Σήμερα το βράδυ το «Ματωμένο Φεγγάρι» και η μεγαλύτερη έκλειψη του αιώνα
H Ευρώπη αλλά και η Ελλάδα θα γίνουν μάρτυρες ενός ιδιαίτερα εντυπωσιακού και σπάνιου ουράνιου φαινομένου σήμερα το βράδυ.
Το σούρουπο της Παρασκευής η πανσέληνος θα αποκαλυφθεί ντυμένη στα βαθιά κόκκινα. Οι παρατηρητές, τότε, θα έχουν την εμπειρία μιας ματωμένης Σελήνης ή όπως την ονομάζουν οι αστρονόμοι μιας ολοκληρωτικής σεληνιακής έκλειψης. Το βράδυ της Παρασκευής υπόσχεται να είναι ιδιαίτερο, καθώς θα βιώσουμε την ολοκληρωτική σεληνιακή έκλειψη με τη μεγαλύτερη διάρκεια στον 21ο αιώνα. Η έκλειψη της Σελήνης θα εξακολουθήσει μέχρι τις πρώτες ώρες του Σαββάτου. «Αν το επιτρέψει ο καιρός, την Παρασκευή το βράδυ θα δούμε ένα ιδιαίτερο θέαμα», δήλωσε η Σέιλα Κανάμι της Βασιλικής Εταιρείας Αστρονομίας.
Σύμφωνα με όσα έχει αποκαλύψει η NASA το φεγγάρι θα υποστεί την ολική έκλειψη για 1 ώρα και 43 λεπτά, η οποία θα είναι ορατή σε κάποιες περιοχές της Αφρικής, στην Ευρώνπη, στη Μέση Ανατολή και την Ασία. Ακόμα, η NASA έχει συγκεντρώσει σε μια λίστα όλες τις ημερομηνίες και τη διάρκεια των ολικών εκλείψεων μέχρι και το 2100 και σε καμία άλλη έκλειψη δεν παρατηρείται τόσο μεγάλη διάρκεια.
Μια μικρότερη σε διάρκεια ολική έκλειψη είχε συμβεί στις 31 Ιανουαρίου του 2018 ενώ άλλη μια μεγάλης διάρκειας – όχι όμως μεγαλύτερης από αυτής που θα δούμε στις 27 Ιουλίου – θα σημειωθεί στις 19 Ιανουαρίου 2019. Συνολικά, από το 2001 μέχρι και το 2100 θα γίνουμε μάρτυρες 85 εκλείψεων.
Τα ματωμένα φεγγάρια μόνο πρόσφατα έγιναν καλοδεχούμενα στη Γη. Το βαθύ κόκκινο χρώμα τους θεωρείτο οιωνός τρομακτικών γεγονότων. Στο Βιβλίο του Ηωήλ στην εβραϊκή Βίβλο αναφέρεται ότι «ο Ήλιος θα μετατραπεί σε σκοτάδι και το φεγγάρι σε αίμα προτού η μέγιστη και φοβερή ημέρα του Κυρίου έλθει».
Σήμερα, οι επιστήμονες έχουν μια πιο πεζή ερμηνεία για την ερυθρά μεταμόρφωση της Σελήνης. Συμβαίνει όταν το φεγγάρι περάσει μέσα από τη σκιά της Γης. Ωστόσο, ο δίσκος της Σελήνης δεν σκοτεινιάζει εντελώς γιατί κάποιο ηλιακό φως, κυρίως από τα μακρύτερα μήκη κύματος, στο κόκκινο όριο του φάσματος, περνάει διαμέσου της ατμόσφαιράς μας και λυγίζει στην άκρη του πλανήτη μας έτσι ώστε να πέφτει πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης. Στην πραγματικότητα, είναι το φως της ανατολής και του ηλιοβασιλέματος στη Γη που θα δώσει στο φεγγάρι την κόκκινη χροιά του την Παρασκευή.
Αντιθέτως με την ολική έκλειψη Ηλίου, που συμβαίνει όταν ο δίσκος της Σελήνης περνά μπροστά από τον Ήλιο και παρεμποδίζει ολικά το φως του για μερικά δευτερόλεπτα, το ματωμένο φεγγάρι είναι ένα μάλλον βραδύ φαινόμενο. «Θα διαρκέσει αρκετές ώρες, ώστε ο παρατηρητής να κατανοήσει την κίνηση της Γης και της Σελήνης στο Διάστημα», λέει ο αστρονόμος Τομ Κερς του Βασιλικού Παρατηρητηρίου Γκρίνουιτς, ο οποίος πρόκειται να αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απευθείας εικόνες του φαινομένου την Παρασκευή. «Κατανοείς πραγματικά το ηλιακό σύστημα καθώς κινείται, κι αυτό αποτελεί μία εξαιρετική εμπειρία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι αναγκαίο να φορέσει κανείς ειδικά γυαλιά ή φίλτρα, προκειμένου να παρατηρήσει τη ματωμένη Σελήνη, όπως συμβαίνει με τις ηλιακές εκλείψεις. «Είναι ασφαλές να την παρακολουθήσουμε διά γυμνού οφθαλμού», λέει ο Κερς. «Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τηλεσκόπιο, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς θα είναι εξίσου εντυπωσιακό να την παρακολουθήσει κανείς χωρίς βοηθήματα, καθώς η κατακόκκινη Σελήνη θα ανεβαίνει αργά στον ουρανό πάνω από την Ευρώπη και η σκιά της Γης θα περνάει από την επιφάνειά της».
Πηγή: kathimerini.gr