Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Η συγκομιδή τους γίνεται αυτήν την εποχή, τέλος Οκτωβρίου, όταν ακόμα είναι σκληρά σαν πατάτες.

Ωριμάζουν περίπου σε 1 μήνα, εκτός εάν βάλεις μερικά μαζί με μήλα ή κάποιο άλλο φρούτο. Τότε θα ωριμάσουν σε 5-7 μέρες.

Μπορείς να τα διατηρήσεις μέχρι και 5 μήνες, εάν τα βάλεις σε ψυχρό μέρος (όπως λ.χ. στο κάτω μέρος του ψυγείου που είναι για λαχανικά και φρούτα).

Δεν χρειάζεται να φας πολλά. Ένα ακτινίδιο έχει βιταμίνες όσες 3-4 λεμόνια ή 5-8 πορτοκάλια. Μέχρι 3 την ημέρα – περισσότερα μπορεί να φέρουν ευκοίλια.

 

 

Μεγάλη θρεπτική αξία.

Δρουν ευεργετικά για την καρδιά και είναι περισσότερο αποτελεσματικά σε σύγκριση με την ασπιρίνη, που καταναλώνουμε προληπτικά για την προστασία της καρδιάς, γιατί δεν προκαλούν φλεγμονές ή παρενέργειες στο έντερο.

Έχουν αντικαρκινική δράση επειδή περιέχουν μεγάλες ποσότητες φλαβονοειδή και καροτενοειδή, τα οποία έχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση.

Βοηθάνε στην καλύτερη πέψη γιατί έχουν φυτικές ίνες. Απομακρύνουν τις τοξίνες από το έντερο και είναι πολύ ευεργετικά σε προβλήματα δυσκοιλιότητας.

Προστατεύουν τα μάτια, γιατί είναι πλούσια πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, δύο αντιοξειδωτικών που βρίσκονται σε μεγάλη συγκέντρωση στο κεντρικό μέρος του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού. Η λουτεΐνη φιλτράρει το μπλε φως και καταπολεμά τη συσσώρευση ελεύθερων ριζών που μπορεί να οδηγήσουν σε καταρράκτη και την σχετική με την ηλικία, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, που αποτελεί τη βασική αιτία τύφλωσης για τους ανθρώπους άνω των 55. Μειώνει σημαντικά το ρίσκο εμφάνισης παθήσεων όπως γλαύκωμα, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας κ.ά.

 

 

Ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση γιατί είναι πλούσια σε ηλεκτρολύτες, ιδίως σε κάλιο, που είναι σημαντικό στοιχείο των κυττάρων και των σωματικών υγρών. Βοηθούν στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και στη αρτηριακή πίεση.

Είναι καλά για την επιδερμίδα.  Είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, ένα πολύ σημαντικό αντιοξειδωτικό που προστατεύει και χαρίζει ένα υγιές και φωτεινό δέρμα, αποτρέποντας την εμφάνιση τυχόν ανεπιθύμητων παθήσεων.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, που είναι ένα από τα πιο «δυνατά» αντιοξειδωτικά για τον οργανισμό μας, τα ακτινίδια θωρακίζουν τον οργανισμό από εξωτερικούς «εχθρούς», όπως λ.χ. γρίπη και κρυολόγημα, ενώ παράλληλα χαρίζουν ενέργεια και ευεξία.

Τα μικρά μαύρα τους σπόρια είναι κι αυτά ωφέλιμα, επειδή, εκτός από την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, περιέχουν Ω-3 λιπαρά.