Στις 26 Ιουνίου θα δημοπρατηθεί η επιστολή του Κάφκα από την περίοδο που διαγνώστηκε με φυματίωση, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τον θάνατό του

Μια σπάνια επιστολή που έγραψε ο Φραντς Κάφκα στον εκδότη του δείχνει πόσο σκληρός ήταν ο αγώνας για τον εμβληματικό συγγραφέα να γράψει, ειδικά καθώς η κατάσταση της υγείας του παρουσίαζε επιδείνωση.

Η επιστολή, η οποία σύντομα θα δημοπρατηθεί, συνέπεσε με την περίοδο κατά την οποία ο Κάφκα διαγνώστηκε με φυματίωση, μια ασθένεια που κατέληξε να τον σκοτώσει και η οποία, λένε οι μελετητές, πιθανότατα χειροτέρεψε το αίσθημα ψυχικής παράλυσης και αδυναμίας που ένιωθε ο εμβληματικός συγγραφέας.

«Όταν οι ανησυχίες έχουν διεισδύσει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο ύπαρξης, η γραφή και το παράπονο προφανώς σταματούν», έγραψε στον φίλο και εκδότη του, τον Αυστριακό ποιητή Άλμπερ Έρενσταϊν. «Η αντίστασή μου δεν ήταν και τόσο δυνατή».

Χωρίς ημερομηνία, η επιστολή πιστεύεται από τους μελετητές ότι γράφτηκε μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 1920, όταν ο Κάφκα νοσηλευόταν εξαιτίας της ασθένειάς του σε μια κλινική στο Μεράνο της βόρειας Ιταλίας. Το «writer’s block», το αίσθημα ενός συγγραφέα ότι δεν έχει τίποτα να γράψει, στοίχειωνε τον Κάφκα σε όλη του τη ζωή, αλλά επιδεινώθηκε από την κακή φυσική του κατάσταση.

«Δεν έχω γράψει τίποτα εδώ και τρία χρόνια, όσα έχουν εκδοθεί τώρα είναι παλιά πράγματα, δεν έχω άλλη δουλειά, ούτε καν κάτι που έχω ξεκινήσει», έγραψε. Ο Γκάμπριελ Χίτον, ειδικός βιβλίων και χειρογράφων στον οίκο Sotheby’s του Λονδίνου, ο οποίος βγάζει την επιστολή σε διαδικτυακή δημοπρασία στις 26 Ιουνίου, 100 χρόνια μετά τον θάνατο του συγγραφέα, είπε ότι οι επιστολές του Κάφκα που αναφέρονταν στα γραπτά του ήταν σπάνιες.

«Αυτό είναι αρκετά σπάνιο πράγμα, καθώς και ένα γράμμα με σημαντικό περιεχόμενο που πραγματικά νιώθεις ότι σε τραβάει προς το μέρος του ως άτομο και σου δίνει την αίσθηση του ατόμου», είπε.

«Το να μας μιλάει ο Κάφκα για το writer’s block, από όλους τους συγγραφείς, είναι ιδιαίτερα συγκινητικό και έχει νόημα», είπε ο Χίτον. «Είναι σχεδόν λες και βλέπουμε το απάνθισμα του writer’s block σε αυτή την επιστολή, όπως το αντιλαμβανόμαστε από τα ημερολόγιά του».

Με βάση την αυξανόμενη ζήτηση μεταξύ των συλλεκτών για χειρόγραφες επιστολές γενικά και γράμματα του Κάφκα ειδικότερα, εκτιμάται ότι η επιστολή θα πουληθεί για ένα ποσό μεταξύ 70.000 – 90.000. Το γράμμα κυκλοφόρησε για τελευταία φορά πριν από περίπου 11 χρόνια.

Ο σημερινός ιδιοκτήτης είναι ένας σημαντικός Ευρωπαίος ιδιώτης συλλέκτης, είπε ο Sotheby’s, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Η παρουσίαση της επιστολής συμπίπτει με την εκατονταετηρίδα από τον θάνατο του Κάφκα στις 3 Ιουνίου, η οποία πυροδότησε ένα κύμα νέων βιβλίων, βιογραφιών και εκθέσεων.

Ο Κάφκα πέθανε το 1924 σε ηλικία 40 ετών. Ο Έρενσταϊν κράτησε το γράμμα μέχρι το 1948, όταν το έστειλε σε μεγάλη ηλικία στην Ντόλι Πέρουτς, η οποία είχε δραπετεύσει από την κατεχόμενη από τους Ναζί Τσεχοσλοβακία το 1938, για τη Μασαχουσέτη. Το γράμμα βρίσκεται ακόμα στον φάκελο αεροπορικής αποστολής στον οποίο το έλαβε.

 

Με πληροφορίες Guardian

Πηγή:lifo