουν οι ίδιοι. Μιλάμε για υπαλλήλους του κράτους, δεν μπορείς να σηκώσεις χέρι ως υπάλληλος» λέει ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής και σημειώνει ότι το μάθημά του τονώνει το ηθικό και βελτιώνει τη φυσική κατάσταση των εφοριακών. «Κάνουμε, κυρίως, ψυχολογική υποστήριξη, μαζί με βάρη και ασκήσεις για τη φυσική κατάσταση των υπαλλήλων. Όσοι δέχθηκαν επίθεση κατά τη διάρκεια ελέγχου θα είχαν καλύτερη ψυχολογία αν είχαν τη γνώση. Αν εκείνη τη στιγμή φοβηθείς, “μπου” να σου κάνουν θα πέσεις κάτω» προσθέτει. Στις προπονήσεις του Αγίου Κοσμά συμμετέχουν περισσότεροι από 40 εφοριακοί, στην πλειονότητά τους γυναίκες.

Όπως λέει ο κ. Καλτσίδης, οι συνεχόμενες επιθέσεις εναντίον ελεγκτών της ΑΑΔΕ έχουν αυξήσει τη ζήτηση για το μάθημα, με αποτέλεσμα τα σεμινάρια αυτοάμυνας να επεκταθούν από του χρόνου σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μπορεί, ωστόσο, ένα εβδομαδιαίο μάθημα πολεμικών τεχνών να εξαλείψει τα κρούσματα βίας με θύματα τους εφοριακούς; «Πρόκειται για ανθρώπους άνω των 40 ετών οι οποίοι είναι πλήρως συνειδητοποιημένοι. Δεν μπορείς να πάρεις έναν 50άρη από το γραφείο του και να τον κάνεις… Ράμπο. Μπορείς, όμως, να τον μάθεις πώς να στέκεται ψυχολογικά, να μην τρέξει αν νιώσει απειλή. Να τον εκπαιδεύσεις στο πώς να πέφτει ή και πώς να σταθεί αν δεχθεί χτύπημα. Να του καλλιεργήσεις μια αυτοκυριαρχία και μια αντιμετώπιση στον κίνδυνο που να μην προκαλεί πανικό» επισημαίνει ο προπονητής των εφοριακών.

 

Απειλές, σπασμένα αυτοκίνητα και απόπειρες δωροδοκίας

Ο ξυλοδαρμός των δύο εφοριακών στις Σέρρες αποτελεί το τελευταίο θλιβερό περιστατικό σε μια σειρά επιθέσεων εναντίον ελεγκτών της ΑΑΔΕ τους τελευταίους μήνες. Στα τέλη Ιουλίου, δύο ελεγκτές στο Ρέθυμνο διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι και ρήξη τυμπάνου έπειτα από συμπλοκή με οδηγό φορτηγού ο οποίος αρνήθηκε τον έλεγχο, ενώ τον Αύγουστο δύο συνάδελφοί τους στον Βόλο κατέληξαν με κατάγματα όταν ζήτησαν από ιδιοκτήτη ταβέρνας να βγάλει τις αποδείξεις στα τραπέζια. Ξυλοδαρμοί, προπηλακισμοί και απειλές συνθέτουν την καθημερινότητα των ανθρώπων που καλούνται να εφαρμόσουν τη φορολογική νομοθεσία, απέναντι σε επιχειρηματίες οι οποίοι δεν διστάζουν να ζητούν ακόμη και την απομάκρυνση των εφοριακών από την περιοχή τους. «Κάποιες φορές δεχόμαστε απειλές χωρίς να έχει προηγηθεί έλεγχος.

Πρόσφατα, στην περιοχή της Παλλήνης, ένας επιχειρηματίας πήγαινε στην υπηρεσία ανά τακτά χρονικά διαστήματα και απειλούσε τους συναδέλφους για να φύγουν» καταγγέλλει στο «Έθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων, Διονύσης Γεωργιόπουλος, και εξηγεί πως η κουλτούρα της φοροδιαφυγής, η οποία έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των υψηλών φόρων, οφείλεται για αυτά τα φαινόμενα. Παράλληλα, αποκαλύπτει την «κόλαση» που βιώνουν οι συνάδελφοί του οι οποίοι πραγματοποιούν φορολογικούς ελέγχους σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων. «Όταν ένας επιχειρηματίας αντιληφθεί ότι γίνεται έλεγχος στο μαγαζί του, πέφτει σύρμα σε όλο το νησί ότι “είναι εδώ η Eφορία”.

Μιλάνε μεταξύ τους με μηνύματα και ειδοποιούν ο ένας τον άλλον. Εκτός από χειροδικίες ή απειλές για ξυλοδαρμό, που είναι το σύνηθες, πολλές φορές μάς βανδαλίζουν τα αυτοκίνητα. Κάνει ένας ελεγκτής τη δουλειά του, βλέπουν το αυτοκίνητό του και την επόμενη ημέρα το βρίσκει σπασμένο» υπογραμμίζει ο κ. Γεωργιόπουλος, τονίζοντας πως σε περίπτωση που ο ελεγκτής δεν τρομοκρατηθεί, τότε οι φοροφυγάδες καταφεύγουν στη δωροδοκία. «Αν ο συνάδελφος διαπιστώσει παράβαση και δεν φοβηθεί να τη βεβαιώσει, τότε έρχεται ο επιχειρηματίας και του λέει “μη μας γράψετε και θα κάνουμε κι εμείς κάτι για εσάς”».

 

Άναψαν τα αίματα σε γάμο

Τη δική του εκδοχή για τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια του ελέγχου από τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ στο γαμήλιο γλέντι στην Κερκίνη Σερρών δίνει στο «Έθνος της Κυριακής» ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης. Όπως λέει, δεν αρνήθηκε τον έλεγχο, ενώ την ένταση πυροδότησαν οι χυδαίες εκφράσεις που απηύθυνε ο ένας εκ των ελεγκτών στη σύζυγό του, από την οποία ζήτησε να του εκδώσει μια απόδειξη.

«Πήγαν στη σύζυγό μου, η οποία είναι έξι μηνών έγκυος, και της είπαν να βγάλει απόδειξη. Εκείνη δεν ήξερε, με φώναξε και δεν αρνήθηκα. Κατέβηκα στον χώρο του γάμου να ενημερώσω τον κόσμο πως όσο διαρκεί ο έλεγχος δεν μπορώ να προσφέρω ποτά. Οι ελεγκτές είχαν ήδη κόψει το πρόστιμο και τους έπιασα να μιλάνε χυδαία και ο ένας να βρίζει τη γυναίκα μου. Το αντιλήφθηκε αυτό ένας καλεσμένος και διαπληκτίστηκε μαζί του. Σε λίγα λεπτά μαζεύτηκαν και άλλοι και άρχισε να τους προκαλεί» λέει στο «Έθνος της Κυριακής» ο επιχειρηματίας και διευκρινίζει πως οι εφοριακοί χτυπήθηκαν έξω από το κτήμα, την ώρα που ο ίδιος τους προστάτευε από τον εξαγριωμένο κόσμο.

Πηγή: ethnos