Εδώ είναι ένας οδηγός με χρήσιμες συμβουλές για να προετοιμάσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα και να είναι ισχυρό κάθε εποχή του χρόνου.

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα σύστημα που υπάρχει στο σώμα σου και λειτουργεί ως υπεράσπιση ενάντια σε επιθέσεις από παθογόνους μικροοργανισμούς όπως ιούς, βακτήρια, παράσιτα και ακόμα και κακοήθεις κύτταρα. Ο κύριος στόχος του ανοσοποιητικού συστήματος είναι να αναγνωρίζει και να καταστρέφει αυτούς τους εχθρούς του οργανισμού.

Το ανοσοποιητικό σύστημα περιλαμβάνει διάφορα στοιχεία, όπως λευκά αιμοσφαίρια, αντισώματα, λεμφατικούς κόμβους και άλλους ιστούς. Κάθε μέρος αυτού του συστήματος έχει έναν ρόλο στην ανίχνευση και την καταπολέμηση των εισβολέων.

Το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύει τον οργανισμό σου με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ανοσοαντισωμάτων κατά εισβολών και της απενεργοποίησης ή εξάλειψης των επιθέσεων που προκαλούν ασθένειες.

Τα λευκά αιμοσφαίρια, για παράδειγμα, μπορούν να επιτεθούν και να καταστρέψουν μικροοργανισμούς, ενώ τα αντισώματα μπορούν να αναγνωρίσουν και να αναστείλουν τη δράση επιβλαβών ουσιών. Οι λεμφατικοί κόμβοι λειτουργούν ως φίλτρα, ενώ άλλα μέρη του συστήματος παίζουν ρόλο στη ρύθμιση της ανοσιακής απάντησης.

Συνολικά, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένας ουσιαστικός παράγοντας για τη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας του οργανισμού μας.

Για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε πριν καταφύγουμε στα αντιβιοτικά (τα οποία, σε κάθε περίπτωση, καταπολεμούν μόνο τις βακτηριακές λοιμώξεις ).

7 συμβουλές για να ενισχύσεις την άμυνα του ανοσοποιητικού σου χειμώνα-καλοκαίρι
1. Διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αν και η βιταμίνη C θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά όπλα για την πρόληψη των ιών και του κρυολογήματος, γενικά, τα αντιοξειδωτικά προσφέρουν τεράστια υποστήριξη στο ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας τον κυτταρικό θάνατο και προάγοντας την ανάπτυξη λευκών αιμοσφαιρίων , τα οποία είναι απαραίτητα για την εξάλειψη των επιβλαβών βακτηρίων.

Τα αντιοξειδωτικά παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην επιδιόρθωση του κατεστραμμένου DNA, ενισχύοντας την ικανότητα του σώματος να επιδιορθώνεται. Οι ελεύθερες ρίζες πυροδοτούν μια φλεγμονώδη αντίδραση σε κυτταρικό επίπεδο ενώ τα αντιοξειδωτικά τις εξουδετερώνουν και μειώνουν αυτή την αντίδραση.

Τα τρόφιμα είναι η καλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών, επομένως καλό είναι να προσθέσεις μερικά από αυτά τα τρόφιμα στη λίστα αγορών σου: μούρα , μαύρη σοκολάτα, αγκινάρες, καφές, φασόλια, πράσινο τσάι, μήλα, ντομάτες, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ψάρια πλούσια σε ωμέγα 3 .

2. Οι προστατευτικές ιδιότητες του σκόρδου
Ένα αρχαίο φάρμακο για ασθένειες που έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, το σκόρδο θεωρείται από καιρό μια υπερτροφή.

Το ενεργό συστατικό του σκόρδου, η αλισίνη , έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών και λοιμώξεων.

Τα οφέλη βρίσκονται στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, οι οποίες βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα.

3. Ένα υγιές έντερο
Πάνω από το 70% των ανοσοκυττάρων του σώματός μας βρίσκονται κατά μήκος των τοιχωμάτων του εντέρου μας , γεγονός που εξηγεί γιατί η υγεία του εντέρου είναι τόσο σημαντικός παράγοντας για την υγεία του σώματός μας. Το πεπτικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό των τοξινών και αποτελεί μέρος του φυσικού μηχανισμού αποτοξίνωσης του σώματός μας .

Η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών και πίτουρου μπορεί να βοηθήσει να μετακινήσετε τις τοξίνες μέσω των εντέρων σας πιο γρήγορα. Οι ίνες, ειδικότερα, έχουν άμεση δράση στη βελτίωση του μικροβιώματος που βρίσκεται κατά μήκος των τοιχωμάτων του εντέρου.

4. Συνέχισε να κινείσαι

Μια μελέτη που διεξήχθη από το περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise έδειξε πώς ένα γρήγορο περπάτημα που γίνεται τακτικά αυξάνει την κυκλοφορία των λευκών αιμοσφαιρίων.

Ο κύριος σκοπός αυτών των κυττάρων του ανοσοποιητικού είναι να καταστρέψουν τα παθογόνα που προκαλούν ασθένειες.

Τα ίδια οφέλη μπορούν να επιτευχθούν μέσω ασκήσεων άρσης βαρών , οι οποίες αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό και τη θερμοκρασία του σώματος (άλλος ένας παράγοντας που βοηθά στην εξόντωση των βακτηρίων).

Ωστόσο, η μελέτη περιέχει μια προειδοποίηση: οποιαδήποτε μορφή άσκησης υψηλής έντασης που διαρκεί 75 λεπτά ή περισσότερο προκαλεί ορμονικές εξάρσεις που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επομένως, η ισορροπημένη αθλητική δραστηριότητα, σε υψηλή και χαμηλή ένταση , είναι απαραίτητη και, αν αρχίσετε να αισθάνεστε αδιαθεσία, μην το παρακάνετε, αλλά συνεχίστε να ασκείτε ούτως ή άλλως.

5. Κοιμήσου
Τα οφέλη του καλού, ξεκούραστου, επανορθωτικού ύπνου είναι ατελείωτα, συμπεριλαμβανομένου του αντίκτυπου στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Έρευνα που διεξήχθη από το Pflügers Archiv – European Journal of Physiology έδειξε ότι ο επαρκής ύπνος και ο ισορροπημένος κιρκάδιος ρυθμός (κύκλος εγρήγορσης-ύπνου) βελτιώνουν την παραγωγή αντιφλεγμονωδών κυτοκινών (ουσίες που εκκρίνονται από το ανοσοποιητικό σύστημα) και φονικών κυττάρων , αυξάνοντας την ικανότητα άμυνας από μολύνσεις.

6. Μείωσε την κατανάλωση αλκοόλ
Αν αναλύσουμε τα μακροστοιχεία που περιέχονται στα αλκοολούχα ποτά, βλέπουμε ότι το
κύριο στοιχείο είναι ουσιαστικά η ζάχαρη.

Όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα, η ζάχαρη και/ή τα αλκοολούχα ποτά ευθύνονται κυρίως για τη μειωμένη ικανότητα του σώματος να παράγει λευκά αιμοσφαίρια, που σημαίνει ότι κινδυνεύουμε περισσότερο να υποκύψουμε σε μικρόβια και ιούς.

Μακροπρόθεσμα, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, καθιστώντας το σώμα πιο επιρρεπές στο να αρρωστήσει. Για να μειώσεις την κατανάλωσή σας, δοκίμασε εναλλακτικές με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ ή εναλλάσσοντας ένα αλκοολούχο ποτό με ένα ποτήρι νερό.

7. Τα καλύτερα συμπληρώματα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

-Βιταμίνη D : Προάγει την υγεία των οστών και παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ασβεστίου . –Γλουταμίνη : Ένα αμινοξύ που μπορεί να βοηθήσει στη θρέψη του εντέρου , προάγοντας την αναγέννηση σε κυτταρικό επίπεδο και υποστηρίζοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

-Βιταμίνη C : Η αναπλήρωση της βιταμίνης C όταν αισθάνεστε εξουθενωμένοι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την αποκατάσταση της ενέργειας .

-Ψευδάργυρος : Η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της διάρκειας των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης.

-Εχινάκεια : Το καλύτερο όταν λαμβάνεται με τη μορφή μητρικού βάμματος , οι αντιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες της εχινάκειας μπορούν να προσφέρουν τεράστια υποστήριξη στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η εχινάκεια έχει επίσης ένα ισχυρό προσαρμογόνο αποτέλεσμα, το οποίο μειώνει το στρες και μπορεί έμμεσα να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Πηγή:theissue