Ποιο αλκοολούχο ποτό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και κακής υγείας
Αυτό είναι το αλκοολούχο ποτό που συνδέεται με παχυσαρκία και κακή υγεία.
Στο πλαίσιο μια καλής διατροφής και ενός υγιεινού lifestyle, η κατανάλωση -με μέτρο- αλκοόλ δε θεωρείται ως μεγάλος κίνδυνος για την υγεία.
Ωστόσο, είναι γνωστό πως τα αλκοολούχα ποτά αποτελούν «κενές θερμίδες». Συγκεκριμένα, ένα γραμμάρια αλκοόλ περιέχει περίπου 7 θερμίδες, ενώ έχει σχεδόν μηδενική περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.
Αυτός είναι και ο λόγος που η συστηματική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε μεγάλες ποσότητες μπορεί μακροπρόθεσμα να επηρεάσει αρνητικά το νευρικό και το καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς και να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους.
Όπως αναφέρει το healthstat.gr, κάθε ποτό δεν φαίνεται να έχει τις ίδιες επιπτώσεις, αφού μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε πως ο κίνδυνος της παχυσαρκίας και άλλων επιπτώσεων για την υγεία μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με το είδος του ποτού που επιλέγουμε.
Ποιο αλκοολούχο ποτό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και κακής υγείας
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Express», Αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν πάνω από 1.900 ενήλικες που ανέφεραν συστηματική κατανάλωση αλκοόλ. Το 38,9% των συμμετεχόντων έπινε μόνο μπύρα, το 21,8% έπινε μόνο κρασί, το 18,2% έπινε μόνο σκληρά ποτά (π.χ.: βότκα, τζιν κ.τ.λ.) και το 21% έναν συνδυασμό των παραπάνω τύπων.
Οι επιστήμονες συνέκριναν τις διατροφικές συνήθειες των ομάδων αυτών μεταξύ τους και τα αξιολόγησαν με βάση το Healthy Eating Index, έναν δείκτη που χρησιμοποιείται για να αξιολογηθεί η ποιότητα μιας διατροφής. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δείκτη, μια διατροφή που συγκεντρώνει βαθμολογία άνω του 80 θεωρείται ως «επαρκής» από την άποψη ότι προωθεί επαρκώς την καλή υγεία και τη μακροζωία.
Δυστυχώς, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι καμία ομάδα συμμετεχόντων δεν κατάφερε να «πιάσει» τη βάση του 80+, ωστόσο ορισμένοι τα πήγαν χειρότερα από κάποιους άλλους.
Ειδικότερα, τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:
Η διατροφή της ομάδας που έπινε κρασί βαθμολογήθηκε με 55.
Η διατροφή της ομάδας που έπινε σκληρά ποτά και εκείνης που έπινε ένα συνδυασμό ποτών βαθμολογήθηκαν με 53.
Η διατροφή της ομάδας που έπινε μπύρα βαθμολογήθηκε με 49.
«Οι διαφορές αυτές στη διατροφή ίσως σχετίζονται με τα περιβάλλοντα στα οποία βρίσκονται οι εν λόγω ομάδες ατόμων.
Συνήθως, το κόκκινο κρασί καταναλώνεται μαζί με ένα πιο ισορροπημένο γεύμα, ενώ η μπύρα συνοδεύει γεύματα χαμηλά σε φυτικές ίνες και υψηλά σε υδατάνθρακες και επεξεργασμένο κρέας. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν το φαγητό που τρώμε επηρεάζει την επιλογή του αλκοόλ ή το αντίστροφο», εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Madeline Novack.
Το μόνο που είναι σίγουρο είναι πως, πράγματι, οι συμμετέχοντες που έπιναν μπύρα ήταν πιο πιθανό να είναι άνδρες, να καπνίζουν και να έχουν χαμηλό εισόδημα.
Επίσης προσλάμβαναν περισσότερες θερμίδες και είχαν λιγότερη σωματική δραστηριότητα σε καθημερινή βάση.
Ποια ποσότητα αλκοόλ θεωρείται ασφαλής
Όπως γράφει η ιστοσελίδα του Εθνικού Συστήματος της Αγγλίας (NHS), ως «ασφαλής κατανάλωση αλκοόλ» θεωρούμε την κατανάλωση έως και 140 γρ. καθαρού αλκοόλ σε εβδομαδιαία βάση. Αυτό αντιστοιχεί σε εβδομαδιαία κατανάλωση έως και:
3 λίτρα μπύρας με ποσοστό αλκοόλ 4% ή
6 ποτήρια (των 175 ml) κρασί με περιεκτικότητα 13% σε αλκοόλ ή
7 ποτήρια (των 50 ml) «σκληρού» ποτού (τεκίλα, βότκα, ουίσκι κ.τ.λ.) με περιεκτικότητα γύρω στο 40% σε αλκοόλ.
Οι κίνδυνοι του αλκοόλ
Η ενεργή ουσία του αλκοόλ, η αιθανόλη, επηρεάζει άμεσα το στομάχι, τον εγκέφαλο, την καρδιά, την χοληδόχο κύστη και το συκώτι. Παράλληλα, επηρεάζει τα επίπεδα λιπιδίων και ινσουλίνης στο αίμα, μπορεί να αυξήσει την φλεγμονή και να μειώσει την πήξη του αίματος, ενώ επηρεάζει σημαντικά την διάθεση, την ικανότητα συγκέντρωσης και συντονισμού.
Όπως τονίζει σχετικό δημοσίευμα του Harvard, υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι η κατανάλωση ακόμα και ενός αλκοολούχου ποτού αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, του στόματος, του φάρυγγα, του ήπατος, του οισοφάγο αλλά κυρίως του μαστού. Σύμφωνα με τις μελέτες, όσο περισσότερο αλκοόλ πίνει κάποιος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια φυλλικού οξέος, η οποία με την σειρά της συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Την ίδια στιγμή, το αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα οιστρογόνου στον οργανισμό, γεγονός που πυροδοτεί την ανάπτυξη ορισμένων καρκινικών κυττάρων στο στήθος.
Κάτι που επίσης πρέπει να έχουμε υπόψη είναι τα εκατομμύρια αυτοκινητιστικά δυστυχήματα που προκαλεί το αλκοόλ, κάτι που έχει ως απόρροια χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο.
«Τα οφέλη και τα ρίσκα της μέτριας πρόσληψης αλκοόλ αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου.
Σε γενικές γραμμές, τα ρίσκα είναι μεγαλύτερα από τα οφέλη, μέχρι την μέση ηλικία, όπου οι θάνατοι λόγω καρδιαγγειακών νόσων αρχίζουν και γίνονται όλο και πιο συχνοί.
Στις γυναίκες, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα, καθώς υπάρχει και ο επιπρόσθετος αυξημένος κίνδυνος καρκίνο του μαστού», καταλήγει το δημοσίευμα του Harvard.
Πηγή:dnews