Συγκλονίζουν οι δηλώσεις του ιατροδικαστή Ηλία Μπογιώκα που έχει αναλάβει τις νεκροτομές των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

«Για μένα ήταν η πιο δύσκολη» περίπτωση, είπε στις κάμερες ο κ. Μπογιώκας, που στο παρελθόν είχε εργαστεί στις υποθέσεις του Σάμινα και την πτήση 522 της Helios Airways.

Προς το παρόν έχουν γίνει 75 νεκροτομές και ο ιατροδικαστής εκτιμά πως μέχρι αύριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ωστόσο εξέφρασε τον φόβο πως θα βρεθούν και άλλοι νεκροί, καθώς η πυροσβεστική δεν έχει ακόμα ελέγξει όλα τα καμμένα σπίτια.

Ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν και παιδιά αλλά για τον ακριβή αριθμό τους θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις μετά την ολοκλήρωση των νεκροτομών.

Το 75% των θυμάτων απανθρακώθηκαν και δεν αναγνωρίζονται παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις – πέρα από τα πτώματα που βρέθηκαν στην θάλασσα και είναι όλα αναγνωρίσιμα.

Όπως εξήγησε ο κ. Μπογιώκας, σε κάποιες από τις σορούς έχουν βρεθεί προσωπικά αντικείμενα, όπως βέρες και σταυροί, αλλά αυτά δεν είναι επαρκή στοιχεία για να αποδοθούν οι σοροί στους συγγενείς, καθώς ο νόμος απαιτεί την ταυτοποίηση του DNA.

Το 90% των συγγενών έχουν ήδη δώσει δείγμα γενετικού και η διασταύρωση του με αυτό των θυμάτων απαιτεί, ανά περίπτωση, από λίγες ώρες μέχρι μερικές ημέρες, ανάλογα με τη «δυσκολία» του γενετικού υλικού καθώς στην περίπτωση λήψης από τα οστά των νεκρών, χρειάζονται 24ωρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, ειδικό κλιμάκιο από τη Γερμανία που ειδικεύεται στην ταυτοποίηση DNA των θυμάτων φυσικών καταστροφών και δυστυχημάτων θα έρθει τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα.

Πηγή: lifo.gr