Βότανα με γεύσεις και μυρωδιές που μας ηρεμούν ψυχή τε και σώματι

Το πάντα ενημερωμένο και δημιουργικό T Magazine δημοσίευσε πριν από καιρό ένα κείμενο-οδηγό για την καλλιέργεια ενός αυτοσχέδιου βοτανικού κήπου, αλλά τώρα που έπιασε άνοιξη για τα καλά το ξαναθυμηθήκαμε και είπαμε να το μοιραστούμε μαζί σας.

Τι καλύτερο από την καλλιέργεια φυτών φιλικών προς την παρασκευή στο σπίτι, που μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε ροφήματα, στο φαγητό σας, ακόμα και πάνω στο σώμα σας, στα μαλλιά, το δέρμα, το πρόσωπό σας;

Οι «κήποι του τσαγιού» έχουν τις ρίζες τους στις αρχαίες παραδόσεις βοτανολόγων και βοήθησε να τεθούν τα θεμέλια για τη σύγχρονη βοτανική. Σύμφωνα με το «The Gardener’s Companion to Medicinal Plants», ένας οδηγός του 2016 για τις θεραπείες στο σπίτι, η μελέτη της φυτικής ιατρικής μπορεί να εντοπιστεί πριν από 5.000 χρόνια, στους Σουμέριους της νότιας Μεσοποταμίας, οι οποίοι απαριθμούσαν τα ονόματα εκατοντάδων φυτών – συμπεριλαμβανομένου του μάραθου, της μέντας , και επίσης το θυμάρι, το φασκόμηλο, τη μυρτιά και την μαντζουράνα – σε πήλινες πλάκες που ανακαλύφθηκαν αργότερα στο Ιράκ.

Οι σύγχρονοι μελετητές πιστεύουν ότι οι Σουμέριοι χρησιμοποιούσαν εκχυλίσματα βοτάνων για θεραπευτικούς και ιατρικούς σκοπούς: σε φέγμονές, πληγές, και για πόνο στο στομάχι ή στο κεφάλι. Στην Αγγλία, λέει ο Timothy d’Offay, εισαγωγέας τσαγιού και ιδρυτής της Postcard Teas στο Λονδίνο, οι κήποι τσαγιού έχουν την προέλευσή τους στο έργο των φαρμακοποιών του 17ου αιώνα.

Μήπως έχετε ακουστά τον Nicholas Culpeper, βοτανολόγο και γιατρό του οποίου η εγκυκλοπαίδεια βοτάνων, « Ο Άγγλος Ιατρός», παρέμεινε σε έντυπη μορφή από τότε που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1653;

Τα βότανα έχουν υπάρξει πραγματικά η αρχή και η βάση της σύγχρονης ιατρικής.

Τώρα, σε αυτήν την εποχή αβεβαιότητας και ανασφάλειας γύρω από ζητήματα υγείας, η ιδέα του φαρμακευτικού κήπου τσαγιού φαντάζει απρόσμενα δημοφιλής. Είναι σχετικά εύκολο να καλλιεργήσετε βότανα και μυρωδικά ακόμα και στο μπαλκόνι σας, μέσα σε γλάστρες, μικρές ή μεγάλες.

«Οι βοτανολόγοι έχουν μιλήσει εδώ και πολύ καιρό για την αξία της καλλιέργειας των δικών σας φυτών», λέει η Karen Rose της Sacred Vibes Apothecary στο Μπρούκλιν, «και με έναν κήπο τσαγιού μπορείτε να αναπαράγεται φυτά που θα βελτιώσουν ενεργά την υγεία σας.»

Από τότε που η πανδημία έπληξε τις ΗΠΑ τον Μάρτιο, έχει παρουσιαστεί μια δραματική άνοδος στα φυτά της χώρας, όπως το βάλσαμο λεμονιού, η μέντα και το χαμομήλι, τα οποία πιστεύεται ότι ανακουφίζουν το άγχος και βοηθούν στη ρύθμιση του διαταραγμένου ύπνου.

«Η καλλιέργεια και η ανάμειξη τσαγιού επεκτείνει την εποχή της κηπουρικής καθώς μου επιτρέπει να είμαι μαζί με τα φυτά μου όλο το χρόνο», λέει η κυρία Needleman, ο οποίος καλλιεργεί βότανα στον κήπο της στην κοιλάδα Hudson της Νέας Υόρκης. «Και οι μυρωδιές είναι τόσο υπέροχες. Το άνοιγμα ενός βάζου με αποξηραμένη λεβάντα κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι παραδεισένιο.

Πώς να φυτέψετε

«Χρησιμοποιήστε όποιο χώρο έχετε στο μπαλκόνι ή το περβάζι των παραθύρων σας», λέει ο Rose, ο οποίος προτείνει να ξεκινήσετε με μεμονωμένα γλαστράκια βάλσαμου λεμονιού, λεβάντας και χαμομηλιού – συστατικά που μπορείτε να συνδυάσετε για μια χαλαρωτική έγχυση πριν τον ύπνο. «Λίγα κλαδάκια μπορούν να δημιουργήσουν ένα αποτελεσματικό μείγμα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλο το χειμώνα.»

Ωστόσο, η θέση όπου θα τοποθετήσετε τα φυτά σας, είναι ζωτικής σημασίας.

«Πολλά βότανα είναι μεσογειακά και έτσι χρειάζονται τουλάχιστον έξι ώρες ηλιακού φωτός την ημέρα και θέλουν να είναι στεγνά», λέει η Needleman. Εάν φυτεύετε σε γλάστρες, βεβαιωθείτε ότι έχουν τρύπες αποστράγγισης ή πέτρες στη βάση και, εάν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, σας συμβουλεύει να τα μεταφέρετε σε ένα ηλιόλουστο περβάζι μέσα τους κρύους μήνες.

Για όσους φυτεύουν απευθείας στο έδαφος, προτείνει τη χρήση μιας γωνίας ενός φυτικού οικοπέδου.

Πώς να κάνετε την συγκομιδή

«Όσο περισσότερο κόβεις, τόσο μεγαλώνουν», λέει ο Needleman, η οποία προτείνει να επενδύσετε σε ένα ψαλίδι για κοπή, κοινώς ένα κλαδευτήρι μικρό. Στόχος είναι να συλλέξετε φυλλώδεις ποικιλίες (μέντα, λεμόνι λεμόνι, βάλσαμο λεμονιού, θυμάρι) πριν ανθίσουν: «μόλις ανθίσει ένα φυτό, τα φύλλα χάνουν τη φρεσκάδα και γίνονται πικρά»

Αντίθετα, συλλέξτε τα φυτικά βότανα που θέλετε να στεγνώσετε (τριαντάφυλλο, λεβάντα ή χαμομήλι) μόλις αρχίσουν να ανθίζουν και πριν αρχίσει να μικραίνει το άνθος. Η ώρα της ημέρας μπορεί επίσης να παίξει ρόλο: «Είναι καλό να μαζεύεις τα πρωινά, αφού στεγνώσει η δροσιά, αλλά προτού τα φυτά αρχίσουν να «αγχώνονται» από τον ήλιο – εκεί είναι που είναι στα πιο αρωματικά τους», λέει η Needleman.

Ο βασικός κανόνας είναι να συλλέγετε περίπου το 5 τοις εκατό του συνολικού όγκου ενός φυτού κάθε φορά που κόβετε και, συμβουλεύει, «θέλετε να κάνετε μια καθαρή περικοπή για την υγεία του φυτού, κόβοντας το επόμενο σετ φύλλων και αφαιρώντας οποιοδήποτε χαλασμένα. » Πλύνετε προσεκτικά τη συγκομιδή σας κάτω από τη βρύση και στη συνέχεια στεγνώστε απαλά τα βότανα και τα λουλούδια με χαρτοπετσέτες, διαφορετικά κινδυνεύετε να τα τραυματίσετε και να χάσετε τα αιθέριά τους έλαια.

Πώς τα αποξηραίνετε

Την άνοιξη και το καλοκαίρι μπορείτε να αποσπάσετε φυτά από τον κήπο σας και να τα βάλετε κατευθείαν στην τσαγιέρα σας, αλλά καθώς πλησιάζουν οι ψυχρότερες νύχτες, αξίζει να συσσωρεύσετε τις προμήθειες όσων συλλέγετε.

Για να στεγνώσει, αποθηκεύστε τη σοδειά σας σε δροσερό μέρος με καλή κυκλοφορία του αέρα και μακριά από το φως του ήλιου. Στη Needleman αρέσει να μαζεύει τα βότανα της σε μικρά τσαμπιά και να τα κρεμάει ανάποδα. Για να διατηρήσει τις κεφαλές λουλουδιών όπως το χαμομήλι, τις απλώνει σε ψάθινους δίσκους ή καλάθια. «Όταν είναι πραγματικά εύθρυπτο, είναι έτοιμο.» Μόλις τα συστατικά σας στεγνώσουν τελείως, μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία: Αφαιρέστε τα φύλλα ή τα λουλούδια από τους μίσχους τους πριν τα αποθηκεύσετε σε αεροστεγή γυάλινα βάζα.

Είναι μια διαδικασία που η Needleman απολαμβάνει να κάνει στο τραπέζι της κουζίνας μετά το δείπνο. «Είναι τόσο χαλαρωτικό», λέει η ίδια.

Τι να φτιάξετε

Τώρα που ξέρετε πώς να φυτέψετε, να μαζέψετε και να στεγνώσετε τα βότανά σας, ήρθε η ώρα να τα απολαύσετε πραγματικά. Βράστε τα, βάλτε τα μέσα σε αρωματοποιητές, διακοσμήστε τα σε καλαθάκια στο υπνοδωμάτιο και στο μπάνιο, βάλτε τα ως αρωματικά στις ντουλάπες μέσα σε μικρά σακουλάκια, δωρίστε τα, τρίψτε τα πάνω από τα γλυκά ή τα φαγητά σας.

Χρησιμοποιήστε ζεστό και όχι βραστό νερό για να διατηρήσετε καλύτερα τη συστατικά των φυτών.

Τολμήστε συνδυασμούς: δυόσμος με τριαντάφυλλο, χαμομήλι με λεβάντα, ρίγανη με λεμονόχορτο και ό, τι άλλο σκεφτείτε εσείς…

Για να δημιουργήσετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, ας πούμε, συνδυάστε καλέντουλα και λεβάντα, μαζί με μια μικρή χούφτα αποξηραμένων μπουμπουκιών τριαντάφυλλου. Αφήστε τα σε μια τσαγιέρα για τουλάχιστον 20 λεπτά ή ,έως και 8 ώρες. Ύστερα ρίξτε το μείγμα του νερού και τον βοτάνων, αφού έχετε σουρώσει, μέσα στο ζεστό σας νερό της μπανιέρας, μαζί με μια χούφτα θαλασσινό αλάτι, μια κουταλιά μέλι και μερικές σταγόνες ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο. Ανάψτε μερικά κεριά και απολαύστε.

«Είναι υπέροχο να έχουμε και μερικά λουλούδια στο νερό», λέει η… ειδικός!

«Αφήστε μερικά τριαντάφυλλα να επιπλέουν στην επιφάνεια. Είναι καταπραϋντικό για το δέρμα και ένας θεραπευτικός οπτικός διαλογισμός. »

Τα βότανα και τα βρώσιμα λουλούδια μπορούν να είναι τόσο ευχάριστα στο μάτι όσο είναι θεραπευτικά για το σώμα, και τα υπερβολικά και τα πλεονάζοντα μοσχεύματα μπορούν να παρέχουν υλικό για δραματικές διακοσμήσεις τραπεζιού.

Βάλτε στον καθρέπτη του μπάνιου ένα ποτηράκι με φύλλα μέντας ή λεβάντας, διακοσμήστε ανοιξιάτικα το σπίτι σας και συνδυάστε με κεριά και μουσική για την απόλυτη οικιακή ευεξία και χαλάρωση.

 

Πηγή: in.gr