Αυτά τα τρόφιμα βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής
Οι ειδικοί περιγράφουν τη φλεγμονή ως αναγκαίο κακό.
Ενώ είναι μια απαραίτητη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που μας βοηθάει να παραμείνουμε ασφαλείς και να θεραπευτούμε από ασθένειες, η φλεγμονή μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ερυθρότητα, πρήξιμο και πόνο.
Ωστόσο, όταν η φλεγμονή επιμένει για μήνες ή χρόνια, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η αρθρίτιδα και μεταβολικές διαταραχές, όπως ο διαβήτης τύπου 2.
Οι δίαιτες πλούσιες σε επεξεργασμένα και ζαχαρούχα τρόφιμα συνδέονται με τη χρόνια φλεγμονή.
Ακολουθούν, σύμφωνα με την Καθημερινή, τροφές με αντιφλεγμονώδη οφέλη.
Λαχανικά: Ο δρ Σον Σπένσερ, γαστρεντερολόγος στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, επισημαίνει ότι οι φυτικές ίνες των λαχανικών είναι απαραίτητες για τη διατήρηση του μικροβιώματος του εντέρου, το οποίο στέλνει σήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να μειωθεί η φλεγμονή.
Τα αντιοξειδωτικά των λαχανικών επίσης συμβάλλουν στη μείωσή της.
Λαχανικά όπως σπανάκι, κέιλ, λαχανίδες, μπρόκολο, σέσκουλο και ρόκα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
Επίσης λαχανικά πλούσια σε απιγενίνη – ένα φλαβονοειδές με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες- είναι χρήσιμα.
Σε αυτά περιλαμβάνονται το σέλινο, τα καρότα και ο μαϊντανός.
Η Μπάρμπαρα Ολέντσκι, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής της Μασαχουσέτης, προτείνει την προσθήκη λαχανικών, όπως κρεμμύδια, σπανάκι και ντομάτες στα αυγά ή την προσθήκη τριμμένων καρότων ή χορταρικών σε σάλτσες και ζυμαρικά.
Φρούτα: Τα φρούτα αποτελούν ακόμη μία καλή πηγή φυτικών ινών και αντιοξειδοτικών.
Τα βύσσινα και τα μούρα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή που καταπολεμούν τη φλεγμονή.
Συνιστά επίσης την κατανάλωση σε βιταμίνη C, η οποία προστατεύει τα κύτταρα από την οξείδωση μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή.
Όσπρια: O δρ Νέιτ Γουντ, διευθυντής Μαγειρικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Γέιλ, αναφέρει ότι τα φασόλια, οι φακές, τα ενταμάμε, το τόφου και άλλα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
Τα όσπρια δεν είναι μόνο ευεργετικά για το μικροβίωμα του εντέρου, αλλά είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα όπως το φυλλικό οξύ και το μαγνήσιο, τα οποία σύμφωνα με επιστήμονες μειώνουν τη φλεγμονή.
Μπαχαρικά: Η κουρκουμίνη μία ένωση που βρίσκεται στον κουρκουμά, έχει συνδεθεί με μείωση της φλεγμονής σε ζώα. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι μπαχαρικό όπως το τζίντζερ, το κάρδαμο και το σκόρδο μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής.
Ζύμωση: Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το κίμτσι, το ξινολάχανο και το κομπούχα, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής.
Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα: Μελέτες δείχνουν ότι τα ωμέγα -3 λιπάρα μπορεί επίσης να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή.
Αυτά τα υγιεινά λιπαρά βοηθούν τον οργανισμό να παράγει μόρια όπως οι ρεσολβίνες και οι προτεκτίνες, τα οποία φαίνεται να μειώνουν τα επίπεδα της φλεγμονής.
Οι τροφές πλούσιες σε ωμέγα – 3 λιπαρά περιλαμβάνουν ψάρια (σολωμό, ρέγγα, σκουμπρί, τόνο), αυγά, ξηρούς καρπούς και σπόρους όπως λινάρι και κάνναβη.
Καφές και τσάι: Ο καφές και το τσάι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, οπότε η κατανάλωσή τους με μέτρο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής.
Πηγή:dnews