Συνάντηση εργασίας και ενημέρωσης πραγματοποίησε ο Βουλευτής  κ.Σπύρος Κουλκουδίνας με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Πιερίας.

Μετά τη συνάντηση ακολούθησε κοινοβουλευτική παρέμβαση του κ.Κουλκουδίνα προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, ο κ.Κουλκουδίνας ζητά από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη:

-Να ενισχύσει την Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας με νέο προσωπικό για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.

-Να υπάρξει πρόβλεψη για την ενίσχυση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ στην Πιερία στα πλαίσια των ετήσιων τακτικών μεταθέσεων του 2025.

-Να ανασταλεί το καθεστώς αναγκαστικών αποσπάσεων αστυνομικών από την Πιερία στην Αττική, προκειμένου να μην αποδυναμώνεται η Α.Δ Πιερίας και να δημιουργούνται προβλήματα στην αστυνόμευση.

-Να αναληφθεί πρωτοβουλία για να ενταχθεί η ανέγερση νέου Αστυνομικού Μεγάρου στα έργα ΣΔΙΤ, όπως έχει γίνει και με άλλα Αστυνομικά Μέγαρα σε όλη την Ελλάδα. Κάτι ανάλογο έγινε με τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και τεχνική διαχείριση των Αστυνομικών Μεγάρων στη Πάτρα, τη Λευκάδα, τη Καρδίτσα, τη Βέροια και την Αλεξανδρούπολη.

-Να ενισχυθεί η Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας με νέα και σύγχρονα οχήματα, λόγω των σημαντικών αποστάσεων που πρέπει να διανύουν στα όρια του νομού.

Παράλληλα ο κ.Κουλκουδίνας ζητά από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να ενιχύσει το προσωπικό της Δικαστικής Αστυνομίας στην Πιερία, με την πρόβλεψη νέων θέσεων σε νέα προκήρυξη, προκειμένου να αποδεσμευτούν οι αστυνομικοί από το έργο διακίνησης και επίδοσης δικαστικών εγγράφων.

Όπως είναι γνωστό στην πρώτη προκήρυξη για τη στελέχωση της Δικαστικής Αστυνομίας προκηρύχθηκαν τρεις μόνο θέσεις για την Πιερία , κάτι που σημαίνει ότι δεν επαρκούν  για να καλύψουν  τις ανάγκες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ.Κουλκουδίνα:  

 Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς 1.Υπουργό Προστασίας του Πολίτη  

2.Υπουργό Δικαιοσύνης 

ΘΕΜΑ: «Ενίσχυση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας στην Πιερία»

Κύριοι Υπουργοί, 

Οι αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης στην Πιερία επιβάλλουν την αντιμετώπιση των προβλημάτων υποστελέχωσης αλλά και της έλλειψης σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού για τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας στην Πιερία.

Η ήδη υποστελεχωμένη Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας αντιμετωπίζει επιπλέον προβλήματα με τις υποχρεωτικές αποσπάσεις προσωπικού σε υπηρεσίες της Αττικής.

Είναι επίσης δεδομένο ότι το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού εντείνεται και από την απασχόληση αστυνομικών σε αλλότρια καθήκοντα όπως η τήρηση μέτρων τάξης σε αθλητικούς χώρους αλλά και η επίδοση δικαστικών εγγράφων.

Η προκήρυξη τριών μόνο θέσεων για τη νεοσύστατη Δικαστική Αστυνομία, δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες και να απελευθερωθούν αστυνομικοί από τα συγκεκριμένα καθήκοντα.

Τίθεται σαφέστατα και το ζήτημα της κάλυψης κατά προτεραιότητα των κενών οργανικών θέσεων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας αλλά και ειδικής μέριμνας για να υπάρξει ικανός αριθμός θέσεων στις τακτικές μεταθέσεις του 2025 για την Πιερία.

Προκύπτει επίσης ζήτημα για την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Αστυνομικής Διεύθυνσης αλλά και της ενίσχυσης των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας στο νομό Πιερίας με νέα και σύγχρονα οχήματα λόγω των σημαντικών αποστάσεων που πρέπει να διανύουν στα όρια του νομού.

Ειδικά για το κτιριακό πρόβλημα, θα μπορούσε η ανέγερση νέου Αστυνομικού Μεγάρου στην Κατερίνη να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί από ένα σχήμα ΣΔΙΤ, όπως έγινε με την  μελέτη, κατασκευή , χρηματοδότηση και τεχνική διαχείριση των Αστυνομικών Μεγάρων στη Πάτρα, τη Λευκάδα, τη Καρδίτσα, τη Βέροια και την Αλεξανδρούπολη.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

  1. Προτίθεται ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη να ενισχύσει την Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας με νέο προσωπικό για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων και ποιος είναι ο σχετικός προγραμματισμός;
  2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας με νέα και σύγχρονα οχήματα;
  3. Προτίθεται ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη να αναλάβει πρωτοβουλία για να ενταχθεί η ανέγερση νέου Αστυνομικού Μεγάρου στα έργα ΣΔΙΤ, όπως έχει γίνει και με άλλα Αστυνομικά Μέγαρα σε όλη την Ελλάδα;
  4. Προτίθεται ο Υπουργός Δικαιοσύνης να ενιχύσει το προσωπικό της Δικαστικής Αστυνομίας στην Πιερία, με την πρόβλεψη νέων θέσεων σε νέα προκήρυξη;
  5. Εξετάζει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη την αναστολή των αναγκαστικών αποσπάσεων αστυνομικών στην Αττική, προκειμένου να μην αποδυναμώνεται η Α.Δ Πιερίας και να δημιουργούνται προβλήματα στην αστυνόμευση;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Σπυρίδων Κουλκουδίνας

Βουλευτής Πιερίας

 

 

(Δελτίο τύπου)