Τα κρούσματα «γρίπης από τεφλόν» – μια πάθηση που σχετίζεται με το μαγείρεμα σε αντικολλητικό τηγάνι – αυξάνονται συνεχώς, οδηγώντας σε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το πόσο ασφαλές είναι να μαγειρεύουμε σε αντικολλητικό σκεύος.

Το τεφλόν είναι το εμπορικό σήμα του πολυτετραφθοροαιθυλενίου (PTFE) και είναι «από τις πιο χημικά αδρανείς, μη τοξικές και μη εύφλεκτες ουσίες που έχουν δοκιμαστεί υπό κανονικές συνθήκες χρήσης και δεν μεταβολίζεται», ανέφερε μια έκθεση στο Earth and Planetary Sciences.

Το πρόβλημα, ωστόσο, προκύπτει «αν ένα τηγάνι αφεθεί σε έναν καυστήρα για πολύ καιρό και το τηγάνι υπερθερμανθεί ή στεγνώσει», λέει το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Δηλητηριάσεων των ΗΠΑ .

Τότε είναι που θα μπορούσατε, σύμφωνα με το healthstat.gr, να κινδυνεύσετε από αυτό που είναι κοινώς γνωστό ως «γρίπη από τεφλόν» — ή ο τεχνικός του όρος, «Πυρετός καπνών πολυμερών».

Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, είναι «μια υποαναγνωρισμένη γριπώδης ασθένεια που σχετίζεται με την εισπνοή των υποπροϊόντων θερμικής αποδόμησης των φθορανθράκων. Η υπερθέρμανση των αντικολλητικών σκευών (Teflon) με επικάλυψη πολυτετραφθοροαιθυλενίου (PTFE) αντιπροσωπεύει την πιο κοινή οδό της επικίνδυνης έκθεσης».

Γρίπη με πυρετό, δύσπνοια και βήχα

«Οι ασθενείς με πυρετό πολυμερούς καπνού παρουσιάζουν πυρετό, δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος και ξηρό βήχα λίγες ώρες μετά την έκθεση».

Η σημαντική έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονικό οίδημα ή λευκοκυττάρωση (υψηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων).

Εάν έχετε πτηνά για κατοικίδια, ωστόσο, το Κέντρο Δηλητηριάσεων προειδοποιεί ότι «ακόμη και κανονικές ποσότητες θερμότητας μπορούν να παράγουν αρκετούς τοξικούς αναθυμιάσεις για να προκαλέσουν ασθένεια στα πουλιά. Δυστυχώς, το πρώτο σημάδι αυτής της ασθένειας στα πτηνά είναι συχνά ο ξαφνικός θάνατος».

Όσον αφορά τους ανθρώπους, τα κρούσματα «γρίπης από τεφλόν» αυξάνονται, αναφέρει η Washington Post , με 267 ύποπτα κρούσματα της νόσου.

Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι η ασθένεια εξακολουθεί να αναφέρεται ελάχιστα: «Αν έχετε πυρετό και πόνους στο σώμα, δεν πιστεύετε πάντα ότι είναι από κάτι που εισπνεύσατε», ανέφερε η Maryann Amirshahi, διευθύντρια του National Capital Poison Center στο Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να αποφύγετε την ασθένεια: «Είναι πάντα μια καλή πρακτική να χρησιμοποιείτε σύστημα απορροφητήρα εξαερισμού λόγω του σημείου καπνού του φαγητού και των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα του φαγητού», λέει από την πλευρά της, στο Food & Wine, η Sisavath Keovilay, PhD, σεφ και πανεπιστημιακός στο τμήμα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, αλλά πρόεδρος στο Keizer University Center for the Culinary Arts.

Προσοχή στο μαγείρεμα

Και δεν πρέπει ποτέ να ζεσταίνετε το αντικολλητικό τηγάνι σας χωρίς κάτι μέσα.

«Ακόμα κι αν μόλις ξεκινήσετε με το βούτυρο ή το λάδι στο οποίο σκοπεύετε να μαγειρέψετε το φαγητό σας, αυτό θα πρέπει να είναι αρκετό για να μειώσει τις πιθανότητες να ‘σπάσει’ η επίστρωση», απάντησε στην Washington Post, ο Shawn Matijevich, επικεφαλής σεφ-εκπαιδευτής διαδικτυακών γαστρονομικών τεχνών και διατροφικών εργασιών στο Ινστιτούτο Μαγειρικής και Εκπαίδευσης.

Ορισμένοι ειδικοί, εν τω μεταξύ, προτείνουν απλώς να παραλείψετε το αντικολλητικό.

«Αν ανησυχείτε με τη χρήση τηγανιών από τεφλόν, θα συνιστούσα να επενδύσετε σε ένα καλό τηγάνι από χυτοσίδηρο », είπε ο Keovilay στο Food & Wine.

«Όταν ένα τηγάνι από χυτοσίδηρο είναι καλά καρυκευμένο, τίποτα δεν θα κολλήσει σε αυτό».

 

 

Πηγή:dnews