Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας νέας μεθόδου διαχείρισης πόνου κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Μία πιθανή νέα μέθοδος διαχείρισης πόνου κατά τη διάρκεια του τοκετού βρίσκεται προ των πυλών: η χρήση εικονικής πραγματικότητας κατά τη διάρκεια της γέννας με σκοπό τη χαλάρωση, την ηρεμία και τη δημιουργία ενός ευχάριστου περιβάλλοντος που επιτρέπει στη γυναίκα να μεταφερθεί νοερά σε μια πιο «ηρεμιστική» συνθήκη.

Σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης έρευνας, γυναίκες που χρησιμοποίησαν περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας κατά τη διάρκεια του τοκετού τους σχολίασαν θετικά τη χρήση της τεχνολογίας γι’αυτό τον σκοπό. Μία απ’τις εγκυμονούσες δήλωσε: «ήταν καλό για μένα να μπορώ να αποδράσω νοητικά απ’ τη στιγμή. Η εμπειρία με βοήθησε να μπω στον δικό μου μικρόκοσμο και μου έδωσε τη δυνατότητα να μην κοιτάζω τριγύρω μου, μ’ έκανε να ξεφύγω απ’ το πόσο αργά κινούνταν το ρολόι στην αίθουσα τοκετού».

Οι περισσότερες ανέφεραν πως ο χρόνος απέκτησε άλλη διάσταση, κινούνταν πιο γρήγορα και, ταυτόχρονα, σημείωσαν πως άλλαξε η πραγματική αντίληψη διάρκειας των συστολών. Τα προγράμματα περιελάμβαναν την ψηφιακή μεταφορά σε παραλίες, εμπειρίες σαφάρι και κολύμπι με δελφίνια.

Συνολικά στην έρευνα συμμετείχαν 19 γυναίκες.

Ερωτήματα προκάλεσε βέβαια η διατύπωση της ερευνητικής ομάδας: η χρήση της εικονικής πραγματικότητας φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τη χρήση «φαρμακευτικών μεθόδων» για τη μείωση του πόνου. Ενώ κάθε γυναίκα επιλέγει το πώς θέλει να πραγματοποιηθεί ο τοκετός της, είναι αναπάντητο το σε τι εξυπηρετεί μια παρουσίαση που φέρει τη χρήση επισκληρίδιου αναισθησίας σε αντιδιαστολή με «φυσικές μεθόδους» μείωσης του πόνου.

Στα μειονεκτήματα της μεθόδου αναφέρθηκε πως «προκλήθηκε ένα αίσθημα απομάκρυνσης απ’ τη στιγμή και τον σύντροφο που βρισκόταν στο δωμάτιο».

H έρευνα δεν είναι η πρώτη του είδους της. Σε προηγούμενη έρευνα, σε δείγμα 42 γυναικών, προέκυψε το αποτέλεσμα πως σε γενικές γραμμές υπάρχει «υψηλός βαθμός ικανοποίησης» από τη χρήση εικονικής πραγματικότητας κατά τη διάρκεια του τοκετού.

 

 

Πηγή:lifo.gr