Αυτοάνοσα νοσήματα: Οι 5 φυσικοί τρόποι καταπολέμησης
Xρησιμοποιώντας πιο ολιστικές θεραπευτικές μεθόδους μειώνουμε τις εξάρσεις και τα συμπτώματα των αυτοάνοσων νοσημάτων και βελτιώνουμε μακροπρόθεσμα την υγεία μας
Τα αυτοάνοσα νοσήματα έχουν λάβει πλέον διαστάσεις σύγχρονης «επιδημίας» προσβάλοντας μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού.
Συγκεκριμένα, από το 2023, έχουν αναγνωριστεί περισσότερες από 100 αυτοάνοσες ασθένειες και εκτιμάται ότι σχεδόν 24 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν με μία ή περισσότερες από αυτές. Ωστόσο, παρά την αλματώδη τους αύξηση, οι θεραπείες που προτείνονται είναι ελάχιστες και επικεντρώνονται κυρίως στη διαχείριση των συμπτωμάτων ή στην καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με το συμβατικό ιατρικό μοντέλο, η θυρεοειδίτιδα Hashimoto αντιμετωπίζεται με την αντικατάσταση της θυρεοειδικής ορμόνης εφόσον ο αδένας έχει υποστεί βλάβη από την αυτοάνοση διαδικασία.
Παρόλο που οι συμβατικές ιατρικές θεραπείες βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στη εξομάλυνση του ανοσοποιητικού συστήματος, δεν στοχεύουν στα αίτια που πυροδοτούν τα αυτοάνοσα νοσήματα.
Απεναντίας, όταν προσπαθούμε να εντοπίσουμε την πηγή αυτών των νοσημάτων χρησιμοποιώντας πιο ολιστικές θεραπευτικές μεθόδους μειώνουμε όχι μόνο τις εξάρσεις και τα συμπτώματα, αλλά βελτιώνουμε μακροπρόθεσμα την υγεία μας. Παρακάτω θα δούμε πέντε φυσικούς τρόπους για την καταπολέμηση των αυτοάνοσων νοσημάτων.
1. Φροντίστε σωστά τη διατροφή σας
Τα αυτοάνοσα νοσήματα μπορεί εν μέρει να πηγάζουν από μια «εξελικτική αναντιστοιχία», μια ανισορροπία δηλαδή μεταξύ της βιολογίας του σώματός μας και του σύγχρονου περιβάλλοντός στο οποίο ζούμε. Η δυτική διατροφή, για παράδειγμα, αποτελεί μια πτυχή της σύγχρονης ζωής που δεν είναι συμβατή με τις βιολογικές μας ανάγκες.
Τα τρόφιμα επηρεάζουν την πορεία των αυτοάνοσων νοσημάτων με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, οι διατροφικές μας επιλογές μπορούν είτε να αυξήσουν είτε να μειώσουν τη χρόνια φλεγμονή, η οποία πυροδοτεί την εμφάνιση αυτοανοσίας.
Η ευαισθησία επίσης σε συγκεκριμένα συστατικά τροφίμων μπορεί να διαταράξει την ανοσολογική ανοχή στα αυτοαντιγόνα προκαλώντας σοβαρή δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Οι διατροφικές συνήθειες που μπορεί να προκαλέσουν μη επιθυμητές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος είναι η κατανάλωση γλουτένης (για τα άτομα με γενετική προδιάθεση στην κοιλιοκάκη) και τα εξευγενισμένα σάκχαρα. Επιπλέον, η ανεπάρκεια ορισμένων θρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη D και το σελήνιο, μπορεί να συνδεθεί με την εμφάνιση αυτοάνοσης νόσου.
Από την άλλη πλευρά, μια αντιφλεγμονώδης, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, δίαιτα με προϊόντα ολικής αλέσεως μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να επαναρυθμιστεί, επιτυγχάνοντας μείωση της δραστηριότητας των αυτοάνοσων νοσημάτων. Η υποστήριξη της μικροχλωρίδας του εντέρου με επαρκείς φυτικές ίνες αλλά και του ανοσοποιητικού με βιταμίνες, μέταλλα και απαραίτητα λιπαρά οξέα, έχουν θετικό αντίκτυπο στην διαχείριση της αυτοανοσίας.
Για πολλούς πάσχοντες μάλιστα, η επιλογής μιας δίαιτας Paleo (δίαιτα παλαιολιθικής εποχής) ή απλά η προσθήκη αντιφλεγμονωδών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα των αυτοάνοσων νοσημάτων.
2. Βελτιώστε την υγεία του εντέρου σας
Οι εντερικές δυσλειτουργίες διαδραματίζουν μείζονα ρόλο σε πολλές αυτοάνοσες παθήσεις και μάλιστα όχι μόνο σε αυτές που επηρεάζουν το έντερο. Η ανισορροπία στην εντερική μικροχλωρίδα, τη συλλογή μικροοργανισμών δηλαδή που ζει στον πεπτικό σωλήνα, μπορεί να επισπεύσει τα αυτοάνοσα. Σύμφωνα με έρευνες, αυτή η ανισορροπία μπορεί να έχει διάφορες επιπτώσεις, όπως χρόνια φλεγμονή ή ακόμη και αυξημένη διαπερατότητα του εντερικού βλεννογόνου που επιτρέπει στα μικρόβια να περνούν από το έντερο και να εισέρχονται στην κυκλοφορία, πυροδοτώντας την ανοσολογική αντίδραση. (Πηγή)
Η ενίσχυση του πεπτικού συστήματος με χρήση βοτάνων και προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών ανακουφίζοντάς μας από τα επίπονα συμπτώματα των αυτάνοσων παθήσεων.
3. Βελτιώστε την ποιότητα του ύπνου σας
Η στέρηση ύπνου αλλά και η κακή ποιότητα αυτού μπορούν να προκαλέσουν την καταστολή των Τ-ρυθμιστικών κυττάρων που συνήθως εμποδίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα να «επιτεθεί» στον ίδιο τον οργανισμό μας.
Αντιθέτως, η βελτιστοποίηση της ποιότητας και της διάρκειας του ύπνου μας μπορεί να βοηθήσει να μετριάσουμε τα αυτοάνοσα συμπτώματα με φυσικό τρόπο. Ο υψηλής ποιότητας ύπνος επίσης αντισταθμίζει το στρες και βοηθά στην διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος ενισχύοντας έτσι δυο κρίσιμες πτυχές της θεραπείας των αυτοάνοσων ασθενειών.
Ορισμένες από τις στρατηγικές που μπορείτε να εφαρμόσετε για να βελτιώσετε τον ύπνο σας περιλαμβάνουν:
Στοχεύστε σε μια σταθερή ώρα ύπνου κάθε μέρα
Δείτε το φως του ήλιου βγαίνοντας έξω εντός 30 έως 60 λεπτών από το ξύπνημα -Αυτό θα σας βοηθήσει να συγχρονίσετε τον κιρκάδιο ρυθμό σας, ο οποίος παίζει κρίσιμο ρόλο στον κύκλο του ύπνου σας
Αποφύγετε την καφεΐνη εντός 8 έως 10 ωρών από την ώρα του ύπνου
Τρώτε το τελευταίο γεύμα της ημέρας το αργότερο 2 έως 3 ώρες πριν να κοιμηθείτε
Αποφύγετε την άσκηση εντός 3 ωρών από την ώρα του ύπνου
Φορέστε γυαλιά αποκλεισμού του μπλε φωτός όταν κοιτάτε τις οθόνες του τηλεφώνου, του tablet ή του υπολογιστή κατά τη διάρκεια των 3 ωρών πριν πέσετε για ύπνο
Διατηρείτε το υπνοδωμάτιό σας δροσερό (ιδανικοί είναι οι 65 βαθμοί περίπου) και όσο το δυνατόν πιο σκοτεινό
4. Διαχειριστείτε το άγχος σας
Το στρες σε όλες του τις μορφές (σωματικό, διανοητικό, συναισθηματικό) εμπλέκεται άμεσα στην ανάπτυξη αυτοάνοσων ασθενειών.
Αν και η διαχείριση του στρες μπορεί να μην εξαφανίσει από μόνη της την αυτοάνοση πάθηση, μπορεί να συμβάλει δραστικά στην μείωση των συμπτωμάτων και την βελτίωση της ποιότητας ζωής. Οι πρακτικές διαχείρισης του στρες μπορεί να μας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα βοηθώντας στην μείωση των επιπέδων των κατεχολαμινών (όπως η επινεφρίνη και η νορεπινεφρίνη) και των γλυκοκορτικοειδών (όπως η κορτιζόλη) μιας και οι νευροδιαβιβαστές αλλά και οι ορμόνες που εμπλέκονται στην αντίδραση του στρες και ενδέχεται να επηρεάζουν αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα.
5. Πείτε ναι στη σωματική άσκηση
Η άσκηση είναι απαραίτητη για τον γενικό πληθυσμό προσφέροντας πολυάριθμα οφέλη, αλλά μπορεί να παρέχει και κάποια μοναδικά οφέλη για τα άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα.
Σύμφωνα με μελέτες, η τακτική και μέτριας έντασης άσκηση είναι αντιφλεγμονώδης καθώς μειώνει τα επίπεδα φλεγμονωδών κυτταροκινών, όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη και η ιντερλευκίνη-6, Παράλληλα, αυξάνει τα επίπεδα των Τ-ρυθμιστικών κυττάρων και συμβάλλει στην ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η άσκηση προάγει επίσης ένα υγιές εντερικό μικροβίωμα, το οποίο όπως προαναφέρθηκε συμβάλλει στην ισορροπημένη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Στο πλαίσιο μιας πιο ολιστικής θεραπευτικής προσέγγισης της αυτοάνοσης νόσου, η άσκηση επιδρά ευεργετικά στην συνολική βελτίωση της υγείας του πάσχοντος.
Φυσικά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η δυσανεξία στην άσκηση είναι ένα κοινό σύμπτωμα της αυτοανοσίας. Ως εκ τούτου, ενδείκνυται να ακούμε το σώμα μας όταν αποφασίζουμε τι είδους και πόση άσκηση θα κάνουμε.
Πηγή:typosthes