Οι οδοντίατροι έχουν παρατηρήσει μία αύξηση στα περιστατικά ατόμων που τρίζουν και σφίγγουν τα δόντια τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα συμπτώματα του τριξίματος των δοντιών (γνωστός επίσης και ως βρουξισμός) μπορούν να περιλαμβάνουν πόνο στα δόντiα και στα ούλα καθώς και στις αρθρώσεις και τους μυς του σαγονιού.

Ο πόνος που προκαλεί μπορεί να είναι εξουθενωτικός και να επηρεάσει σημαντικά τη ζωή σας. Δύο ειδικοί ( Alexander Holden και ο Dale Howes) μιλάνε στο conversation και αναφέρουν όλα όσα πρέπει να γνωρίζει για το τρίξιμο των δοντιών

Σφίγγεις το σαγόνι σου αυτή τη στιγμή;
Τα δόντια της κάτω και της άνω γνάθου έχουν σχεδιαστεί να συναντιούνται όταν το χρειαζόμαστε: για το δάγκωμα φαγητού. Συνήθως σπαταλάμε μόνο μία μικρή ποσότητα της μέρας δαγκώνοντας κάτι. Καθώς διαβάζεις το άρθρο σου, σκέψου πόσες φορές έχουν συναντηθεί τα δόντια της άνω και της κάτω γνάθου. Τα δόντια σου πρέπει να είναι χωρισμένα όταν είσαι χαλαρός, ανεξάρτητα από το αν τα χείλη ή το στόμα σου είναι κλειστό.
Αν σφίγγεις περισσότερο τα δόντια σου, μπορεί να επέλθει φθορά και οι αρθρώσεις του μυ να κουραστούν. Οι αρθρώσεις της γνάθου που συνδέουν την κάτω γνάθο στο κρανίο περιέχουν ένα δίσκο, ο οποίος βοηθά στον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο κινούνται οι αρθρώσεις της γνάθου. Αυτός ο δίσκος μπορεί να παραμορφωθεί ή να εξαρθρωθεί, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κλικ, να μειώσει τη λειτουργία και να προκαλέσει πόνο.

Γιατί σφίγγουμε τα δόντια μας;
Το άγχος είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό. Η έναρξη μιας νέας δουλειάς, οι προκλήσεις στο σπίτι ή με την οικογένεια ή η αντιμετώπιση μιας αλλαγής ζωής είναι όλες κοινές εμπειρίες που μας στρεσάρουν περισσότερο από ό, τι συνειδητοποιούμε.

Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;
Το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσετε ότι πραγματοποιείτε αυτή τη συνήθεια και να μετατρέψετε μια συχνά υποσυνείδητη συμπεριφορά σε μια συμπεριφορά που μπορείτε να ελέγξετε και να σταματήσετε.

Οι οδοντίατροι είναι εκπαιδευμένοι να ελέγχουν την υγεία και την κατάσταση των αρθρώσεων της γνάθου και των μυών που σας βοηθούν να μασάτε.

Ένας οδοντιατρικός έλεγχος μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη των σημείων λείανσης των δοντιών και σύσφιξη της γνάθου, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν ραγισμένα δόντια και σφραγίσματα και τρυφερούς μύες της γνάθου. Οι τρυφεροί μύες γύρω από τις πλευρές του κεφαλιού και του λαιμού είναι επίσης συνηθισμένοι.

Η διαχείριση του στρες και η φυσικοθεραπεία μπορεί να είναι σημαντικά συστατικά μιας διεπιστημονικής προσέγγισης της φροντίδας. Συνομιλήστε με τον οδοντίατρό σας σχετικά με το αν ένας νάρθηκας μπορεί να είναι κατάλληλος για εσάς. Αυτά προστατεύουν τα δόντια και τα σαγόνια σας ενώ κοιμάστε.

Για όσους έχουν προβλήματα με μια πονεμένη γνάθο από το τραύλισμα, αποφύγετε την τσίχλα για μεγάλες χρονικές περιόδους. Το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου τερηδόνας, αλλά όσους σφίγγουν τα δόντια τους, μπορεί να συμβάλει στον πόνο της γνάθου.

Από εκεί και πέρα ένας τρόπος για να σταματήσετε να τρίζετε τα δόντια σας είναι να αντιμετωπίσετe το αίτιο αυτής της συνήθειας. Όταν αυτό οφείλεται στο άγχος, τότε πρέπει να βρείτε τρόπο να μειώσετε το στρες και να διαχειριστείτε τις καταστάσεις που το προκαλούν.

 

Πηγή: news4health.gr