Πώς θα αμολήσεις… καλούμπα – Οδηγίες για καλές πτήσεις
Τι πρέπει να προσέξετε για να καταφέρετε να ανεβάσετε όσο πιο ψηλά γίνεται τον χαρταετό σας, αλλά και να αποφύγετε απρόοπτα κατά την πτήση του.
Aπό τα πιο διασκεδαστικά παιδικά παιχνίδια για μικρούς αλλά και μεγαλύτερους είναι το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα. Ωστόσο εάν αποφασίσετε να ακολουθήσετε το ωραίο αυτό έθιμο, καλό είναι να έχετε υπόψιν κάποια πράγματα ώστε να καταφέρετε να ανεβάσετε όσο πιο ψηλά γίνεται τον αετό σας, αλλά και να αποφύγετε απρόοπτα κατά την πτήση του. Τι πρέπει να προσέξετε;
Κύριο για να στεφθεί από επιτυχία η πτήση του χαρταετού σας είναι να προμηθευτείτε τον σωστό αετό, δεδομένου ότι το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένος, αλλά και το δέσιμό του, παίζουν καθοριστικό ρόλο για την απογείωση και το ταξίδι του. Για παράδειγμα αποφύγετε έναν μεγάλο χαρταετό εάν ο αέρος είναι λιγοστός. Προσέξτε επίσης τα ζύγια και την ουρά, να είναι ανάλογα του χαρταετού σας. Μπορείτε να προμηθευτείτε κι έναν δεύτερο για κάθε περίπτωση.
Κομβική για την αποφυγή ατυχημάτων είναι η επιλογή της τοποθεσίας. Βρείτε ένα σημείο χωρίς κτήρια, δέντρα, κολώνες, καλώδια της ΔΕΗ και δρόμους.
Έτσι ή αλλιώς αγοράστε αρκετή καλούμπα εάν θέλετε ο αετός σας να φτάσει αρκετά ψηλά. Καλό θα είναι να έχετε μαζί σας κι ένα ζευγάρι γάντια καθώς όταν ο χαρταετός ανέβει ψηλά, το σχοινί μπορεί να τραυματίσει τα χέρια σας.
Για να καταφέρετε να απογειώσετε τον χαρταετό φροντίστε, αφού τον έχετε ακουμπήσει κάτω, να πάρετε φόρα ή να τον σηκώσετε απότομα από το έδαφος. Σ’ αυτό μπορεί να σας βοηθήσει και το παιδί σας.
Με το που θα ανέβει ο χαρταετός, αμολήστε καλούμπα για να φτάσει ψηλά και στη συνέχεια φροντίστε να την κρατάτε άνετη στα χέρια σας. Αν είναι χαλαρό το σχοινί στα χέρια σας τραβήξτε το λίγο γιατί μάλλον χρειάζεται περισσότερο άνεμο.
Αν ο χαρταετός σας μπλεχτεί σε καλώδια, επ’ ουδενί λόγω μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα και προπάντων μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε σε στύλους κ.ο.κ.
Για την ιστορία να γνωρίζετε ότι ο πρώτος χαρταετός, ο οποίος ήταν φτιαγμένος από ξύλο, πέταξε στην Κίνα πριν από 2400 χρόνια.
Το 1752 ο Βενιαμίν Φραγκλίνος έφτιαξε το αλεξικέραυνο αφού διαπίστωσε τον ηλεκτρισμό της ατμόσφαιρας και του κεραυνού με την βοήθεια ενός χαρταετού! Το 1880 ο Aυστραλός Hargrave χρησιμοποίησε ένα τεράστιο αετό για τις μετεωρολογικές παρατηρήσεις.
Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, οι χαρταετοί χρησιμοποιήθηκαν για να σηκώνουν στρατιωτικούς παρατηρητές σε ύψη από όπου θα μπορούσαν να παρατηρήσουν τις κινήσεις του εχθρού. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο οι χαρταετοί χρησιμοποιήθηκαν σαν στόχοι βολής. Καλές πτήσεις και Kαλά Κούλουμα!
Πηγή: tanea.gr