της Νένας Μεϊμάρη

Αμφιβάλλω εάν υπάρχει κάποιος στην Κατερίνη που δεν γνωρίζει τη Σοφία Ελευθεριάδου. Μια γυναίκα με ποικίλα και ασταμάτητα ενδιαφέροντα, κινείται και δρα μέσα στην πόλη με ένα μόνιμο χαμόγελο στο πρόσωπό της.

Γεννημένη στην Κατερίνη και υπερήφανη για την ποντιακή της καταγωγή, η Σοφία έκανε σπουδές στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στους ακαδημαϊκούς της τίτλους συμπεριλαμβάνονται η μετεκπαίδευση στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δασκάλων του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών στον Τομέα Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Γεννημένη παιδαγωγός, υπηρέτησε στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και σήμερα διατελεί διευθύντρια στο Γυμνάσιο Λεπτοκαρυάς Πιερίας.

Η αγάπη της για τα παιδιά και τη δουλειά της δεν κρύβεται.

Πέρα από τα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα, η Σοφία είναι γνωστή και από τη συμμετοχή της στο Λύκειο των Ελληνίδων Κατερίνης ως μέλος του ΔΣ και ενεργό μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης του Νομού Πιερίας «Ο Τόπος μου».

Τα ενδιαφέροντά της αφορούν την τοπική ιστορία, την παράδοση, τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την κοινωνική αλληλεγγύη. Η Σοφία Ελευθεριάδου είναι επίσης γνώστης του γυναικείου κινήματος!

Όταν άκουσα τα νέα για το Αφγανιστάν, ένιωσα την έντονη ανάγκη να συνομιλήσω με κάποιον για τις γυναίκες και το μέλλον τους εκεί. Τηλεφώνησα αμέσως τη Σοφία, η οποία και δέχτηκε χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Βέβαια, ένα γενικό τρακ το είχα μαζί της (φιλόλογος, με γνώσεις στην ελληνική γλώσσα εκείνη, στην αγγλική εγώ), αλλά δεν έκανα πίσω. Την ευχαριστώ θερμά και δημόσια για την άμεση ανταπόκρισή της και την αγάπη της. Της εύχομαι μια καλή ακαδημαϊκή χρονιά, αξέχαστη, πλούσια!