Παρατεταμένος καύσωνας από σήμερα στη χώρα φέρνει υψηλές θερμοκρασίες έως και τις 20 Ιουλίου.

Κύμα καύσωνα θα πλήξει από σήμερα τη χώρα με την ΕΜΥ να προειδοποιεί για πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Μάλιστα το κύμα ζέστης το οποίο έρχεται από την Αφρική θα διαρκέσει τουλάχιστον 10 με 12 ημέρες – μέχρι και 20 Ιουλίου – κάνοντας τις συνθήκες της ατμόσφαιρας αποπνικτικές.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας την Κυριακή θα δείξει τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες θα εντοπίζονται κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας.

Γιάννης Καλλιάνος: Ανεβαίνει η θερμοκρασία – Συνθήκες καύσωνα
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο από την Παρασκευή θα ανέβει η θερμοκρασία καθώς θα πέσουν τα μελτέμια στη δυτική Ελλάδα ξεπερνώντας και τους 40 με 41 βαθμούς.

Η ζέστη θα κρατήσει μέχρι τις 20 -22 Ιουλίου, για περίπου δώδεκα μέρες ακόμα.

Παρόλο που στα δυτικά θα είναι υψηλά ο υδράργυρος, στην Αττική δεν θα ξεπεράσει τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Παναγιώτης Γιαννόπουλος: Iσχυρό μελτέμι μέχρι αύριο – Στα ύψη η θερμοκρασία για μέρες
Αν και το μελτέμι και σήμερα και αύριο στο Αιγαίο θα είναι ισχυρό, η ζέστη έχει έρθει να μείνει για ημέρες, σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο.

Ειδικότερα, σήμερα Τετάρτη 10 Ιουλίου και αύριο στο Αιγαίο οι βοριάδες θα φτάνουν τα 7 μποφόρ, δροσίζοντας τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη, εκεί το θερμόμετρο μόλις λίγο πάνω από τους 30 βαθμούς. Την Παρασκευή και το Σάββατο εξασθενεί, μόνο στα πιο ανατολικά τμήματα του Αιγαίου θα φτάνει τα 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία και σήμερα και αύριο θα φτάνει τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά με τις υψηλότερες τιμές να σημειώνονται στη Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία και τα δυτικά ηπειρωτικά.

Από την Παρασκευή θα ανέβει λίγο ακόμα η θερμοκρασία και στα ανατολικά ηπειρωτικά. Ενώ το διήμερο Κυριακή και Δευτέρα δεν αποκλείεται κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά να σημειωθούν και θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου.

Το εντυπωσιακό είναι ότι και όλη την νέα εβδομάδα με τα τελευταία στοιχεία ο υδράργυρος θα παραμείνει σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τα κανονικά.

Για παράδειγμα στην Αττική το θερμόμετρο πολύ πιθανόν ούτε μέχρι τις 25 Ιουλίου δεν θα πέσει το μεσημέρι κάτω από τους 37 βαθμούς!

Θοδωρής Κολυδάς: Ζέστη και το δεύτερο 10ημερο του Ιουλίου
Για συνέχεια του κύματος ζέστης και το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου κάνει λόγο ο Θοδωρής Κολυδάς.

– Παρατεταμένη ζέστη στη χώρα μας το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Παρότι δεν προβλέπονται ιδιαίτερα ακραίες τιμές, η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε επίπεδα κατά 6 περίπου βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή.

Ανάσα δροσιάς θα έχουν μόνο οι ανατολικές περιοχές που επηρεάζονται από το μελτέμι, κυρίως οι Κυκλάδες και η Βόρεια Κρήτη.

-Από την Παρασκευή η ζέστη θα είναι περισσότερο αισθητή καθώς εξασθενεί το μελτέμι σε πολλές ανατολικές περιοχές και περιορίζεται στο Ανατολικό Αιγαίο , τις Ανατολικές Κυκλάδες Κρήτη και Δωδεκάνησα.

 

meteo: Παρατεταμένο διάστημα πολύ υψηλών θερμοκρασιών τον φετινό Ιούλιο
Στα χνάρια του φετινού Ιουνίου θα συνεχίσει ο Ιούλιος όσον αφορά τη θερμοκρασία και την απουσία αξιόλογων βροχοπτώσεων.

Αιτία της παρατεταμένης διάρκειας των πολύ υψηλών θερμοκρασίων στη χώρα μας είναι η ασυνήθιστη ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη, με βαθιές υφέσεις να συνεχίσουν να επηρεάζουν τη Δυτική Ευρώπη και να ευνοούν τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς την περιοχή μας.

Προβλέπονται μεγάλες θετικές αποκλίσεις τιμών θερμοκρασίας από τη μέση κλιματική τιμή της περιόδου 1991-2020 σχεδόν από το σύνολο των σεναρίων, ιδιαίτερα μετά τις 14 Ιουλίου.

Χαρακτηριστικό των επόμενων ημερών θα είναι ότι η μέγιστη ημερήσια τιμή της θερμοκρασίας θα ξεπερνά καθημερινά τους 38-40 °C σε πολλές περιοχές της χώρας μας, φτάνοντας σε επίπεδα 6-8 °C πάνω από τις κανονικές για την εποχή τιμές.

 

Πηγή:dnews