Το σχέδιο ονομάζεται Cognify και θα εμφυτεύει στον εγκέφαλο ενός εγκληματία τεχνητές μνήμες που θα δείχνουν τι βίωσε το θύμα του.

Η φυλακή του μέλλοντος που προτείνει ο ερευνητής θα συμπυκνώνει την ποινή ενός εγκληματία σε λίγα λεπτά, αντί για χρόνια ή δεκαετίες

Το σύστημα θα μπορούσε να διαθέτει μια συσκευή τύπου VR που εμφανίζει πλάνα της εγκληματικής πράξης τα οποία δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη, σε συνδυασμό με ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα που προκαλεί έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις όπως τύψεις- συναισθήματα που ορισμένα άτομα μπορεί να μην παράγουν μόνα τους.

Η ιδέα, που αναπτύχθηκε από τον Hashem Al -Ghaili, θα διασφάλιζε τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα μιας θεραπευτικής συνεδρίας κάνοντας τις αναμνήσεις μόνιμες.

Υπάρχουν περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι που είναι σήμερα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ. Ενώ οι αξιωματούχοι λένε εδώ και καιρό ότι η φυλακή αποτρέπει τους παραβάτες από μελλοντικά εγκλήματα, περισσότερες από 100 μελέτες το 2021 διαπίστωσαν ότι ο εγκλεισμός δεν εμποδίζει τους ανθρώπους από το να επαναλάβουν τα αδικήματα.

Έχοντας αυτό κατά νου, ο Al-Ghaili οραματίζεται μια φυλακή του μέλλοντος, η οποία θα βοηθά τους εγκληματίες να μάθουν από τα λάθη του παρελθόντος τους.

«Το Cognify θα μπορούσε κάποια μέρα να δημιουργήσει και να εμφυτεύσει τεχνητές μνήμες απευθείας στον εγκέφαλο του κρατούμενου», αναφέρει ένα αφηγηματικό βίντεο.

«Αυτές οι πολύπλοκες και παρόμοιες με τη ζωή αναμνήσεις δημιουργούνται σε πραγματικό χρόνο με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης».

Παρότι ο σωφρονισμός θα διαρκούσε για αρκετά λεπτά, στον δράστη θα φαινόταν χρόνια. «Μέσα στο μυαλό του εγκληματία, ο χρόνος θα περνούσε διαφορετικά πιο αργά από ό,τι στην πραγματική ζωή, κάνοντάς τον να πιστεύει ότι βιώνει την εμπειρία για χρόνια», αναφέρει το βίντεο.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα του εγκλήματος, την προσωπικότητα του δράστη και την ποινή του, οι αναμνήσεις θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στις ανάγκες σωφρονισμού κάθε έγκλειστου.

Οι κρατούμενοι υποβάλλονται σε σάρωση εγκεφάλου υψηλής ανάλυσης που δημιουργεί έναν λεπτομερή χάρτη των νευρικών οδών τους.

Ο χάρτης επιτρέπει στη συσκευή Cognify να στοχεύει συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη μνήμη, τη λογική και τη σκέψη, όπως τον ιππόκαμπο, τον προμετωπιαίο φλοιό, την αμυγδαλή, τον βρεγματικό λοβό και τον πρόσθιο φλοιό.

Η συσκευή αρχίζει να λειτουργεί προβάλλοντας στον κρατούμενο κατασκευασμένες αναμνήσεις από τα εγκλήματά του, που μπορεί να περιλαμβάνουν ενδοοικογενειακή βία, εγκλήματα μίσους και υπεξαίρεση, διαμοιρασμό εμπιστευτικών πληροφοριών, κλοπή και απάτη.

Εκτός από τα οπτικά εφέ, η τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να διεγείρει και μια φυσική αίσθηση αφήνοντας τον δράστη να νιώσει τον πόνο και την ταλαιπωρία που υπέστη το θύμα του.

«Ορισμένες αναμνήσεις έχουν σχεδιαστεί για να προκαλούν συνέπειες και τραύματα», αναφέρει το βίντεο.

«Τέτοιες αναμνήσεις θα μπορούσαν να προσομοιώσουν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες βίαιων ενεργειών, όπως το πένθος της οικογένειας του θύματος ή το σωματικό και συναισθηματικό τραύμα που υπέστη το θύμα».

 

 

Το βίντεο διάρκειας έξι λεπτών και 22 δευτερολέπτων, που αναρτήθηκε στους λογαριασμούς του Al-Ghaii στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αρχίζει με τη θέα ενός λευκού δωματίου με 19 θαλάμους στον τοίχο.

Οι κάψουλες ανοίγουν για να αποκαλύψουν άνδρες που στέκονται μέσα στην καθεμία, φορώντας τη συσκευή Cognify στο κεφάλι τους και αυτά που φαίνονται είναι μια οθόνη στα μάτια τους και ακουστικά στα αυτιά τους που τους βυθίζουν στις αναμνήσεις που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Καθώς οι κρατούμενοι υπομένουν τις έντονες αναμνήσεις των εγκλημάτων τους, ένας κεντρικός υπολογιστής συλλέγει δεδομένα για να καταλάβει τι ήταν αυτό που τους έκανε να τα διαπράξουν. Ωστόσο, το βίντεο σημειώνει ότι το Cognify «θα διαθέτει κρυπτογραφημένη αποθήκευση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των κρατουμένων».

«Η ιδέα Cognify θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης μειώνοντας σημαντικά την ανάγκη για μακροχρόνια φυλάκιση και το σχετικό κόστος», σύμφωνα με το πρωτότυπο βίντεο.

«Οι παραδοσιακές φυλακές απαιτούν σημαντικούς προϋπολογισμούς για την κατασκευή, τη συντήρηση, τη στελέχωση και τη φροντίδα των κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων διατροφής, υγειονομικής περίθαλψης και σωφρονισμού.

«Με την αντικατάσταση των παρατεταμένων ποινών φυλάκισης με σύντομο, εντατικό σωφρονισμό μέσω εμφύτευσης τεχνητής μνήμης, το κόστος συντήρησης των εγκαταστάσεων της φυλακής και της υποστήριξης των κρατουμένων θα μπορούσε να μειωθεί δραστικά».

 

 

Πηγή:dnews