Επικίνδυνα βακτήρια ζουν στο σφουγγάρι σας, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Όταν οι επιστήμονες θέλουν να καλλιεργήσουν βακτήρια σαλμονέλας ή E. coli για την έρευνά τους, δημιουργούν ένα υγρό και σχετικά θερμό περιβάλλον, με αρκετή βρωμιά για να τρέφονται οι παθογόνοι.

Όπως γίνεται κατανοητό, το σφουγγάρι της κουζίνας μας αποτελεί το ιδανικό «σπίτι» για τα παθογόνα αυτά βακτήρια.

Μάλιστα, όπως φαίνεται μέσα από μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «American Society for Microbiology» εντόπισε μεγάλη ποικιλία επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία βακτηρίων σε οικιακά σφουγγάρια.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το healthstat.gr, οι επιστήμονες εντόπισαν σαλμονέλα, καμπυλοβακτήρια, λιστέρια, σταφυλόκοκκο και E. coli. Τα τελευταία, διαπιστώθηκε ότι μπορούν να επιβιώσουν έως και 16 ημέρες στο εσωτερικό των σφουγγαριών.

Πώς μπορείτε να καθαρίσετε το σφουγγάρι σας:

Φροντίστε να είναι στεγνό: Μην αφήνετε το βρεγμένο σας σφουγγάρι μέσα στον υγρό νεροχύτη. Στραγγίξτε το και στη συνέχεια αφήστε το έξω από το νεροχύτη σας, ή στην πιατοθήκη δίπλα στο νεροχύτη σας, ώστε να στεγνώσει καλά.

Χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα: Βάλτε 2 κ.σ. μαγειρικής σόδας και λίγο νερό μέσα σε ένα μικρό μπολ. Ανακατέψτε καλά, μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα. Βάλτε του σφουγγάρι σας μέσα στο μπολ και τρίψτε το για λίγα λεπτά.

Ξύδι για πιο αποτελεσματική απολύμανση: Το ξύδι θα δημιουργήσει ένα όξινο περιβάλλον στο εσωτερικό του σφουγγαριού σας, αποθαρρύνοντας την ανάπτυξη των παθογόνων.

Απλά βουτήξτε το σφουγγάρι σας σε ένα μπολ με λευκό ξύδι για περίπου 5 λεπτά, στραγγίξτε και είστε έτοιμοι!

 

 

Πηγή:dnews