Τα μάτια είναι το παράθυρο της ψυχής και το χρώμα των ματιών είναι του μπορεί να αλλάξει ριζικά την εμφάνιση κάποιου.

Κάποια χρώματα όμως είναι πραγματικά όμορφα και τόσο σπάνια, που μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός ανθρώπων τα έχει ανά τον κόσμο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως έχουν εντοπίσει ένα νέο χρώμα ματιών, που είναι το σπανιότερο στον άνθρωπο. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως τα χρώματα των ματιών είναι καστανό, μπλε, κεχριμπαρένιο και πράσινο. Για πολλά χρόνια τα πράσινα μάτια ήταν τα πιο σπάνια με μόλις το 2% του πληθυσμού να έχει αυτό το χρώμα.

Αυτό όμως άλλαξε πρόσφατα, καθώς οι επιστήμονες όρισαν ένα ακόμα χρώμα που άρχισε να εμφανίζεται και που είναι αρκετά σπανιότερο. Σύμφωνα με αυτούς, το πιο σπάνιο χρώμα ματιών δεν είναι το πράσινο, αλλά το γκρι.

Για αρκετά χρόνια, το γκρι αποτελούσε τόνος του γαλάζιου, όμως ο ορισμών των χρωμάτων έχει επαναπροσδιοριστεί, με το γκρι να έχει γίνει τόσο ξεκάθαρο σαν χρώμα ματιών τελευταία, που πλεόν χαρακτηρίζεται ξεχωριστά.

Πόσο συνηθισμένα είναι τα διάφορα χρώματα ματιών λοιπόν;

Το καστανό είναι το πιο συνηθισμένο χρώμα, με το 55%-79% του πληθυσμού, σύμφωνα με το Very Well Health. Παρακάτω ακολουθεί η αναλυτική λίστα με τα ποσοστά σε ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.

 

Ποια γονίδια όμως καθορίζουν το χρώμα των ματιών;

Τώρα γνωρίζουμε ότι η γενετική του χρώματος των ματιών είναι πιο περίπλοκη. Τα περισσότερα γονίδια του χρώματος των ματιών έχουν κάποια σχέση με τη μεταφορά, την παραγωγή και την αποθήκευση της μελανίνης. Η περισσότερη μελανίνη στην ίριδα δημιουργεί καστανά μάτια, ενώ λιγότερη μπορεί να σημαίνει μπλε, φουντουκί, πράσινα ή γκρίζα μάτια.

Η ποσότητα μελανίνης που υπάρχει στο μπροστινό μέρος της ίριδας, στο πίσω μέρος της ίριδας και στο στρώμα (το πιο παχύ στρώμα του κερατοειδούς) μεταξύ τους έχει επίσης σημασία.

Πολλαπλά γονίδια επηρεάζουν τους διάφορους συνδυασμούς και συγκεντρώσεις μελανίνης. Το γονίδιο OCA2 παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του χρώματος των ματιών σας.

Σύμφωνα με έρευνα, όλοι είχαν καστανά μάτια πριν από 10.000 χρόνια μέχρι που μια γενετική μετάλλαξη επηρέασε το γονίδιο 0CA2 έτσι ώστε ουσιαστικά δημιούργησε έναν «διακόπτη» που απενεργοποίησε την ικανότητα παραγωγής καστανών ματιών σε ένα άτομο με τη μετάλλαξη. Οι επιστήμονες πιστεύουν, επομένως, ότι όλοι με μπλε μάτια σήμερα μπορούν να αναχθούν σε έναν πρόγονο που είχε αυτή τη γενετική μετάλλαξη.

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει τουλάχιστον εννέα άλλα γονίδια που εμπλέκονται στην παραγωγή και διανομή χρωστικών. Για παράδειγμα, το γονίδιο HERC2 ενεργοποιεί και απενεργοποιεί το γονίδιο OAC2 ανάλογα με τις ανάγκες.

Άλλα γονίδια που παίζουν ρόλο στο χρώμα των ματιών περιλαμβάνουν τα ASIP , IRF4 , SLC24A4 , SLC24A5 , SLC45A2 , TPCN2 , TYR και TYRP1 . Αμέτρητοι συνδυασμοί αυτών των γονιδίων παράγουν μια συνέχεια χρωμάτων ματιών σε άτομα.

Το να έχετε ένα σπάνιο χρώμα ματιών ή εμφάνιση μπορεί να φαίνεται ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Ωστόσο, μπορεί να υπερβαίνει την εμφάνιση, καθώς το χρώμα (ή η απόχρωση) των ματιών μπορεί να συνδέεται με ορισμένα οφέλη ή ανησυχίες για την υγεία.

Μια μελέτη του 2014 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες με ανοιχτόχρωμα μάτια αντέχουν καλύτερα τον πόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από εκείνες με πιο σκούρα μάτια. Το μέγεθος του δείγματος για αυτήν τη μελέτη ήταν σχετικά μικρό, συμπεριλαμβανομένων μόλις 58 γυναικών, αλλά μια άλλη μικρή μελέτη είχε παρόμοια αποτελέσματα.

Μια ανασκόπηση του 2015 δείχνει ότι τα άτομα με πιο σκούρα μάτια μπορεί να έχουν μειωμένο κίνδυνο απώλειας ακοής που δεν σχετίζεται με την ηλικία.

Το ανοιχτότερο χρώμα των ματιών σχετίζεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας , που προκαλεί απώλεια του κεντρικού οπτικού σας πεδίου, καθώς και οφθαλμικό μελάνωμα (καρκίνος μέσα ή γύρω από το μάτι).

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τέτοιες συνδέσεις και συσχετίσεις.

Ποιο είναι το πιο ελκυστικό χρώμα ματιών;

Σύμφωνα με μια πολύ μεγάλη έρευνα, με 66.000 συμμετέχοντες, έχουμε την παρακάτω λίστα.

Πράσινο: 20,3%
Ανοιχτό μπλε: 16,9%
Hazel: 16,0%
Σκούρο μπλε: 15,2%
Γκρι: 10,9%
Μέλι: 7,9%
Καφέ: 5,9%

 

Πηγή:techmaniacs