Vegan κοκορέτσι: Η «πειραγμένη» συνταγή του αγαπημένου πασχαλινού μεζέ
Μία διαφορετική συνταγή του παραδοσιακού εδέσματος σας προκαλεί να την δοκιμάσετε φέτος το Πάσχα και μπορεί να κερδίσει μία θέση στο εορταστικό τραπέζι
Κάθε χρόνο το κοκορέτσι έχει μία περίοπτη θέση στο πασχαλινό τραπέζι και για πολλούς αποτελεί έναν αγαπημένο μεζέ.
Η καλής ποιότητας αντεριά αποτελείται από μακριά έντερα (πολλών μέτρων το καθένα), ώστε το τύλιγμα να γίνεται εύκολα, χωρίς συχνά σταματήματα και δεσίματα.
Πρέπει να είναι πεντακάθαρη εσωτερικά (όσο καλά κι αν τις πλύνουμε εμείς), γερή, χωρίς σκισίματα και τρύπες ή ταλαιπωρημένη εμφάνιση. Την πλένουμε χωρίς να τη γυρίσουμε «το μέσα έξω», για να μην καταστρέψουμε το εύθραυστο και νόστιμο εσωτερικό τοίχωμα.
Κατόπιν, βάζουμε ένα-ένα τα έντερα σε ένα σουρωτήρι, κυκλικά, σαν κουλουριασμένο σχοινί, και αφήνουμε την άκρη κάθε εντέρου να κρέμεται έξω από το σκεύος, για να τις ξεχωρίζουμε εύκολα όταν θα τυλίξουμε το κοκορέτσι.
Ωστόσο, η διαδικασία αυτή για πολλούς μπορεί να είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη, χρονοβόρα αλλά και για πολλούς μπορεί να είναι κι ένα «βάρβαρο» έθιμο.
Κι εδώ έρχονται τα καλά νέα, το «vegan» κοκορέτσι του TikToker «TheGreekMasterChef».
Ο «TheGreekMasterChef,» έχει και για αυτό λύση. Σε βίντεό του προτείνει την παρακάτω συνταγή.
Η συνταγή για το vegan κοκορέτσι
Τα υλικά της συνταγής είναι για 3-4 μερίδες.
Υλικά για κορμό
2 κούπες κιμά σόγιας ψημένο (ή ρεβύθια ψημένα και περασμένα σε μπλέντερ)
2 κούπες μανιτάρια από κουτί ή φρέσκα σε φέτες, στραγγισμένα, κομμένα στην μέση
2-3 κ.σ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 κ.σ. πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
10 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ρίγανη
1 κ.γ. κοφτή πιπέρι
1,5 κοφτές κ.γ. κύμινο
1,5 κ.γ. κάρυ
2 κούπες αλεύρι γλουτένης (ή άλλο αλεύρι αλλά δεν θα σφίξει τόσο εκτός αν βάλετε 1 κ.γ. άγαρ, γκουαμ γκαρ, ξάνθαμ γκαρ ή άλλο πυκνωτικό)
νερό όσο πάρει, προαιρετικά
Υλικά για γαρνίρισμα
150 γρ μακαρόνια για παστίτσιο, ψημένα
καπνιστή πάπρικα και κάρι
Εκτέλεση
Αν σας αρέσει το βαλσάμικο, μαρινάρετε τα μανιτάρια σας σε λίγο βαλσάμικο για 1-2 ώρες.
Ζεματίστε για 5 λεπτά σε βραστό νερό με 1 κ.σ αλάτι τον ξερό κιμά σόγιας και στραγγίξτε τον σφίγοντας τον λίγο-λίγο στην χούφτα μας, με μέτρια δύναμη. Κρατήστε όσο θέλει η συνταγή και τον υπόλοιπο φυλάξτε τον στον καταψύκτη.
Ψήστε επίσης τα μακαρόνια σας και σουρώστε τα.
Ψιλοκόψτε τα λαχανικά σας.
Σε ένα βαθύ σκεύος αναμίξετε τα υλικά του κορμού, βάζοντας τελευταία όλο το αλεύρι. Αναμίξετε καλά ώστε να κάνετε ένα στιβαρό και σφιχτό ρολό, όχι πλαδαρό-χαλαρό. Αν χρειαστεί, προσθέστε ελάχιστο νερό ώστε να γίνει καλύτερη μείξη, αν και συνήθως δεν χρειάζεται το νερό.
Ψήστε τον κορμό σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο για 30-60 λεπτά περίπου, σε ελαφριά λαδωμένο ταψάκι ή σε λαδόκολα, ώστε να σφίξει αρκετά καλά και να είναι σχεδόν έτοιμο.
Βγάλτε τον κορμό σας και αφήστε τον να κρυώσει λίγο.
Στρώστε τα μακαρόνια στο ταψί, βάλτε από πάνω τον κορμό και τυλίξτε τον. Αν δεν κολλάνε καλά απλώστε λίγο βούτυρο ή τυλίξτε τα με την βοήθεια λαδόκολας ή με μακρυά σπάτουλα.
Πασπαλίστε τα μακαρόνια με λίγη καπνιστή πάπρικα και λίγο κάρυ.
Βάλτε το κοκορέτσι σας στον φούρνο μέχρι να πάρει χρώμα ή μέχρι να ξεροψηστεί (10-20 λεπτά περίπου) και είναι έτοιμο.
Δείτε το βίντεο
@thegreekmasterchefΤσικνοπέμπτη και κοκορέτσι για μερακλήδες
Πηγή:in.gr