Ένας εφιάλτης είναι ένα κακό όνειρο. Σχεδόν όλοι έχουν εφιάλτες κάθε τόσο, ενήλικες και παιδιά.
Οι εφιάλτες μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε φόβο, άγχος ή αναστάτωση. Αλλά οι εφιάλτες δεν είναι πραγματικοί και δεν μπορούν να σας βλάψουν.

Τι προκαλεί τους εφιάλτες;

Κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι προκαλεί τους εφιάλτες. Τα όνειρα και οι εφιάλτες φαίνεται να είναι ένας τρόπος με τον οποίο τα παιδιά επεξεργάζονται τις σκέψεις και τα συναισθήματα και αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες τους.

Αυτό συνήθως σημαίνει ότι μπορεί να αντιμετωπίζουν ορισμένες καταστάσεις τα περισσότερα παιδιά τη μια ή την άλλη στιγμή: προβλήματα στο σπίτι, προβλήματα στο σχολείο και άγχος από τον αθλητισμό ή τις σχολικές εργασίες.

Μερικές φορές σημαντικές αλλαγές, όπως η μετακίνηση ή η ασθένεια ή ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, μπορεί να προκαλέσουν άγχος που οδηγεί σε εφιάλτες.

Ένα άλλο γεγονός που μπορεί να προκαλέσει εφιάλτες, σύμφωνα με το healthstat.gr, είναι η παρακολούθηση ταινιών τρόμου ή η ανάγνωση τρομακτικών βιβλίων, ειδικά πριν πάτε για ύπνο.
Αλλά μερικές φορές μπορεί να έχετε έναν εφιάλτη χωρίς κανένα λόγο.

Πώς μπορώ να αποτρέψω τους εφιάλτες;
Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να θέσετε υπό έλεγχο τους εφιάλτες σας.

1.Μπείτε σε μια υγιεινή ρουτίνα ύπνου
Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο περίπου την ίδια ώρα και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα. Αν δεν είστε άρρωστοι ή δεν κοιμηθήκατε αρκετά το προηγούμενο βράδυ, αποφύγετε να κοιμάστε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αποφύγετε επίσης το φαγητό ή την άσκηση λίγο πριν τον ύπνο. Αποφύγετε τα τρομακτικά βιβλία ή τις ταινίες πριν τον ύπνο.

2.Χρησιμοποιήστε ένα νυχτερινό φως
Με ένα νυχτερινό φως, αν ξυπνήσετε από έναν εφιάλτη, θα μπορείτε να δείτε γνωστά πράγματα και να θυμηθείτε πού βρίσκεστε.

3.Κρατήστε την πόρτα σας ανοιχτή
Αυτό θα σας βοηθήσει να θυμάστε ότι η οικογένειά σας είναι κοντά. Αν φοβάστε, σηκωθείτε και βρείτε κάποιον να σας καθησυχάσει.

Μερικές φορές βοηθάει να κρατάτε ένα ημερολόγιο ονείρων, ένα σημειωματάριο στο οποίο περιγράφετε τα όνειρα που μπορείτε να ανακαλέσετε. Η παρακολούθηση των ονείρων σας καλών και κακών, και πώς νιώσατε πριν κοιμηθείτε μπορεί να σας δώσει μια καλύτερη αίσθηση του πώς λειτουργεί το μυαλό σας τη νύχτα.

Εάν έχετε πολλούς εφιάλτες, εσείς και ο γονέας σας ίσως θέλετε να δείτε έναν σύμβουλο ή έναν ψυχολόγο για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα άσχημα όνειρά σας. Θα σας δώσει την ευκαιρία να μιλήσετε για κάποια πράγματα που σας ενοχλούν και που μπορεί να σχετίζονται με τους εφιάλτες σας.

Θυμηθείτε, οι εφιάλτες δεν είναι πραγματικοί και δεν μπορούν να σας βλάψουν. Αν ονειρευτείτε κάτι τρομακτικό δεν σημαίνει ότι θα συμβεί στην πραγματική ζωή ή ότι σας αρέσουν άσχημα ή τρομακτικά πράγματα. Όλοι έχουν εφιάλτες που και που.

 

 

Πηγή:dnews