Η κίνηση μέσα στις πόλεις μας «ταράζει» τα νεύρα, σύμφωνα με μελέτη
Η φύση μπορεί να θεραπεύσει την ψυχική μας υγεία, αλλά μόνο όταν οι ήχοι της δεν καλύπτονται από την «κακοφωνία» της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στους δρόμους.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής τη Lia RV Gilmour, στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας, οι ήχοι της φύσης μπορούν να έχουν καταπραϋντικά αποτελέσματα στο μυαλό μας, αλλά μόνο όταν βρισκόμαστε σε χώρους αρκετά σιωπηλούς ώστε να τους ακούμε.
Οι κάτοικοι των πόλεων βομβαρδίζονται με τόσους τεχνητούς θορύβους όλη την ημέρα που δύσκολα μπορούν να απολαύσουν τη χαρά της μουσικής που προσφέρει η φύση. Η μείωση του θορύβου από την κυκλοφορία των οχημάτων επιτρέπει στους ανθρώπους να απολαύσουν τη μουσική συμφωνία της.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE δίνει έμφαση στα οφέλη της ακρόασης φυσικών ήχων, καθώς βοηθούν στη μείωση του άγχους και του στρες. Ωστόσο, όταν η κίνηση των αυτοκινήτων αυξάνεται, οι μηχανικοί θόρυβοι «πνίγουν» τη μουσική της φύσης.
Οι ερευνητές εξέθεσαν 68 φοιτητές σε διαφορετικούς τύπους ήχων για να κατανοήσουν πώς αυτοί επηρεάζουν το άγχος και τα επίπεδα του στρες τους. Οι ήχοι ήταν αμιγώς φυσικοί (συμπεριλαμβανομένου του τραγουδιού των πουλιών), φυσικοί αναμεμειγμένοι με θόρυβο αυτοκινήτων που κινούνται με 30 χλμ και φυσικοί ήχοι σε συνδυασμό με θόρυβο από κυκλοφορία αυτοκινήτων που τρέχουν στην πόλη με 65-70 χλμ.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι με καθαρά φυσικούς ήχους, τα επίπεδα στρες και άγχους καταγράφηκαν ως ελάχιστα, ενώ οι φυσικοί ήχοι αναμεμειγμένοι με τον θόρυβο αυτοκινήτων που κινούνται με 30 χλμ, παρότι υπέδειξαν μειωμένες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, βοήθησαν στην ηρεμία του μυαλού.
Όταν οι φοιτητές εκτέθηκαν σε φυσικούς ήχους σε συνδυασμό με θόρυβο από κυκλοφορία αυτοκινήτων που τρέχουν στην πόλη με 65-70 χλμ. τα επίπεδα του στρες και του άγχους έφτασαν στο μέγιστο επίπεδο.
Η μελέτη δίνει έμφαση στην ανάγκη ανάπτυξης και προστασίας των χώρων πρασίνου από θορύβους. Ενώ η φύτευση δέντρων μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, οι κοντινοί θόρυβοι από την κυκλοφορία μπορούν να μειώσουν τις θετικές επιπτώσεις των χώρων πρασίνου στην ψυχική υγεία.
Έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα με άγχος είναι πιο επιρρεπή στην αρνητική επίδραση των δυνατών θορύβων.
Η μείωση των θορύβων της αστικής κυκλοφορίας μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με άγχος να έχουν καλύτερη ψυχική υγεία.
Πηγή:dnews