Η μόδα της «συγκάλυψης» ή αλλιώς η μόδα της «σεμνότητας» είναι ένας τρόπος ντυσίματος βάσει θρησκευτικών και πολιτιστικών αντιλήψεων. Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που ντύνονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο που τους επιβάλλει η θρησκεία και τα πιστεύω τους και τον ακολουθούν στην καθημερινότητα τους. Εβραίοι, Μορμόνοι, Χριστιανοί Ορθόδοξοι, Καθολικοί και Μουσουλμάνοι. Μπορεί να υπάρχουν και άντρες με συγκεκριμένη ενδυματολογική περιβολή, η μόδα της «σεμνότητας» όμως ήταν από πάντα γυναικεία υπόθεση.

Μετά το 2015 και μέχρι σήμερα, από την Ελλάδα πέρασαν 800.000 πρόσφυγες προερχόμενοι από το Ιράν, Ιράκ, Συρία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, οι οποίοι μετακινήθηκαν στην Ευρώπη. Από αυτούς, οι 43.370 παρέμειναν στην Ελλάδα, αρκετοί από αυτούς στην Θεσσαλονίκη. Επόμενο ήταν να μην αργήσει να κάνει την εμφάνισή της η μουσουλμανική μόδα και στην Θεσσαλονίκη.

«Το λουλούδι της Δαμασκού» άνοιξε πριν από 2-3 μήνες στην Βαλαωρίτου και είναι η πρώτη μπουτίκ με ρούχα για μουσουλμάνες γυναίκες.

 

 

Η πελατεία του αποτελείται από Ιρανές, Αφγανές, Σύριες, αλλά και από Τουρκάλες. Ήταν κάτι που έλειπε από την πόλη μιας και δεν υπάρχει άλλος χώρος που να συγκεντρώνει είδη ένδυσης που να εστιάζουν σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που επιβάλλει η θρησκεία, κάτι που έκανε δύσκολη και πολύωρη την ανεύρεση των κατάλληλων ρούχων στην ευρύτερη αγορά. Στο ισόγειο και το υπόγειο του καταστήματος μπορεί κανείς να βρει μαντίλες, μπλούζες, μακριά φορέματα αλλά και ενδυμασίες για πιο επίσημες περιστάσεις.

Αν και στην Ελλάδα η αγορά είναι μικρή, στις μουσουλμανικές χώρες οργανώνονται εντυπωσιακές επιδείξεις μόδας, εκπομπές στην τηλεόραση με ρούχα σε εντυπωσιακούς χρωματισμούς και σχέδια από ακριβούς οίκους μόδας.

Καταπίεση του γυναικείου φύλου ή απλά ελευθερία έκφρασης του θρησκευτικού πιστεύω; Μια συζήτηση που έχει ανοίξει παγκοσμίως και δεν φαίνεται να έχει ξεκάθαρη απάντηση, διότι η γυναικεία καταπίεση δεν είναι μόνο προνόμιο των μουσουλμανικών χωρών. Στην Ευρώπη της ελεύθερης έκφρασης, οι γυναίκες ακόμα και σήμερα, παγιδευμένες σε καταπιεστικά μοντέλα, πέφτουν συχνά θύματα βίας, σεξιστικών σχολίων και χλευασμού. Αυτό που χρειάζεται είναι σίγουρα κάτι παραπάνω από την κατάργηση ρούχων και υφασμάτων που καλύπτουν το σώμα και το κεφάλι.

 

Πηγή: parallaximag.gr