Συνέντευξη του μέλους της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ

Ο Λευτέρης Μωυσιάδης, 37 ετών σήμερα, γεννήθηκε στη Γερμανία από γονείς μετανάστες ποντιακής καταγωγής,  ανήκει στη νέα γενιά στελεχών που ήρθαν στο προσκήνιο με την άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ. Έχει διαγράψει μια σημαντική πορεία ως σύμβουλος επικοινωνίας και δημοσιογράφος. Η πολιτική όμως μοιάζει να αποτελεί ισχυρό θέλγητρο, οπότε ίσως η εκλογή του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ να είναι απλώς το πρώτο βήμα. Άλλωστε, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει για την ανάγκη ανάδειξης μιας νέας γενιάς στελεχών, ιδίως σε περιφερειακό επίπεδο, η οποία θα έχει επαφή με και άμεση αναφορά στις τοπικές κοινωνίες.
Ο Λευτέρης Μωυσιάδης ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που πολιτεύονται καταθέτοντας θέση και πρόταση και όχι απλά για να πολιτευθούν. Εκτιμά πως έχει καταρρεύσει και το τελευταίο άλλοθι άγνοιας των πολιτών και συνεπώς, αυτό σημαίνει πως είναι ώρα να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους.

Η συνέντευξη:

-Γιατί αποφάσισες να δραστηριοποιηθείς αυτή την περίοδο στη ΝΔ; Το ρωτάω, μιας  και θα μπορούσες απλά να κάνεις τη δουλειά σου…

-Κανένας συνειδητοποιημένος πολίτης δε μπορεί απλά «να κάνει τη δουλειά του», αδιαφορώντας για τα τεκταινόμενα στο εγγύς και στο ευρύτερο περιβάλλον του, πολλώ δε μάλλον ο ελεύθερος επαγγελματίας. Κάθε έκφανση της ζωής μας αντανακλάται πολιτικά και όση απόσταση κρατάμε εμείς από αυτή, τόσο μακριά μένουμε από τη συνδιαμόρφωση πολιτικών, προτάσεων και θέσεων. Κι εμένα δε μου αρέσει να αποφασίζουν άλλοι για μένα.

-Διαβάζω διάφορες έρευνες και βλέπω πως ο κόσμος δεν θέλει εκλογές. Η ΝΔ γιατί τις ζητάει; Δεν είναι κάπως ατελέσφορο;

-Αποτυπώνεται μια σαφής αποστροφή των πολιτών μπροστά στο ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες, η οποία εξηγείται ωστόσο. Ο κόσμος δε θέλει εκλογές επειδή βλέπει πως η καθημερινότητά του χειροτερεύει τα τελευταία 6 χρόνια, παρόλο που πραγματοποιήθηκαν 5 φορές εκλογές και άλλες τόσες αλλαγές πρωθυπουργών. Οι Έλληνες έχουν εμπεδώσει, έστω με μεγάλη καθυστέρηση, πως η εναλλαγή κυβερνήσεων δεν αποτελεί πανάκεια και κυρίως ότι έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί οι εποχές των λευκών επιταγών.  Τα πολιτικά κόμματα θα κρίνονται με αυξημένη αυστηρότητα από τους πολίτες ενώ ένα από τα κριτήρια των, θα αποτελεί η βιωσιμότητα των εξαγγελιών τους. Έχει καταρρεύσει και το τελευταίο άλλοθι άγνοιας των πολιτών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει όσα λέει και αυτό ανησυχεί τους πολιτικούς του αντιπάλους ενώ  αποτελεί σημαντικό κίνητρο για εμάς που τον πλαισιώνουμε.

-Τον ανασχηματισμό πως τον είδες;

-Μετά από μεγάλη προσπάθεια ο κ. Τσίπρας έκανε ανασχηματισμό ανακύκλωσης μιας φθαρμένης και  αποτυχημένης κυβέρνησης. Δημιούργησε και ορισμένα υπουργεία για κολλητούς φίλους του. Όμως, για την Ελλάδα και τους πολίτες, δεν υπάρχει καμμία προοπτική από αυτήν την επικίνδυνη διακυβέρνηση. Τίποτε πια δεν μπορεί να αλλάξει για μια κυβέρνηση που έχει χάσει την επαφή της με την κοινωνία.

-Ρεαλιστικά, βλέπεις προοπτική για τη χώρα; Τι μας κρατάει εδώ που είμαστε;

-Η βασική τροχοπέδη που πάει τη χώρα πίσω, είναι η ιδεοληπτική αγκύλωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η Ελλάδα παρουσιάζει τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες. Οι μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις είναι ο πιο γρήγορος δρόμος για να γίνουν επενδύσεις. Από την ενέργεια μέχρι τις μεταφορές και από τον τουρισμό μέχρι την αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου.
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τις ιδεοληπτικές τις αντιλήψεις, δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι θέμα προσώπων. Δεν πιστεύει στις αποκρατικοποιήσεις. Αντιθέτως, μάλιστα. Κάνει καθημερινά ό,τι μπορεί για να τις τορπιλίσει. Από ιδεοληψία, στερεί από τη χώρα νέα κεφάλαια που φέρνουν ρευστότητα, δουλειές, τεχνογνωσία, ανάπτυξη!

-Πάω λίγο στα του εκλογικού νόμου με ένα παράδειγμα που το ξέρεις καλά. Η Πιερία είναι τετραεδρική. Δεν είναι στρέβλωση, αν ένα κόμμα βγαίνει πρώτο και παίρνει άνω του 25% στον νομό, να παίρνει και όλες τις έδρες; Δεν θα πρέπει εκεί να υπάρξει κάποια αναλογικοποίηση;

Ενώ την ίδια στιγμή που ένας υποψήφιος συγκεντρώνει 9.000 ή 10.000 σταυρούς προτίμησης δεν εκλέγεται και εκλέγεται ο υποψήφιος του 3ου ή 4ου κόμματος που έχει συγκεντρώσει 1.500 ή 2.000, δεν αποτελεί στρέβλωση της λαϊκής ετυμηγορίας; Σε κάθε περίπτωση η αναλογικοποίηση αποτελεί στόχο που επιβάλλεται από την κοινή λογική.

-Είναι σαφές πως
στη ΝΔ υπάρχει μια ανανέωση στα πρόσωπα. Υπάρχει όμως ανανέωση και στη νοοτροπία που καταψηφίστηκε από τους πολίτες;

-Τα πρόσωπα από μόνα τους σηματοδοτούν μια τάση αλλαγής, όπως και το background των προσώπων στο σύνολό τους. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένας μεγάλος οργανισμός και οφείλει να προηγηθεί μια διαδικασία ζύμωσης και διαμόρφωσης απόψεων και θέσεων. Αυτήν την περίοδο διανύουμε πάντα με γνώμονα πως σε ένα μεγάλο πολυσυλλεκτικό κόμμα ακούγονται και πρέπει να ακούγονται όλες οι προτάσεις.

-Να στο θέσω απλά: όποτε έχουμε εκλογές, αν έχεις πράσινο φως από τη ΝΔ, θα ήθελες να είσαι υποψήφιος βουλευτής;

-Έχει σημασία αν θέλω ή αν η δική μου και οποιουδήποτε άλλου ενδιαφερόμενου η υποψηφιότητα προσφέρει κάτι θετικό τόσο στα ψηφοδέλτια αλλά κυρίως στις τοπικές κοινωνίες; Στη Νέα Δημοκρατία παίζουμε ομαδικά πλέον και οι ομάδες έχουν αρχηγό. Γι’ αυτό δε θα το αποφασίσω εγώ, θα το αποφασίσει ο Κυριάκος.

-Είσαι όμως διαχρονικά πολύ κοντά στην οικογένεια Μητσοτάκη.

-Διαχρονικά  τις φιλίες μου τις τιμώ και τις προστατεύω. Δεν τις εκθέτω.

-Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει την Πιερία;

-Βεβαίως. Να σας θυμίσω πως τελευταία φορά ήταν το 2009 όταν είχαμε ανέβει μαζί στον Όλυμπο.

-Σε ρωτάω με την επαγγελματική σου ιδιότητα τώρα: επικοινωνιακά, η ΝΔ τι στρατηγική πρέπει να ακολουθήσει; Αρκεί αυτή που υφίσταται σήμερα;

-Η ΝΔ δεν αρκείται σε δηλώσεις. Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη σηματοδότησε, πέραν των άλλων, την εποχή του συγκεκριμένου. Όλες οι προγραμματικές θέσεις του κόμματος αποτελούν προϊόντα σκληρής δουλειάς και αξιολόγησης. Οι πολίτες θα γνωρίζουν πως ότι λέγεται είναι κοστολογημένο και χρονολογημένο.

-Έχεις μεγάλη εμπειρία που προκύπτει από τις συνεργασίες σου στο πρόσφατο παρελθόν με όλους τους παραγωγικούς φορείς της Πιερίας, όπως το Επιμελητήριο, την Ένωση Ξενοδόχων, την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, Δήμους και κοινωνικούς εταίρους. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το φορολογικό περιβάλλον είναι ασφυκτικό. Υπάρχει όμως περιθώριο, ειδικά στην περιφέρεια, για χρηματοδότηση, δραστηριοποίηση και καινοτομία;

-Η υπερφορολόγηση πνιγεί το επιχειρείν και την καινοτομία και αποτελεί τη μεγαλύτερη τροχοπέδη δημιουργίας. Η Πιερια αποτελεί μια αντιπροσωπευτική μικρογραφία της ελληνικής οικονομίας. Το ΑΕΠ του νόμου προέρχεται στη συντριπτική του πλειοψηφία από τον πρωτογενή τομέα και την αγροτική παραγωγή και σε σχεδόν ισάριθμο ποσοστό από τον ευρύτερο τουριστικό κλάδο, ενώ ο χάρτης του ΑΕΠ συμπληρώνεται με τη βιομηχανία, το εμπόριο και τις υπηρεσίες. Δυστυχώς τα φαινόμενα αποεπένδυσης είναι καθημερινά και κάθε πέντε λουκέτα σε επιχειρήσεις στο νόμο ισοδυναμούν με μια έναρξη νέας επιχείρησης στη γειτονική Βουλγαρία. Ενώ η κατεύθυνση της κυβέρνησης όφειλε να είναι ο επαναπατρισμός των επιχειρήσεων ώστε να λειτουργήσει ξανά η «μηχανή», να παράξουμε πλούτο και θέσεις εργασίας, αναλωνόμαστε σε συζητήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα.

-Αφορμώμενη από προσωπική εμπειρία και παρακολουθώντας τις προσπάθειές σου για την προβολή των ντόπιων οινοπαραγωγών, βγάζουμε τόσο καλό κρασί στην Πιερία;

-Η Κατερίνη και ολόκληρη η Πιερία, αποτελούν μια οινοπαραγωγό περιοχή από την αρχαιότητα, όπου πριν από χιλιάδες χρόνια ευδοκίμησε το αγριάμπελο και μία από τις πρώτες ήμερες ποικιλίες για την παραγωγή κρασιού. Στην εποχή μας νέοι, πολύ αξιόλογοι οινοποιοί αναπτύσσουν τον κλάδο δυναμικά δημιουργώντας ποιοτικά κρασιά τα οποία κερδίζουν διακρίσεις εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.
Το 2008 θεσπίστηκε στην περιοχή η ζώνη Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) δίνοντας ταυτότητα στα κρασιά της Πιερίας. Σήμερα στο νομό Πιερίας καλλιεργούνται αμπελώνες συνολικής έκτασης άνω των 2.000 στρεμμάτων, δραστηριοποιούνται περίπου 15 οινοποιοί, ενώ η παραγωγή εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 200.000 φιάλες.