Αυτό είναι το αρχαιότερο απολίθωμα φωτοσυνθετικού οργανισμού
Τα αρχαιότερα γνωστά απολιθώματα με εξειδικευμένες φωτοσυνθετικές δομές έχουν ηλικία 1,75 δισεκατομμυρίων ετών.
Η ιστορία της Γης θα ήταν πολύ διαφορετική χωρίς τη φωτοσύνθεση, τη διαδικασία μέσω της οποίας τα φυτά και ορισμένοι μικροοργανισμοί μετατρέπουν τη λιακάδα σε χημική ενέργεια.
Χωρίς αυτή τη ζωοδόχο χημική αντίδραση, το τροφικό πλέγμα του πλανήτη θα κατέρρεε και η ατμόσφαιρα θα έχανε το οξυγόνο της.
H ατμόσφαιρα άρχισε να εμπλουτίζεται με οξυγόνο πολύ νωρίς στην ιστορία της Γης, πριν από δισεκατομμύρια χρόνια
Τώρα, μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature περιγράφει τα αρχαιότερα γνωστά απολιθώματα με εξειδικευμένες φωτοσυνθετικές δομές, ηλικίας 1,75 δισεκατομμυρίων ετών.
Τα μικροσκοπικά απολιθώματα από την Αυστραλία προέρχονται από έναν μονοκύτταρο οργανισμό με την ονομασία Navifusa majensis.
Πιθανότατα ήταν μέλος της ομάδας των κυανοβακτηρίων, των πρώτων φωτοσυνθετικών οργανισμών που εμφανίστηκαν στη Γη.
Η εξέταση με το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο αποκάλυψε την παρουσία «θυλακοειδών μεμβρανών», των δομών μέσα στις οποίες πραγματοποιούνται οι αντιδράσεις της φωτοσύνθεσης που απαιτούν φως.
Μέχρι σήμερα, τα αρχαιότερα γνωστά θυλακοειδή είχαν ηλικία μόλις 550 εκατ. ετών.
Η νέα μελέτη περιγράφει τον πρώτο γνωστό οργανισμό με τέτοιες εξειδικευμένες δομές, δεν προσφέρει όμως και τις αρχαιότερες ενδείξεις φωτοσύνθεσης.
Αυτές προέρχονται από γεωλογικές μελέτες που δείχνουν ότι η ατμόσφαιρα της Γης άρχισε να εμπλουτίζεται με οξυγόνο πολύ νωρίς στην ιστορία της, πριν από περίπου 2,7 δισεκατομμύρια χρόνια.
Το οξυγόνο αυτό πιστεύεται ότι παρήχθη από φωτοσυνθετικά κυανοβακτήρια που μπορεί να μην διέθεταν θυλακοειδή.
Είναι ένα ερώτημα που οι επιστήμονες ελπίζουν να απαντήσουν στο μέλλον.
Πηγή:in.gr