ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΥ

Κε Δήμαρχε, είχατε δηλώσει ότι η ανακύκλωση ήταν ένα από τους κύριους στόχους της διοίκησης, σήμερα 4 χρόνια μετά πιστεύτε ότι το στοίχημα της ανακύκλωσης είναι κερδισμένο για την Κατερίνη;

Ένα από τα στοιχήματα που έπρεπε να κερδίσουμε ως διοίκηση του Δήμου, ήταν και αυτό της Ανακύκλωσης. Από την πρώτη στιγμή μαζί με τους συνεργάτες μου και την υπηρεσία του Δήμου, ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό για να αυξήσουμε την ανακύκλωση στο Δήμο Κατερίνης. Θα ήθελα να μοιραστώ μερικά από αυτά.

-Εκπονήσαμε το νέο ΤΟΣΔΑ (Τοπικό Σχέδιο Αποβλήτων) απολύτως εναρμονισμένο με το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων, την αύξηση της ανακύκλωσης, την επαναχρησιμοποίηση και την κυκλική οικονομία.

-Εγκαταστήσαμε νέους μπλε κάδους ανακύκλωσης συσκευασιών σε κοινότητες του Δήμου μας.

-Υποβάλλαμε πρόταση και εντάχθηκε προς χρηματοδότηση για την δημιουργία γωνιών ανακύκλωσης, έτσι είναι προς υλοποίηση με 1,16 εκ. ευρώ για 16 Γωνιές Ανακύκλωσης από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Κάθε μια από τις 16 Γωνιές Ανακύκλωσης, θα περιλαμβάνει τέσσερις κάδους έναν για κάθε είδος ανακυκλώσιμου υλικού. Σε 8 από τους δημοτικούς χώρους που έχει επιλέξει ο Δήμος Κατερίνης θα τοποθετηθούν υπόγειοι κάδοι συλλογής απορριμμάτων, κατάλληλοι για τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών. Τα υλικά που επιλέγεται να συλλέγονται στις Γωνιές ανακύκλωσης είναι: έντυπο (λευκό) χαρτί, σίδηρος, αλουμίνιο, φιάλες ΡΕΤ, γυαλί (σε κώδωνες) και ρούχα –παπούτσια-υφασμάτινα παιχνίδια (σε ειδικούς μεταλλικούς κάδους). Η έκταση κάθε Γωνιάς Ανακύκλωσης, δεν θα υπερβαίνει τα 50 μ2. Η χρηματοδότηση, αφορά την προμήθεια των ειδικών κάδων (υπέργειων και υπόγειων), καθώς και ενός ειδικού απορριμματοφόρου με γερανό για τη συλλογή των ανακυκλωμένων υλικών από τα συγκεκριμένα σημεία.

-Ο Δήμος Κατερίνης είναι ο πρώτος Δήμος της χώρας, στον οποίο υλοποιείται η πιλοτική εφαρμογή της συγκεκριμένης Πλατφόρμας, στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος για την περιβαλλοντική διαχείριση των οικιακών αποβλήτων και τη λειτουργία της Πλατφόρμας SMARTREC.

 

-Προχωρήσαμε στην εγκατάσταση νέων κάδων για ενδύματα και υποδήματα με σκοπό να μην καταλήγουν στον ΣΜΑ μαζί με τα οικιακά απόβλητα. Στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας που έχουμε εφαρμόσει για ανακύκλωση φθαρμένων ρούχων, παλαιών παιχνιδιών και υποδημάτων με 22 κάδους σε όλο το Δήμο Κατερίνης.

-Ενισχύσαμε τη συλλογή των γυάλινων συσκευασιών με τους γνωστούς κώδωνες

-Μέσα από το πρόγραμμα Biowaste προβήκαμε στην εγκατάσταση δύο αυτόνομων μηχανικών κομποστοποιητών σε δύο συγκεκριμένα μέρα συλλέγοντας πλέον στην πηγή τα βιοαποδομήσιμα απορρίμματα. Το πιλοτικό αυτό σύστημα είναι ο προπομπός του καφέ κάδου που θα τον δούμε σε αρκετές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, ένα πρόγραμμα που ουσιαστικά θα αρχίσει να λειτουργεί στους δήμους της ΚΜ υπό τη διαχείριση του ΦΟΔΣΑ με κάδους για βιοαπόβλητα – οργανικά.

Εκτός από τα έργα και τις υποδομές σε εξοπλισμό, τι άλλο πιστεύετε ότι συνέβαλε στην αύξησή του ποσοστού ανακύκλωσης στην Κατερίνη;

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που οι Δημότες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου και συμμετείχαν στην ανακύκλωση και στην ορθή διαχείριση των αποβλήτων. Τίποτα από αυτά δεν θα γινόταν χωρίς της υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου, που νυχθημερόν ανεξάρτητα από καιρικές συνθήκες είναι έξω για να κρατήσουν την πόλη καθαρή. Αλλά δώσαμε και μεγάλος βάρος και στην ευαισθητοποίηση των δημοτών και στη νεολαία μας. Συμμετείχαμε κάθε χρόνο στις δράσεις της ευρωπαϊκής εβδομάδας αποβλήτων, διαδικτυακές ημερίδες, εθελοντικοί καθαρισμοί, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών με καμπάνια από τα social media αλλά και επισκέψεις σε σχολεία και αθλητικούς χώρους για την ευαισθητοποίηση των μαθητών.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι στο Φεστιβάλ Πάρκου, συμμετέχει κάθε χρόνο το Λουνα Πάρκ Ανακύκλωσης ενώ φέτος εμπλουτίστηκε και με τις δράσεις από το πρόγραμμα Followgreen.

 

Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες για την πλατφόρμα Followgreen, ποιοι συμμετέχουν, είστε ευχαριστημένος από την συμμετοχή των μαθητών και των δημοτών;

Ο Δήμος Κατερίνης έθεσε τον Απρίλιο σε εφαρμογή τη διαδικτυακή πλατφόρμα, Followgreen.gr/katerini, ένα σημαντικό εργαλείο για την επιβράβευση και την εκπαίδευση των πολιτών σχετικά με θέματα περιβάλλοντος, ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, αποτελεί η ανάγκη για μείωση των απορριμμάτων και αύξηση της ανακύκλωσης.

Μας γέμισε χαρά η ανταπόκριση εκπαιδευτικών και μαθητών αλλά επίσης και η συμμετοχή των επιχειρήσεων της πόλης που στηρίζοντας το εγχείρημα αυτό επωφελούνται λαμβάνοντας δωρεάν προβολή στη δημοτική πλατφόρμα Followgreen.gr/katerini/offer ενώ παράλληλα προσφέρουν ένα ακόμη κίνητρο στους πολίτες να κινητοποιηθούν, κάνοντας την ανακύκλωση κομμάτι της ζωής τους.

Μέσω του προγράμματος Followgreen ενεργοποιήσαμε τη μαθητική κοινότητα, πραγματοποιώντας τον Σχολικό Μαραθώνιο «Πάμε Ανακύκλωση» ευαισθητοποιώντας τους μαθητές των Δημοτικών σχολείων του Δήμου μας. Οι μαθητές μας μέσα σε ένα μήνα πραγματοποιώντας Διαλογή στην Πηγή εντός των σχολικών μονάδων, σε τέσσερα ρεύματα υλικών: χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο και μπαταρίες, κατάφεραν εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Στη συνέχεια διοργανώσαμε στις 6 Ιουνίου μια μεγάλη εκδήλωση για να επιβραβεύσουμε τα σχολεία του Δήμου μας που συμμετείχαν στον Σχολικό Μαραθώνιο, στο «Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Πάρκου Κατερίνης.

Εκεί όλα τα σχολεία που διακρίθηκαν στον Μαραθώνιο, έλαβαν χρηστικά δώρα για τις σχολικές τους μονάδες αλλά και οι μαθητές που παρευρέθηκαν είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε παιχνίδια και δράσεις για το περιβάλλον και την ανακύκλωση.

Όταν από νωρίς εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας στην ανακύκλωση και στην προστασία του περιβάλλοντος, τότε είμαι σίγουρος ότι θα «συν δημιουργήσουμε» χρήσιμους ενήλικους και υπευθύνους πολίτες στο μέλλον. Η αρωγή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, των Διευθυντών των σχολείων, των εκπαιδευτικών και των γονέων, ήταν και είναι πολύτιμη και τους ευχαριστώ για αυτό.

Μετά την επιτυχή έκβαση αυτών των δράσεων θεωρήσαμε υποχρέωση μας να επεκτείνουμε φέτος τη δράση και στα νηπιαγωγεία, ώστε ακόμα περισσότεροι μαθητές να εκπαιδευτούν στην ανακύκλωση και στα προγράμματα Διαλογής στην Πηγή.

Τέλος, εκτός από τους μαθητές των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων του Δήμου μας και οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε δράσεις ευαισθητοποίησης, μέσω της δημιουργίας βίντεο για την ανακύκλωση. Περιμένουμε λοιπόν τα βίντεο των μαθητών με ανυπομονησία.

Ο Δήμος Κατερίνης δίνει μεγάλη έμφαση στις δράσεις ευαισθητοποίησης των μαθητών καθώς γνωρίζουμε ότι τα παιδιά μας είναι οι καλύτεροι αρωγοί για να διαδοθεί το μήνυμα της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Για όλα αυτά ο Δήμος Κατερίνης απέσπασε το Χρυσό Βραβείο Κυκλικής Οικονομίας για τις δράσεις συλλογής ενδυμάτων και υποδημάτων σε ειδικούς κάδους, τις καλές πρακτικές ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών, την ενεργοποίηση της πλατφόρμας που επικεντρώνεται στη διαχείριση αποβλήτων όπως τηγανέλαιων και βιομάζας, το πρόγραμμα Biowaste καθώς και μια σειρά από πολιτικές που εφαρμόζει που τον καθιστούν πρωτοπόρο.

Ο Δήμος Κατερίνης βραβεύτηκε στα ετήσια βραβεία Περιβάλλοντος του 2022 στο Ελληνικό ίδρυμα Πολιτισμού. Ποιες ήταν οι δράσεις και οι πρακτικές που οδήγησαν στην επιτροπή να σας βραβεύσει;

Βραβευτήκαμε με 2 βραβεία, ένα Χρυσό και Ένα Ασημένιο, το ένα στην κατηγορία «Εφαρμογή καλών πρακτικών προστασίας περιβάλλοντος», όπου ο Δήμος Κατερίνης απέσπασε το Ασημένιο βραβείο, για το πρόγραμμα αποτύπωσης και ψηφιοποίησης του αστικού πρασίνου στην πόλη. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που ήδη υλοποιείται εστιάζει στις παραμέτρους που αφορούν στην ικανότητα ή μη της «προσαρμογής» αλλά και της «προσαρμοστικότητας» του κάθε είδους, στην εκτίμηση της υγείας και σταθερότητάς τους, καθώς και στις συνθήκες του μικροκλίματος.

Επίσης, για την ίδια κατηγορία ο Δήμος επιβραβεύτηκε για τις δράσεις του στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE-IP AdaptInGR που αφορά την ενίσχυση της εφαρμογής πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, με αναπλάσεις Κοινοχρήστων χώρων και την τεχνολογία ΙΟΤ (για την ενημέρωση των περιβαλλοντικών Συνθηκών), καθώς και την εκπόνηση του ΣΒΑΚ και του ΣΔΑΕΚ. Το χρυσό μετάλλιο το πήραμε στην Κυκλική Οικονομία για τις δράσεις συλλογής ενδυμάτων και υποδημάτων σε ειδικούς κάδους, τις καλές πρακτικές ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών, την ενεργοποίηση της πλατφόρμας που επικεντρώνεται στη διαχείριση αποβλήτων όπως τηγανέλαιων και βιομάζας, το πρόγραμμα Biowaste καθώς και μια σειρά από πολιτικές που εφαρμόζει που τον καθιστούν πρωτοπόρο.

Το πιο σημαντικό όμως για εμένα είναι όμως η επιβράβευση των δημοτών και ειδικά των νέων για την προσπάθεια μας στην ανακύκλωση και στην προώθηση της.