Οι ερευνητές τόνισαν ότι πάνω από το 90% των προβλημάτων όρασης μπορούν να προληφθούν ή να διορθωθούν

Μέχρι και το 20% των περιπτώσεων άνοιας σε ηλικιωμένους μπορεί να αποφευχθεί εάν αντιμετωπιστούν προβλήματα όρασης, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Jama Ophthalmology.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η συνολική συμβολή των προβλημάτων όρασης στην άνοια μπορεί να είναι σημαντική, απαιτώντας περαιτέρω διερεύνηση για την ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης της άνοιας.

Συγκεκριμένα, η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 2.767 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω στις ΗΠΑ και διαπίστωσε ότι περίπου το 19% των περιπτώσεων άνοιας μπορεί να αποδοθεί σε προβλήματα όρασης, όπως προβλήματα με την όραση από μακριά, την κοντινή όραση και την αντίθεση χρωμάτων.

Περίπου το 5% των περιπτώσεων άνοιας σχετίζεται με προβλήματα όρασης από μακριά, το 10% με προβλήματα κοντινής όρασης και το 15% με δυσκολία στην ευαισθησία στην αντίθεση χρωμάτων. Η συσχέτιση αυτή ήταν υψηλότερη σε άτομα ηλικίας 71-79 ετών, γυναίκες και μη Ισπανούς λευκούς.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι πάνω από το 90% των προβλημάτων όρασης μπορούν να προληφθούν ή να διορθωθούν και υπογράμμισαν τη σημασία των τακτικών οφθαλμολογικών εξετάσεων. Ο καθηγητής Anthony Khawaja του University College London δήλωσε πως η μελέτη ενισχύει τις ενδείξεις ότι η αντιμετώπιση ή πρόληψη της όρασης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας.

Ωστόσο, ο Δρ Thomas Littlejohns από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προειδοποίησε ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι τα προβλήματα όρασης προκαλούν άνοια, καθώς βασίζεται σε μικρό δείγμα πληθυσμού στις ΗΠΑ με ασφάλιση υγείας, γεγονός που μπορεί να περιορίζει την γενικότερη εφαρμογή των αποτελεσμάτων.

Η καθηγήτρια Eef Hogervorst από το Πανεπιστήμιο Loughborough, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, σημείωσε ότι τα προβλήματα όρασης μπορεί να αποτελούν πρόδρομο σημάδι άνοιας έως και 12 χρόνια πριν από τη διάγνωση, ενώ η κοινωνική απομόνωση και η φτώχεια δυσχεραίνουν την πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα, αποτελώντας σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την άνοια.

 

 

Με πληροφορίες από Guardian

Πηγή:lifo