Γνωρίζατε ότι μπορείτε να στείλετε και SMS στο 100;
Μπορεί η λειτουργία για καταγγελίες στην Ελληνική Αστυνομία να υπάρχει από τα τέλη του 2003 και το 2018 να δημιουργήθηκαν σχετικά σποτ από την ΕΛ.ΑΣ., όμως πολλοί είναι εκείνοι που εξακολουθούν να μη γνωρίζουν την ύπαρξη αυτής της δυνατότητας.
Εκτός, λοιπόν, από την τηλεφωνική κλήση στον αριθμό 100 για άμεση επικοινωνία με την Ελληνική Αστυνομία, μπορείτε επίσης να στείλετε και δωρεάν μήνυμα SMS στον ίδιο αριθμό, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Έτσι, σε περιπτώσεις ληστείας, κακοποίησης, ενδοοικογενειακής βίας, ή οποιουδήποτε άλλου γεγονότος που δεν μπορείτε, εκείνη τη στιγμή, να πάρετε τηλέφωνο την αστυνομία, η λύση, βρίσκεται στο SMS.
Τι πρέπει να περιέχει το μήνυμα;
ακριβή διεύθυνση
ονοματεπώνυμο
είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από το/τη σύζυγό μου»)
Πως λειτουργεί;
Την στιγμή που ο πολίτης στείλει το γραπτό μήνυμα, αμέσως ανοίγει μία «καρτέλα συμβάντος».
Το συμβάν καταχωρίζεται και δίνεται εντολή στο πλησιέστερο περιπολικό να μεταβεί στο σημείο που έχει αναφερθεί για να ελέγξει τι έχει συμβεί.
Το περιεχόμενο του γραπτού μηνύματος εμφανίζεται σε οθόνη υπολογιστή στο κέντρο επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης.
Σε περίπτωση που ο χειριστής του υπολογιστή χρειάζεται κάποια διευκρίνιση στέλνει στον πολίτη που έστειλε το SΜS γραπτό μήνυμα στο κινητό τηλέφωνό του ζητώντας περισσότερες πληροφορίες.
Τηλέφωνα άμεσης ανάγκης
Οι παρακάτω τριψήφιοι και τετραψήφιοι αριθμοί αντιστοιχούν σε τηλεφωνικές γραμμές που λειτουργούν σε 24ωρη βάση και στις οποίες οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες, παράπονα και καταγγελίες:
100: Τηλεφωνική επικοινωνία για άμεση αστυνομική επέμβαση σε κάθε νομό της χώρας. Κάθε πολίτης μπορεί να επικοινωνεί με την άμεση Δράση στέλνοντας δωρεάν μήνυμα (SMS) στο 100.
109: Τηλεφωνική επικοινωνία με τις Υπηρεσίες Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής, Θεσσαλονίκης και Πάτρας, για καταγγελίες σχετικές με ναρκωτικά.
1156: Παροχή πληροφοριών για εξαφανισθέντες ανήλικους.
11188: Επικοινωνία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
1571: Τηλεφωνική επικοινωνία στην ελληνική, αγγλική, γαλλική και γερμανική γλώσσα για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ημεδαποί και αλλοδαποί τουρίστες.
10414 και 1014: Επικοινωνία με την Δ.Α.Ε.Ε.Β. (Αντιτρομοκρατική) για παροχή πληροφοριών για θέματα τρομοκρατίας. Διασφαλίζεται απόλυτα το απόρρητο της επικοινωνίας, καθώς και η ανωνυμία του ατόμου που τηλεφωνεί (δεν είναι δυνατή η αναγνώριση κλήσης).
1033: Δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας με όλες τις Αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής και δυνατότητα σύνδεσης με το Τηλεφωνικό Κέντρο (100) όλων των Νομών της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να απευθύνεστε και στην πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή.
Πηγή: dikaiologitika.gr