ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΦΙΛΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ!

Ή δεν έχουν καταλάβει το μέγεθος των αλλαγών που έρχονται οι φίλοι αγρότες που αφορούν την φορολόγησή τους ή τις γνωρίζουν αλλά παραδίνονται άνευ όρων στις ορέξεις της όποιας κυβέρνησης προκύψει στις 20 Σεπτεμβρίου, στην χώρα μας. Αδυνατώ ειλικρινά να καταλάβω την μη συμμετοχή, την απάθεια ή την αδιαφορία που επιδεικνύουν στην προετοιμασία που γίνεται αυτήν την περίοδο και αφορά τις κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν ως αντίδραση-απάντηση στα σχέδια των υποψήφιων πολιτικών που θα κυβερνήσουν τον τόπο μετά τις 20 του μηνός. Σαφέστατα αντιλαμβάνομαι πολύ καλά πως υπάρχουν οι αγροτικές εργασίες που βρίσκονται στην περίοδο αιχμής τους, αλλά αν δεν υπάρξει γενναία και μαζική αντίδραση εκ μέρους της μεγάλης πλειοψηφίας των αγροτών, φοβούμαι ότι όλα αυτά θα είναι φαιδρότητες για το τι θα επακολουθήσει. Οι αγώνες κερδίζονται με ξεσηκωμό και αντίδραση, όταν γνωρίζουμε όλοι πως τα μέτρα που θα υλοποιηθούν εξοντώνουν κυριολεκτικά τον μικρομεσαίο αγρότη σ αυτόν τον τόπο!

ΓΙΑ ΤΑ 150 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

Πρέπει να διευκρινιστεί πως τα περίπου 150 εκατ. Ευρώ που ανακοίνωσε πως θα δώσει η πολιτεία (το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης) στους αγρότες όλης της χώρας το προσεχές διάστημα, δεν είναι καμιά νέα παροχή, ή κάτι που προέκυψε πρόσφατα. Είναι υποχρεώσεις της επίσημης πολιτείας προς τους αγρότες και κτηνοτρόφους όλης της χώρας, παρελθόντων ετών (για βιολογική κτηνοτροφία ας πούμε) που τους οφείλετε από το 2012. Και βέβαια μεσούσης της προεκλογικής περιόδου είναι απολύτως φυσιολογικό αυτά τα χρήματα να τους δοθούν με έναν άλλο επικοινωνιακό τρόπο καθώς οι αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι παλιοί γνώριμοι πελάτες των όποιων κυβερνώντων και στην προκειμένη περίπτωση και της απερχόμενης κυβέρνησης. Στην πορεία βέβαια μέχρι την κάλπη ενδεχομένως να βρεθούν και άλλα χρήματα για τους αγρότες και κτηνοτρόφους μας αλλά ας κρατάνε οι φίλοι αγρότες μικρό καλάθι στις παροχές αυτής της χρονικής περιόδου!

ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΛΑΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΖΗΤΗΣΑΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ 30/9 ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΛΓΑ

Παράταση μέχρι την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015 για την εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΕΛ.Γ.Α. ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών. Σε επιστολή της, προς όλα τα πολιτικά κόμματα, η ομοσπονδία σημειώνει ότι η οικονομική δυσπραγία είναι η αιτία γι’ αυτό το αίτημα και συνεχίζει: «εκ μέρους όλων των αγροτών, παρακαλούμε όπως δοθεί παράταση έως 30 Σεπτεμβρίου 2015, ώστε και οι αγρότες να εξοφλήσουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, αλλά και να αποζημιωθούν οι πληγέντες από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που έπληξαν την παραγωγή τους το 2014». Νομίζω ότι είναι ένα λογικό αίτημα που η ηγεσία του ΕΛΓΑ πρέπει να αποδεχθεί και να ικανοποιήσει άμεσα.

ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ -ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ-ΕΡΧΕΤΑΙ

ΤΟ 2ο ΠΕΣΚΕΣΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ

Στο 2ο «πακέτο» των προαπαιτούμενων που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή τον Οκτώβριο, θα περιλαμβάνεται η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών αρχικά στο 2
0% το 2016 για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2015 και, εν συνεχεία, στο 26% το 2017 για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2016.
Σχετική πρόβλεψη υπάρχει στο «Μνημόνιο Συνεννόησης για τριετές πρόγραμμα του ΕΜΣ» που πέρασε την Πέμπτη 13 Αυγούστου από τη Βουλή και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ. Η σχετική παράγραφος αναφέρει ότι στα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής προβλέπεται «σταδιακή κατάργηση της προτιμησιακής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών στο πλαίσιο του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, με ποσοστά που ορίζονται στο 20% για το φορολογικό έτος 2016 και στο 26% για το φορολογικό έτος 2017». Υπενθυμίζεται ότι ήδη με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε αυξάνεται η προκαταβολή φόρου στο 55% για τα αγροτικά εισοδήματα του 2014, από 27,5% στο 55%. Επιπλέον αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης  στο αγροτικό πετρέλαιο από 66 σε 200 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου 2015 και στα 330 ευρώ, από την 1η Οκτωβρίου 2016.

ΟΙ ΕΛΒΕΤΟΙ ΔΙΝΟΥΝ 3000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΙΣΘΟ

ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΓΡΟΤΗΣ

Άνοιγμα στους πρόσφυγες κάνει η Ελβετία, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει εργατικό δυναμικό για τα αγροκτήματά της.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Ελβετών Αγροτών και το υφυπουργείο Μετανάστευσης τάχθηκαν υπέρ της απασχόλησης των προσφύγων και έτσι ξεκινάει πιλοτικό πρόγραμμα 3 ετών, με την πρόσληψη προσφύγων που θα εργαστούν σε αγροκτήματα. Δέκα αγροκτήματα στην Ελβετία έχουν επιλεγεί για αυτή την πιλοτική δοκιμή και ήδη αρκετοί είναι οι πρόσφυγες εργαζόμενοι που έχουν συμφωνήσει να εργαστούν. Ο μισθός του νεοπροσληφθέντα «αγρότη» για τον πρώτο μήνα θα είναι 2.000 Ευρώ και από τον δεύτερο μήνα θα φτάσει τα 3.000 Ευρώ. Ήδη η Ένωση Ελβετών Αγροτών ξεκίνησε εκστρατεία υποδοχής μεταναστών τους οποίους προτίθεται να εντάξει επαγγελματικά στις αγροτικές εργασίες (επί πληρωμή) και με παράλληλες παροχές όπως η εκμάθηση της γλώσσας. Σύμφωνα με την Ένωση και το υφυπουργείο Μετανάστευσης οι πρόσφυγες που θα προσληφθούν θα έχουν την ευκαιρία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι και να ενσωματωθούν αρμονικά στην τοπική κοινωνία. Επί του παρόντος, μόνο το ένα τρίτο του συνόλου των προσφύγων είναι σε θέση να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό τα πρώτα χρόνια στην Ελβετία. Οι αγρότες θα ωφεληθούν από αυτό πρόγραμμα και δεν θα χρειάζεται να ψάχνουν για εποχικούς εργάτες ή για εργάτες εκτός συνόρων της χώρας.. μήπως είναι η ώρα να την κάνουμε προς Ελβετία;

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑ 25 ΕΥΡΩ ΜΕΧΡΙ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΤΑ ΤΕΛΗ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στα 25 ευρώ θα παραμείνει έως τις 26 Νοεμβρίου (αντί μέχρι 31 Αυγούστου 2015 που ίσχυε) το παράβολο που καλούνται να πληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι αγρότες για να δώσουν εξετάσεις χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης φυτοπροστατευτικών, σύμφωνα με νέα ΚΥΑ. Όπως αναφέρεται στην τροποποιητική ΚΥΑ το ύψος του τέλους συμμετοχής μετά τις 26 Νοεμβρίου ορίζεται στα 50 ευρών, ενώ από εκεί και πέρα θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους χρήστες. Αναλυτικότερα αναφέρονται τα εξής: «Το ύψος του τέλους συμμετοχής των ενδιαφερομένων στις εξετάσεις χορήγησης πιστοποιητικού ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων στα θέματα του Παραρτήματος Β του Ν.4036 , όπως κάθε φορά ισχύει, ορίζεται ως εξής: Α) Μέχρι και την 26η Νοεμβρίου 2015, το τέλος συμμετοχής στις εξετάσεις χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων ορίζεται σε 25 Ευρώ. Β) Από την 27η Νοεμβρίου 2015, το τέλος συμμετοχής στις εξετάσεις χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων ορίζεται σε 50 Ευρώ».