ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΜΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΘ ΚΑΙ ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

 

Το νέο μοντέλο Διοίκησης Ολικής Ποιότητας του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης παρουσίασε στα μέσα ενημέρωσης, στο διοικητικό, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και στους εκπροσώπους τοπικών αρχών ο διοικητής Ανέστης Μυστρίδης.
Η παρουσίαση, η οποία ήταν ουσιαστικά η πρώτη επίσημη τοποθέτηση του κ. Μυστρίδη σχετικά με τον τρόπο που σχεδιάζει να διοικήσει το Νοσοκομείο, έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής 4 Νοεμβρίου στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου.
Βασικά σημεία του τριετούς πλάνου υλοποίησης του σχεδιασμού είναι η έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), που αρχικά θα ξεκινήσει με την ανάπτυξη 5 κλινών, αφού όπως ανακοίνωσε ο κ. Μυστρίδης, έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας ο σχετικός φάκελος. Επιπλέον, το μοντέλο βασίζεται σε 3 πυλώνες: α) στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού, β) στη μείωση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας και γ) στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας για τις επόμενες γενιές.
«Η μέχρι τώρα πολύπλοκη διοίκηση των νοσοκομείων οφείλει να αντικατασταθεί από ένα πιο ευέλικτο, σύγχρονο και αποδοτικό μοντέλο, το οποίο θα λειτουργεί απαλλαγμένο από τα μειονεκτήματα του παρελθόντος και θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του παρόντος και του μέλλοντος. Βασική προτεραιότητα της διοίκησης είναι η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα έχουν ως κύριο στόχο τη μέγιστη δυνατή βελτίωση του βαθμού ικανοποίησης των ασθενών, αλλά και την οικονομική και κοινωνική βελτίωση της θέσης του οργανισμού» ανέφερε ο κ. Μυστρίδης στην αρχή της παρουσίασής του.
Όσον αφορά τη Διοίκηση Ολικής Ποιότητας (ΔΟΠ), εξήγησε πως πρόκειται για μια ολοκληρωμένη φιλοσοφία που προωθεί τον ολικό μετασχηματισμό του παραδοσιακού τρόπου διοίκησης και θα βοηθήσει στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του νοσοκομείου. Βασική προϋπόθεση επιτυχίας της είναι η συνεργασία όλου του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και καθορισμός προτύπων απόδοσης, που θα δώσουν τη δυνατότητα με σαφείς και μετρήσιμους όρους να υπολογίζεται ο βαθμός επίτευξης των στόχων του Νοσοκομείου, ώστε να προσδιορίζεται ο βαθμός επιτυχίας-αποτυχίας, να συγκρίνεται η απόδοσή του σε σχέση με τα προηγούμενα έτη αλλά, και με τα άλλα νοσοκομεία.
Ο πρώτος πυλώνας
Ο πρώτος πυλώνας που αφορά τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού έχει να κάνει:
– με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών φροντίδας υγείας που θα επιτευχθεί
– με τις ενέργειες της διοίκησης για πλήρη στελέχωση με επαγγελματίες υγείας του οργανισμού,
-με την συνεχή εκπαίδευσή τους
– καθώς και με τη λειτουργία των νέων μονάδων ΜΕΘ και ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ που ήδη έχει δρομολογηθεί.
«Στο πλαίσιο αυτό μπορώ πλέον με σιγουριά να ανακοινώσω ότι εγκρίθηκε ο φάκελος που καταθέσαμε στο Υπουργείο Υγείας για τη λειτουργία της ΜΕΘ, αρχικά δυναμικότητας 5 κλινών, και προχωρούμε γοργά στη διαδικασία στελέχωσής της. Το αίτημά μας προς το υπουργείο συνέδραμαν και οι 3 κυβερνητικοί βουλευτές του νομού μας και τους ευχαριστώ θερμά» επισήμανε ο κ. Μυστρίδης, προσθέτοντας πως το καταρτισμένο νοσηλευτικό προσωπικό έχει ήδη βρεθεί και μετεκπαιδεύεται στη Θεσσαλονίκη όπως επίσης και ο ειδικός ιατρός που θα αναλάβει τη διεύθυνση της ΜΕΘ.
«Με την λειτουργία των δύο αυτών μονάδων το Νοσοκομείο μας θα γίνει πόλος έλξης νέων επιστημόνων που θα θελήσουν να αποκτήσουν ειδικότητα και θα βελτιωθεί και η παρατηρούμενη υποστελέχωση των τελευταίων ετών. Αυτό θα συμβάλει δραστικά στην άμβλυνση της επαγγελματικής εξουθένωσης του προσωπικού, λόγω των συχνών και επαναλαμβανόμενων εφημεριών με απώτερη συνέπεια και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των ασθενών» συνέχισε.
Ο κ. Μυστρίδης χαρακτήρισε την υποστελέχωση όλων των τμημάτων ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που το νοσοκομείο αντιμετώπισε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει. «Ο αγώνας μας για εξεύρεση ιατρικού προσωπικού είναι καθημερινός – δύσκολος και πολλές φορές δεν γίνεται αντιληπτός» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον σημείωσε πως υπάρχει διαρκής διεκδίκηση του νέου εξοπλισμού που οι γιατροί κρίνουν απαραίτητο για την καλύτερη λειτουργία του νοσοκομείου, τόσο από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού όσο και από δωρεές διαφόρων συλλόγων του εξωτερικού καθώς και της τοπικής Εθελοντικής Ομάδας Δράσης. Ειδική αναφορά έ
κανε στα τελευταία τεχνολογικά αποκτήματα του νοσοκομείου και συγκεκριμένα στη νέα μονάδα τεχνητού νεφρού και στο σύγχρονο καρδιολογικό υπέρηχο, μερικές από τις δωρεές του συλλόγου ελληνογερμανικής φιλίας του Αμβούργου και της προέδρου κας Καλλιόπης Τρίγκα «που την θεωρούμε πλέον επίτιμο μέλος του οργανισμού και την ευχαριστούμε θερμά».
«Η εθελοντική ομάδα δράσης εκτός από την υλική συνδρομή τους αποτέλεσαν και κοινωνούς των προβλημάτων μας με πολλά κέντρα αποφάσεων του εξωτερικού, με τελευταία σημαντική ενέργεια την επίσκεψη στο Νοσοκομείο μας της κυρίας Ρεββέκα Χάρμς, προέδρου των Πρασίνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη συνάντηση αυτήν είχαμε την δυνατότητα να επισημάνουμε την ανάγκη να μεταφερθεί στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας δεν πρέπει να δημιουργούν προβλήματα στον τομέα της υγείας, και ειδικά στην στελέχωση και στη σωστή και δίκαια χρηματοδότησή του» τόνισε.
Ο δεύτερος πυλώνας
Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και ειδικά στα δημόσια νοσοκομεία και μπορεί να επιτευχθεί με τους εξής στρατηγικούς στόχους:
– με επενδύσεις σε υποδομές υγείας καθώς και σε άλλες κοινωνικές υποδομές που θα συμβάλουν στην άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων. Αυτό θα επιτευχθεί με την ανάπτυξη εξειδικευμένων δομών για τη διαχείριση του πόνου, μονάδων τεχνητού νεφρού, Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας – που ήδη λειτουργούν με επιτυχία – αλλά και Κέντρου αποκατάστασης και αποθεραπείας. «Το τελευταίο έχουμε σκοπό να το λειτουργήσουμε ως επέκταση της λειτουργίας της ΜΕΘ ώστε οι συμπολίτες μας να μην ταλαιπωρούνται με μετακινήσεις σε ιδιωτικά κέντρα όμορων νομών ξοδεύοντας χρόνο και χρήμα, οι ίδιοι αλλά και πολύτιμους πόρους τα ασφαλιστικά ταμεία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
– με την αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας (τηλεϊατρική)
– με την ανάπτυξη νέων τρόπων παροχής υπηρεσιών (servicedeliverymodel). Παράδειγμα υπηρεσίας που ήδη λειτουργεί είναι η Φροντίδα κατ’ οίκον που το νοσοκομείο προσφέρει με θεαματικά νούμερα επισκεψιμότητας και εξυπηρέτησης με παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε οικονομικά ασθενέστερες και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.
– με τη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις λίστες αναμονής και την προσπάθεια να μειωθεί ο χρόνος αναμονής των χειρουργείων και των εξωτερικών ιατρείων.
Ο τρίτος πυλώνας
Η βιωσιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Ελλάδα προϋποθέτει τη ριζική αναδιάταξη του υφιστάμενου μοντέλου παροχής υπηρεσιών υγείας, προκειμένου να βελτιωθεί η σχέση κόστους – αποτελέσματος που χαρακτηρίζει το σημερινό σύστημα. Πρέπει να αποσαφηνιστεί η σχέση δημοσίου, ιδιωτικού και εθελοντικού τομέα.
Όπως σημείωσε ο κ. Μυστρίδης: «Οι επενδύσεις που προγραμματίζουμε να πραγματοποιήσουμε με τη μορφή συγχρηματοδοτούμενων έργων ή με άλλες μορφές θα χαρακτηρίζονται από καινοτομία και έξυπνη εξειδίκευση, και θα διασφαλίζουν την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, την ορθολογική διαχείριση των υπηρεσιών, την ανάπτυξη συστημάτων λογοδοσίας και τη συνεχή μέτρηση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας».
Οι στρατηγικοί στόχοι στο πλαίσιο του συγκεκριμένου πυλώνα έχουν ως εξής:
– Ενίσχυση των Συστημάτων Προγραμματισμού και Κατάρτισης προϋπολογισμών
– Ενίσχυση των Συστημάτων και Διαδικασιών Εσωτερικού Ελέγχου σε όλα τα διοικητικά επίπεδα.
– Εισαγωγή σύγχρονων Διαδικασιών Προμηθειών με ενδυνάμωση και τυποποίηση των διαδικασιών προμηθειών σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, με παράλληλο έλεγχο συμβατότητας προμηθειών με εγκεκριμένους προϋπολογισμούς, εισαγωγή συστημάτων ηλεκτρονικών προμηθειών και παρακολούθησης των τιμών διαχείρισης αποθηκών και εκσυγχρονισμός της εφοδιαστικής αλυσίδας ελέγχου αναλώσεων και αποθεμάτων.
Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας του συστήματος υγείας και η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών θα επιτευχθεί με:
– τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας με στόχο τον περιορισμό της προσφυγής σε εξειδικευμένες νοσοκομειακές υπηρεσίες. Παροχή ολοκληρωμένων, αποτελεσματικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, καθώς και υπηρεσιών φροντίδας στο σπίτι. Βελτίωση συνεργασίας μεταξύ πρωτοβάθμιων μονάδων, μονάδων φροντίδας στο σπίτι και δευτεροβάθμιων μονάδων.
– τη βελτίωση της Νοσοκομειακής περίθαλψης και απόδοση κάθε μονάδας βάσει στόχων.
– ανάπτυξη και εισαγωγή συστημάτων ελέγχου ποιότητας
.
– την ανάπτυξη συστημάτων Λογοδοσίας (συστημικής και ατομικής) κατά την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη.
Απαραίτητος κρίνεται και ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, και η προώθηση της πληροφορικής τεχνολογίας και των e-υπηρεσιών υγείας. Επίσης η βελτίωση της περιβαλλοντικής επίδοσης του ΓΝΚ με την στήριξη της ενεργειακής απόδοσης και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Στόχος είναι να προωθήσουμε την συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης και να φροντίσουμε για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μολυσματικών και ραδιενεργών αποβλήτων» επισήμανε και συνέχισε:
«Απαραίτητη προϋπόθεση τελικά όμως για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας είναι κυρίως η ποιότητα των ανθρώπων που τις προσφέρουν. Όλα όσα ανέφερα μπορούν να υλοποιηθούν μόνο με αλλαγή νοοτροπίας από το έμψυχο υλικό του νοσοκομείου – που αποτελούν και την ψυχή του – νοοτροπία με την οποία θα ενθαρρύνεται η συλλογική και υπεύθυνη εργασία».
Σε αυτό το σημείο ο κ. Μυστρίδης συνεχάρη όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, που σε συνθήκες δημοσιονομικών περιορισμών και υποστελέχωσης δίνει τον καλύτερο του εαυτό για να λειτουργεί σωστά το νοσοκομείο.
«Ολοκληρώνοντας την ομιλία μου ίσως να γεννήθηκε το ερώτημα: “τι θα ήταν αυτό που θα μου έδινε την ικανοποίηση ότι επιτεύχθηκαν οι στόχοι που σας προανέφερα”. Η απάντηση σε αυτό είναι απλή. Είναι η σωτηρία έστω και μιας παραπάνω ανθρώπινης ζωής. Όραμά μου είναι να παραδώσω στην Πιερία έναν οργανισμό υγείας που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτε σε σχέση με τον ανταγωνισμό τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα» κατέληξε ο διοικητής.