Οι ντομάτες έχουν πολλά οφέλη στην υγεία.

Οι ντομάτες περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται λυκοπένιο.

Λόγω αυτής της ουσίας έχουν το έντονο κόκκινο χρώμα τους.

Οι ντομάτες, όπως αναφέρει το healthstat.gr, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από βλάβη. Οι ντομάτες έχουν επίσης κάλιο, βιταμίνες Β και Ε και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Ανοσοποιητικό σύστημα
Το λυκοπένιο είναι ένα αντιοξειδωτικό. Καταπολεμά τα μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες και μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Εξαιτίας αυτού, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, όπως οι ντομάτες, μπορεί να σας κάνουν λιγότερο πιθανό να έχετε καρκίνο του πνεύμονα, του στομάχου ή του προστάτη.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της νόσου στο πάγκρεας, στο κόλον, στο λαιμό, στο στόμα, στο στήθος και στον τράχηλο.

Καρδιά
Το λυκοπένιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της LDL, ή αλλιώς της «κακής» χοληστερόλης, καθώς και της αρτηριακής πίεσης.

Και αυτό μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για καρδιακή νόσο. Άλλα θρεπτικά συστατικά στις ντομάτες, όπως οι βιταμίνες Β και Ε και τα αντιοξειδωτικά που ονομάζονται φλαβονοειδή, μπορούν επίσης να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς.

Μάτια
Οι ντομάτες έχουν ουσίες που ονομάζονται λουτεΐνη και ζεαξανθίνη και μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των ματιών από το μπλε φως το οποίο παράγεται από ψηφιακές συσκευές όπως smartphones και υπολογιστές. Μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να μην αισθάνεστε κουρασμένα τα μάτια σας και να διευκολύνουν τους πονοκεφάλους από την καταπόνηση των ματιών.

Επίσης, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί ακόμη και να σας κάνουν λιγότερο πιθανό να έχετε μια πιο σοβαρή μορφή της κύριας αιτίας τύφλωσης στις ΗΠΑ: την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Πνεύμονες
Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι ντομάτες μπορεί να είναι χρήσιμες για τα άτομα που πάσχουν από άσθμα και μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του εμφυσήματος, μια κατάσταση που καταστρέφει αργά τους αερόσακους στους πνεύμονες.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το λυκοπένιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, μεταξύ άλλων αντιοξειδωτικών, καταπολεμούν τις επιβλαβείς ουσίες στον καπνό του τσιγάρου, που είναι η κύρια αιτία εμφυσήματος. Οι επιστήμονες προσπαθούν να μάθουν περισσότερα για αυτά τα αποτελέσματα.

Αιμοφόρα αγγεία
Η εισαγωγή περισσότερων ντοματών στη διατροφή μπορεί να αποτρέψει το εγκεφαλικό. Μελέτες υποδεικνύουν ότι οι ντομάτες μπορούν να ανακουφίσουν τη φλεγμονή, να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερίνης και να εμποδίσουν το αίμα να πήξει.

Όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των εγκεφαλικών.

Στοματική υγιεινή
Μελέτες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στις ασθένειες των ούλων (ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα) με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου δηλαδή καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες.

Αλλά η κατανάλωση πολλών ωμών ντοματών μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών – λόγω της υψηλής ποσότητας οξέος – και το βούρτσισμα αμέσως μετά μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Είναι καλή ιδέα να περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας.

Δέρμα
Γνωρίζετε ότι τα καπέλα και το αντηλιακό μπορούν να σας βοηθήσουν να προστατευθείτε από τον ήλιο. Λοιπόν, το λυκοπένιο στις ντομάτες μπορεί να κάνει κάτι για αυτό, ενδεχομένως με τον ίδιο τρόπο που προστατεύει τις ντομάτες από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Δεν υποκαθιστά το αντηλιακό και δεν το βάζετε στο δέρμα σας. Βοηθά, ωστόσο, δουλεύοντας στα κύτταρά σας από μέσα.

 

Πηγή:dnews