Πώς θα μείνετε υγιείς μετά τα 50
Τι μπορείτε να κάνετε για να μείνετε υγιείς μετά τα 50.
Ακολουθήστε τις συμβουλές που προτείνουν οι ειδικοί για να αποφύγετε τις αρνητικές συνέπειες της γήρανσης μετά τα 50.
Τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες η ηλικία των 50 ετών είναι ένα κρίσιμο σημείο, από το οποίο αρχίζουν τα περισσότερα προβλήματα υγείας.
Ας δούμε αναλυτικά τι μπορείτε να κάνετε για να παραμείνετε υγιείς στα 50 αλλά και στα χρόνια που θα ακολουθήσουν…
1. Μην αμελείτε τις προληπτικές εξετάσεις υγείας
Μπορείτε να κάνετε τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για συγκεκριμένες καταστάσεις. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS) συνιστά ετήσιο έλεγχο τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες άνω των 40 ετών.
Το ACS συμβουλεύει επίσης να μιλήσετε με το γιατρό σας για προληπτικούς ελέγχους για τον καρκίνο του παχέος εντέρου έως την ηλικία των 45 ετών, για ετήσιες μαστογραφίες μεταξύ 50 και 54 ετών και για προληπτικούς ελέγχους για καρκίνο πνεύμονα και προστάτη στην ηλικία των 50 ετών.
2. Εμβολιασμός
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συμβουλεύουν να κάνετε τα εμβόλια κατά του έρπητα ζωστήρα και του πνευμονιόκοκκου μόλις γίνετε 50 ετών.
Το NHS συνιστά το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα για ενήλικες 50 ετών και άνω με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και για όλους τους ενήλικες 65 ετών.
3. «Ακούστε» την καρδιά σας
Η προσοχή στην υγεία της καρδιάς είναι ζωτικής σημασίας.
Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, όπως αναφέρει το healthstat.gr, παρουσιάζουν μείωση των οιστρογόνων, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η πιθανότητα καρδιακών προβλημάτων αυξάνεται επίσης για τους άνδρες στα 50 τους. Μιλήστε με το γιατρό σας για τυχόν ασυνήθιστα συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς, όπως κόπωση, κράμπες στα πόδια και ναυτία.
4. Προσέξτε τη διατροφή σας
Οι κακές διατροφικές συνήθειες μπορούν να επιταχύνουν τη γήρανση, λέει ο Nathan LeBrasseur, διευθυντής του Κέντρου Γήρανσης Robert and Arlene Kogod της Mayo Clinic. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να παρατείνει τη βιολογική του ηλικία.
Ο LeBrasseur συμβουλεύει το κοινό να αποφεύγει τις δίαιτες της «μόδας» και να ακολουθεί ό,τι λειτουργεί για τον καθένα. Ειδική αναφορά κάνει στη μεσογειακή διατροφή, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για την υγεία».
Αυτή η πλούσια σε λαχανικά διατροφή δίνει έμφαση επίσης στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στα υγιή λίπη και στα άπαχα κρέατα όπως το ψάρι και το κοτόπουλο. Έχει συνδεθεί με καλύτερη υγεία για την καρδιά, ενώ μπορεί να προστατεύσει από την άνοια.
5. Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας
Η άσκηση είναι καθοριστικής σημασίας. «Οι δύο μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την υγεία στη μέση ηλικία είναι ότι δεν είμαστε αρκετά δραστήριοι και δεν κάνουμε διατροφικές αλλαγές που μας βοηθούν να γερνάμε με πιο υγιή τρόπο», λέει η Chhanda Dutta, επικεφαλής του κλάδου κλινικής γεροντολογίας στο Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης (NIA).
Η Dutta συνιστά ποικίλη σωματική δραστηριότητα που συμπεριλαμβάνει τέσσερις κρίσιμους τομείς: αντοχή, καρδιο, ευελιξία και ισορροπία.
«Είναι σημαντικό να απολαμβάνετε αυτό που κάνετε. Αν δεν σας αρέσει να τρέχετε σε διάδρομο, δεν χρειάζεται να επιμείνετε. Πηγαίνετε πεζοπορία ή κάντε ένα μάθημα χορού.
Η προοδευτική προπόνηση με αντιστάσεις, η γιόγκα και το τάι τσι είναι εξαιρετικά για τα άτομα που ανησυχούν ιδιαίτερα για την απώλεια μυών», λέει η Dutta.
Τα δύο τελευταία μπορούν επίσης να μειώσουν το άγχος, «το οποίο είναι εξίσου σημαντικό για τη διατήρηση της καλής υγείας», σύμφωνα με την ίδια.
Πηγή:dnews