Τα τελευταία χρόνια η προτίμηση των Ολλανδών τουριστών στη Ελλάδα παρουσιάζει μια αξιόλογη ανοδική πορεία, πάντα με αναφορά ότι οι επισκέπτες της «χώρας της τουλίπας» επιλέγουν την πατρίδα μας όχι μόνο την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά ολόκληρο το δωδεκάμηνο.

Με γνώμονα ότι και η Πιερία διεκδικεί το μερίδιο της σε αυτήν τη δυναμική αγορά, ο Πιερικός Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (Π.Ο.Τ.Α.Π.) υλοποιεί σειρά πρωτοβουλιών για την ανάλογη προβολή της Πιερίας και στις Κάτω Χώρες, τόσο μέσω συμμετοχής σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, όσο και μέσω προσκλήσεων σε τουριστικούς πράκτορες (tour operators), αλλά και σε δημοσιογράφους του Ολλανδικού τουριστικού ρεπορτάζ.

Το πενθήμερο από 1 έως 5 Σεπτεμβρίου 2024, φιλοξενήθηκαν από τον Π.Ο.Τ.Α.Π. οι Ολλανδοί συντάκτες κ.κ. Bas Wanrooij και Erwin Boer της Ολλανδικής ταξιδιωτικής ιστοσελίδας (Griekenland.net) και του περιοδικού «ΚΑLA».

Οι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για τα τουριστικά και όχι μόνον πλεονεκτήματα της Πιερίας από τον Διευθυντή του Π.Ο.Τ.Α.Π. κ. Βασίλη Δήμου, ο οποίος με την ιδιαίτερη γνώση του στον τομέα των παραμέτρων προβολής και φιλοξενίας, έδειξε στους προσκεκλημένους την γενικότερη εικόνα της πλουραλιστικά τουριστικής Πιερίας, με τα μοναδικής ομορφιάς αξιοθέατα, το πανέμορφο περιβάλλον, τον ιστορικό. αρχαιολογικό και φυσικό της πλούτο, τα παραγόμενα προϊόντα και την τοπική γευσιγνωσία, καθώς και το φιλόξενο χαρακτήρα των κατοίκων της.

Οι εκπρόσωποι της Ολλανδικής δημοσιογραφικής οικογένειας, έγιναν γνώστες και κοινωνοί με την περιήγησή τους και στα αξιοθέατα των τριών Δήμων της Πιερίας, περιδιαβαίνοντας το οροπέδιο των Μουσών στον Όλυμπο και την παρολύμπια περιοχή γενικότερα, τα Πιέρια Όρη και τα μονοπάτια των εννέα Μουσών, αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους (Δίον, Κάστρο Πλαταμώνα, αρχαία Πύδνα) λατρευτικούς και προσκυνηματικούς χώρους, φυσικά τοπία όπως o υγροβιότοπος της Ν. Αγαθούπολης, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κερασιών Ολύμπου, οινοποιεία, γωνιές ανάδειξης τοπικών γεύσεων, παραγωγικούς φορείς πρωτογενούς τομέα και ευρύτερα.

Στη συνάντησή της με τους Ολλανδούς δημοσιογράφους, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου, πέρα της υποδοχής και του καλωσορίσματος αναφέρθηκε στην εξωστρέφεια του Πιερικού τουρισμού και στα διεθνή ανοίγματα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και του Π.Ο.Τ.Α.Π. τονίζοντας ότι ένας τόσο πολύ ευλογημένος τόπος πρέπει να γίνει διεθνώς γνωστός και επισκέψιμος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. «Στην Πιερία της ομορφιάς, της ιστορίας και των ανθρώπων της, να γνωρίζετε ότι οι συντοπίτες σας θα νοιώσουν μοναδικά ευχάριστα, θα γοητευτούν και θα ενθουσιαστούν και χωρίς υπερβολή θα είναι ένα από τα κορυφαία ταξίδια της ζωής τους. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη σας στις πρωτοβουλίες μας» κατέληξε η κ. Μαυρίδου.

Ο πρόεδρος του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής κ. Γιώργος Καραλής, τόνισε: «Βασική και σταθερή μας φιλοσοφία και επιδίωξη είναι καταστήσουμε, να καθιερώσουμε και να αναδείξουμε την Πιερία ως τον προορισμό των τεσσάρων εποχών. Διαθέτουμε όλα τα εχέγγυα για την υλοποίηση αυτού του στόχου, γιατί ο νομός μας ξεχωρίζει καθότι μπορεί και καλύπτει όλες τις απαιτήσεις της σύγχρονης τουριστικής αγοράς. Το φυσικό περιβάλλον, αλλά και τα δημιουργήματα των κατοίκων της διαχρονικά, σε συνδυασμό ότι εφαρμόζουμε και υλοποιούμε όλες των καινοτόμες δομές υποστήριξης όλων των κοινωνικών ομάδων που μας επισκέπτονται, καθιστούν έναν προορισμό που αξίζει να τον επισκεφθείς και να απολαύσεις το όνειρο. Καλώς ορίσατε».

Πραγματοποιήθηκαν επίσης, συναντήσεις με το μέλος του Δ.Σ. του Π.Ο.Τ.Α.Π. και Εντεταλμένη Σύμβουλο Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού του Οργανισμού κα Αφροδίτη Μπέλλου, την Αντιδήμαρχο Τουρισμού του Δήμου Δίου-Ολύμπου κα Σοφία Ζουρζούρα και την Αντιδήμαρχο Τουρισμού του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού κα Μαρία Ναβροζίδου με τις οποίες συζητήθηκαν οι τουριστικές προοπτικές της περιοχής, ενώ ευχαριστίες εκφράζει το Δ.Σ. ΠΟΤΑΠ στον Σύνδεσμο Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος για την ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Πάρκο και Μουσείο του Δίου και στον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου για την ξενάγηση στο Παρατηρητήριο Ν.Αγαθούπολης.

Οι δημοσιογράφοι αναχώρησαν από την περιοχή με τις καλύτερες εντυπώσεις με τους φιλοξενούμενους δημοσιογράφους να δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από το φυσικό κάλλος και τον μοναδικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας που προσφέρει η Πιερία.