Ποια χρώματα συνδέονται με ποια συναισθήματα

Αν έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι ορισμένα χρώματα τείνουν να έχουν αντίκτυπο στη διάθεση και την ψυχική σας υγεία, δεν είστε οι μόνες. Δεν είναι ασυνήθιστο οι άνθρωποι να αισθάνονται πιο χαρούμενοι όταν φοράνε το αγαπημένο τους χρώμα, και αυτό συμβαίνει επειδή διαφορετικά χρώματα μπορεί να έχουν διαφορετικές ψυχολογικές επιπτώσεις σε εσάς και να προκαλέσουν ορισμένες συναισθηματικές αντιδράσεις.

Χρώματα: Πώς επηρεάζουν την υγεία
Αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, η ψυχολογία των χρωμάτων προτείνει ότι τα χρώματα μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή σας και να προκαλέσουν συγκεκριμένα συναισθήματα. «Αυτή η θεωρία βασίζεται στην ιδέα ότι τα ρούχα μας μπορούν να επηρεάσουν τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας και επομένως τα χρώματα που φοράμε μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή μας», είπε ο Lee Chambers, ψυχολόγος στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Real Simple.

Για παράδειγμα, πολλές μελέτες δείχνουν ότι το κόκκινο χρώμα φαίνεται να ενισχύει την αυτοπεποίθηση, ενώ αυξάνει την επιθετικότητα και την ανταγωνιστικότητα τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα. Επιπλέον, τα φωτεινότερα χρώματα όπως το κίτρινο συνδέονται συχνά με την ευτυχία και το παιχνίδι, ενώ τα πιο σκούρα χρώματα όπως το μαύρο και το γκρι τείνουν να συνδέονται με τη λύπη.Τι είναι η χρωματοθεραπεία;

Μερικοί ψυχολόγοι χρησιμοποιούν τη μέθοδο της χρωματοθεραπείας για να βοηθήσουν στη θεραπεία ορισμένων διαταραχών ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη αναφέρει το Healthline. Η χρωματοθεραπεία είναι μια εναλλακτική θεραπεία που χρησιμοποιεί χρώμα και φως για να βελτιώσει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία. Αυτό μπορεί να γίνει κοιτάζοντας φυσικά συγκεκριμένα χρώματα ή χρησιμοποιώντας μια λάμπα ή νυχτερινό φως που να αντανακλά τα χρωματιστά φώτα στο το σώμα σας ενώ κοιμάστε.

Αν και αυτή η τεχνική εναλλακτικής ιατρικής μπορεί να φαίνεται σαν ένα σχετικά νέο φαινόμενο λόγω της ξαφνικής αύξησης της δημοτικότητάς της τα τελευταία χρόνια, ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι η πρακτική χρονολογείται από την αρχαία Κίνα, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Ινδία. Ωστόσο, ελάχιστη έρευνα έχει διεξαχθεί σχετικά με τον αντίκτυπο της χρωματοθεραπείας, καθώς εξακολουθεί να είναι ένα σχετικά νέο πεδίο μελέτης στον ιατρικό κόσμο. Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν εάν η χρωματοθεραπεία μπορεί πραγματικά να θεραπεύσει ή να βελτιώσει την ψυχική υγεία.

 

Πηγή: newsbeast.gr