ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ 2013
Η μεγάλη αγωνία των αγροτών όλης της χώρας αυτήν την στιγμή, είναι αν τελικά θα καταβληθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις(η ενιαία ενίσχυση) του 2013 στην ώρα τους, δηλ. κάπου στα τέλη του ερχόμενου μήνα, αφού ολοκληρωθεί απόλυτα η επεξεργασία των υποβληθεισών αιτήσεων του ΟΣΔΕ από την αρμόδια υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν ενδιαφέρει τους αγρότες και κτηνοτρόφους μας ουδόλως να πληροφορηθούν για το τι νεότερο υπάρχει στην αναθεωρημένη ΚΑΠ της νέας περιόδου 2014-2020, αλλά καίγονται να λάβουν την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης του 2013 στην ώρα που τους έχουν πει. Βλέπετε η εξαθλίωση που έχουν υποστεί τα αγροτικά νοικοκυριά από τα επανωτά χαράτσια, φόρους και τιμολόγια πληρωμής είναι περισσότερο από αισθητή.
Έκκληση λοιπόν στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στην πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων υπουργείων να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να κάνουν το αυτονόητο: να πληρώσουν την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης το συντομότερο δυνατόν γρήγορα για να μπορέσουν και οι αγρότες να τα βγάλουν πέρα!
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ
ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ Η ΕΞΟΦΛΗΣΗ 3Ης ΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΕΝΝΙΑΧΙΛΙΑΡΟΥ
Αμέσως μετά την πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης για το 2013 που θα γίνει στα τέλη Οκτωβρίου στους δικαιούχους αγρότες όλης της χώρας, θα ακολουθήσει το Νοέμβριο η εξόφληση πληρωμής της 3ης και τελευταίας δόσης για το Μέτρο 144(το γνωστό ως εννιαχίλιαρο) που αφορά τους καπνοπαραγωγούς των καπνοπαραγωγικών περιοχών της χώρας μας.
Την διαβεβαίωση αυτή έκανε στην στήλη ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Αλέκος Οφίδης και σας την μεταφέρω χωρίς επιφύλαξη, καθώς την ευθύνη την έχει αποκλειστικά ο επικεφαλής αυτής της Οργάνωσης.
Μακάρι να γίνει λοιπόν απρόσκοπτα η πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης στα τέλη του Οκτωβρίου και να ακολουθήσει μετά και η εξόφληση πληρωμής της 3ης δόσης στους καπνοπαραγωγούς μας που την περιμένουν με μεγάλη αγωνία!
Η ΠΑΣΕΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ
ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ
Την δραματική – όπως την χαρακτηρίζει- καθίζηση των προσφερόμενων τιμών από τους εμπόρους καλαμποκιού φέτος τονίζει σε επιστολή της προς τον αρμόδιο για το θέμα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάση Τσαυτάρη, η κορυφαία τριτοβάθμια συνεταιριστική Οργάνωση των αγροτών της χώρας μας, η ΠΑΣΕΓΕΣ.Όπως καταγράφεται στη σχετική επιστολή, στην Ελλάδα για φέτος προβλέπεται αύξηση της παραγωγής αραβοσίτου οφειλόμενη στις αυξημένες σπορές, αλλά και στις εξαιρετικές αποδόσεις, ενώ ταυτόχρονα, τόσο στη διεθνή, όσο και στην εγχώρια αγορά καταγράφεται κατακόρυφη πτώση των τιμών αραβοσίτου. Επιπλέον, η ΠΑΣΕΓΕΣ σημειώνει την έντονη πτώση των τιμών σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τιμές του Σεπτεμβρίου του 2012 (21-22 λεπτά το κιλό). Τονίζεται ότι σε πολλές περιοχές η παρέμβαση των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων παραμένει αντικειμενικά περιορισμένη για τη συγκέντρωση και την αποθήκευση του προϊόντος, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και των υψηλών επιτοκίων δανεισμού, εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού, αλλά και εξαιτίας των αγκυλώσεων που έχουν προκληθεί από τις αναγκαστικές διατάξεις του νόμου 4015/2011. Και είναι σίγουρο το ότι θα γίνει στο καλαμπόκι από το εμπόριο φέτος, θα επεκταθεί και στην εμπορία μιας σειράς άλλων αγροτικών προϊόντων με τις όποιες τραγικές συνέπειες για τον αγροτικό κόσμο!
ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 5000 ΕΥΡΩ
ΣΤΟΝ ΟΓΑ ΑΠΟ ΤΟ 2014
Να προχωρήσουν σε ρύθμιση ή τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για τις βεβαιωμένες οφειλές άνω των 5.000 ευρώ προς τον ΟΓΑ και τον ΕΤΕΑ από τις αρχές του 2014 ζήτη
σε από τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε στα Ταμεία ο υπουργός Εργασίας ζήτησε: Να μεταβιβάσουν τους φακέλους με τις οφειλές άνω των 5.000 ευρώ και να αρχίσουν να λειτουργούν με ενοποιημένες διαδικασίες. Να ξεκινήσουν τη διαδικασία μετάβασης στο νέο ενιαίο σύστημα έγκαιρης είσπραξης των καθυστερούμενων οφειλών έτσι ώστε να ενισχυθούν τα έσοδα και να υποστηριχθεί η οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Προκειμένου να μην συσσωρευτούν στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών μικρές οφειλές, τα Ταμεία θα διαβιβάζουν στο Κέντρο οφειλές άνω των 5.000 ευρώ και θα διεκδικούν τις οφειλές έως αυτό το ποσό. Το όριο αυτό θα ισχύει ακόμη και αν υπάρχουν οφειλές σε δύο Ταμεία. Οι βεβαιωμένες οφειλές προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ μεταφέρονται αναδρομικά από 1/7/2013 στο ΚΕΑΟ και οι οφειλές προς ΟΓΑ και ΕΤΑΑ από 1/1/2014 προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες είσπραξης. Στις εφορίες θα μεταφερθούν, σε επόμενη φάση, (έως την 1/7/2017) όλες οι οφειλές προς τα Ταμεία.
ΡΩΣΟΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ….ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ
ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ ΠΡΟΣ 570 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ!
Όσο το βάρος τους σε… χρυσάφι πωλούνται σε S/M της Μόσχας, καρπούζια τετράγωνου σχήματος που παράγονται στην Ιαπωνία. Σύμφωνα με το BBC, τα καρπούζια με το μυστήριο σχήμα πωλούνται το καθένα στη Μόσχα προς 570 ευρώ περίπου. Ο υπεύθυνος ενός τέτοιου σούπερ μάρκετ στη Μόσχα, είπε σε δημοσιογράφο ότι ορισμένοι πελάτες έδωσαν τα 570 ευρώ για να πάρουν το καρπούζι, «έτσι για πλάκα», όμως γενικότερα, ο κόσμος «δεν δείχνει ιδιαίτερη επιθυμία να τα αγοράσει». Στην Ιαπωνία συνηθίζουν το καλοκαίρι να ανταλλάσσουν δώρα. Φίλοι, γνωστοί, συνάδελφοι και συγγενείς εύχονται ο ένας στον άλλο προσφέροντας συνήθως ως δώρο ένα πεπόνι. Σότι αφορά όμως τα καρπούζια, αγρότες στην επαρχία Καγκάουα, χρησιμοποιούν κατά πάσα πιθανότητα πλαστικά κιβώτια για να προσδώσουν στα καρπούζια το σχήμα που έχουν, το οποίο βολεύουν και στην αποθήκευσή τους. Προορίζονται όμως για διακοσμητικούς σκοπούς. Αλλά επειδή στη Μόσχα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα φρούτα κόβονται όταν είναι ακόμα άγουρα, κι έτσι διατίθενται στην αγορά, κάποιοι καταναλωτές επιλέγουν τα πανάκριβα τετράγωνα καρπούζια, που είναι πιο ώριμα και δεν γράφουν πάνω τους ότι είναι για διακοσμητικό σκοπό.
ΒΛΕΠΟΥΝ ΡΕΚΟΡ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΕΛΙΑΣ
Στα περσινά επίπεδα αναμένεται να διαμορφωθεί η παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς, όσον αφορά την ποσότητα, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Πιο συγκεκριμένα αναμένεται παραγωγή 2,42 εκατ. τόνων επιτραπέζιας ελιάς, με την ευρωπαϊκή παραγωγή να υπολογίζεται μειωμένη κατά 2%. Αναλυτικά η ισπανική παραγωγή αναμένεται να φτάσει τους 482.000 τόνους σημειώνοντας πτώση κατά 8%, ενώ η Ιταλία θα παράγει 74.000 τόνους σημειώνοντας πτώση κατά 3% σε σύγκριση με πέρυσι. Αντίθετα, η ελληνική παραγωγή υπολογίζεται αυξημένη κατά 23%, φτάνοντας τους 160.000 τόνους, ενώ και η πορτογαλική θα είναι αυξημένη κατά 1%. Όσον αφορά τις μη ευρωπαϊκές χώρες, η Τουρκία, αναμένεται να σημειώσει ρεκόρ παραγωγής μετά την αύξηση κατά 2% που προσδοκάται και να βρεθεί στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, πίσω από την Ισπανία, με την παραγωγή να φτάνει τους 410.000 τόνους. Ακολουθεί η Αίγυπτος με παραγωγή 375.000 τόνους, η Αλγερία με 175.000 τόνους και η Αργεντινή με 60.000 τόνους. Όσον αφορά τις τιμές του ελαιολάδου, οι αυξομειώσεις συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με πέρυσι. Η τιμή του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου διαμορφώνεται στα 2,70 ευρώ το κιλό.