Τι πρέπει να προσέξετε στο κλιματιστικό – Πότε γίνεται ανθυγιεινό
Η λανθασμένη χρήση μπορεί να δημιουργήσει ανθυγιεινές συνθήκες και να προκαλέσει νόσηση του αναπνευστικού συστήματος
Με την έλευση του θέρους και την κλιματική αλλαγή, οι τιμές των θερμοκρασιών παγκόσμια καταγράφονται ολοένα και πιο υψηλές, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας και «καυτής ανάσας» σε όλον τον πλανήτη.
Πιο ειδικά, στη χώρα μας προβλέπεται ότι θα βιώσουμε ένα από θερμότερα καλοκαίρια των τελευταίων ετών.
Αν και οποιοσδήποτε μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα θερμοπληξίας, τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου είναι περισσότερο ευάλωτα σε συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα.
Ισχυρή σύσταση των επαγγελματιών υγείας είναι οι πολίτες να παραμένουν σε εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους, καλά ενυδατωμένοι, να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση και δραστηριότητας σε εξωτερικούς χώρους και να υιοθετούν μια ισορροπημένη διατροφή με φρούτα και λαχανικά.
Πολύτιμος σύμμαχος στις αυξημένες θερμοκρασίες, κυρίως τις μεσημβρινές ώρες είναι οι ανεμιστήρες και τα κλιματιστικά. Τα τελευταία έτη, φαίνεται ότι οι συσκευές κλιματισμού κερδίζουν περισσότερο σε δημοφιλία τόσο σε δημόσιους όσο και σε ιδιωτικούς εσωτερικούς χώρους.
Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι η ελλιπής συντήρηση και η λανθασμένη χρήση των συσκευών ψύξης των συστημάτων κλιματισμού μπορεί να δημιουργήσουν ανθυγιεινές συνθήκες
και να προκαλέσουν νόσηση του αναπνευστικού συστήματος;
Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, οι πύργοι ψύξης και εξατμιστικοί συμπυκνωτές που χρησιμοποιούνται στα κλιματιστικά συστήματα υπάρχει πιθανότητα να μολυνθούν από το βακτήριο του γένους Legionellae με αποτέλεσμα εμφάνισης νόσου Λεγιονέλλωσης ή νόσου των Λεγεωνάριων.
Η νόσος των Λεγεωνάριων καταγράφει 50 διαφορετικά στελέχη, από τα οποία τα 28 έχουν συσχετισθεί με νόσηση στον άνθρωπο, με συχνότερο τη Legionella pneumophila η οποία προκαλεί οξεία βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού.
Η μετάδοση πραγματοποιείται μέσω των μολυσμένων σταγονιδίων υπό μορφή αερολύματος που σχηματίζονται από τα κλιματιστικά μηχανήματα, αλλά από τα ντους ή και του πλυσίματος των χεριών.
Τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα όπως ασθενείς με χρόνιες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, υπό χρόνια αγωγή με κορτικοστεροειδή, πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, νεοπλασματικά νοσήματα και νεφρική ανεπάρκεια, καπνιστές
, καθώς και με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν από Λεγιονέλλωση με τις μελέτες να αναφέρουν ποσοστά θνητότητας 5-10%.
Τα κλινικά συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως σε 2-10 ηµέρες µετά την έκθεση και ποικίλλουν από την απλή γριππώδη συνδροµή µέχρι τη σοβαρή πνευµονία.
Συνοδά καταγράφονται καταβολή, αδυναµία, µυαλγίες, κεφαλαλγία, διάρροια, εμπύρετο, διαταραχή νεφρικής λειτουργίας και νοητική σύγχυση με επιδείνωση σε λήθαργο στις βαρύτερες μορφές νόσου.
Για την πρόληψη εμφάνισης της νόσου απαιτείται η συστηματική λήψη των κατάλληλων μέτρων για τη σωστή λειτουργία των υδραυλικών και κλιματιστικών εγκαταστάσεων, αλλά και η απολύμανση και η αποφυγή δημιουργίας εστιών μόλυνσης στα σημεία των δικτύων όπου παρατηρείται συχνή αυξομείωση της θερμοκρασίας.
Επιπρόσθετα, η αποφυγή διαρροών στον κλιματισμό θα πρέπει να διασφαλίζεται συστηματικά καθ΄όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του.
Πηγή:typosthes