Η συγκλονιστική υπόθεση εξαφάνισης της Alissa Turney. Η εξιχνίαση που ήρθε μετά από δύο δεκαετίες.

Ήταν στις 17 Μαΐου του 2001 που χάθηκαν τα ίχνη της Alissa Turney 17χρονης Alissa Turney. Ενθουσιασμένη για το τέλος της σχολικής χρονιάς, επρόκειτο να παρευρεθεί σε σχολικό πάρτι. Δεν έφτασε ποτέ. Η τελευταία φορά που την είδαν ζωντανή ήταν την τελευταία μέρα μαθημάτων στο σχολείο Paradise Valley High School.

Είχε βρεθεί μόνο ένα σημείωμα. «Μπαμπά και Sarah, όταν με αφήσατε στο σχολείο σήμερα, αποφάσισα ότι θα πάω στην Καλιφόρνια. Sarah, είπες ότι ήθελες πραγματικά να φύγω, τώρα το κατάφερες. Μπαμπά, πήρα 300 δολάρια. Γι’ αυτό κράταγα τα χρήματά μου». Σημείωμα που είχε δείξει ο πατέρας της στη Sarah. Οι αστυνομικές αρχές το είχαν θεωρήσει αξιόπιστο. Θεώρησαν ότι πρόκειται για άλλη μια έφηβη που το έσκασε από το σπίτι.

Τα αναπάντητα ερωτήματα ήταν πολλά και βασάνιζαν τη μικρότερη αδερφή της. Για δύο περίπου δεκαετίες, η μικρότερη αδερφή της Alissa Turney, Sarah, έψαχνε για απαντήσεις. Σύμφωνα με τον πατριό της Michael Turney, είχαν γιορτάσει με μεσημεριανό την τελευταία μέρα της Alissa στο σχολείο. Διαπληκτίστηκαν λεκτικά. Η Alissa ήθελε περισσότερη ελευθερία.

«Ήθελε να μπορεί να μείνει έξω μέχρι πιο αργά το βράδυ και να μη λογοδοτεί για το που βρίσκεται. «Όσο είσαι κάτω από τη στέγη του σπιτού μου, τότε θα πρέπει να δίνεις λόγο», δήλωνε στο ABC το 2009 ο Michael Turney. Είχε υποστηρίξει ότι άφησε τη θυμωμένη Alissa για να πάει να πάρει τη μικρότερη κόρη του Sarah. Μετά το υποτιθέμενο σημείωμα που βρήκαν όταν επέστρεψαν σπίτι, η Alissa θεωρήθηκε ότι το έσκασε και η υπόθεση έκλεισε.

Η ομολογία για την Alissa Turney
Η υπόθεση άρχισε να περιπλέκεται ακόμα περισσότερο όταν το 2006 ένας κρατούμενος από τη Φλόριντα, ο Thomas Hymer, ομολόγησε ότι σκότωσε την Alissa. Ο Thomas Hymer είχε δει επεξεργασμένες φωτογραφίες της Alissa Turney, όπως θα έδειχνε θεωρητικά σε μεγαλύτερη ηλικία, και πίστευε ότι ήταν μια από τις γυναίκες που είχε δολοφονήσει. Όταν είδε πραγματική της φωτογραφία ανακάλεσε την ομολογία του.

Ακόμα και αν η υπόθεση οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, το περιστατικό με τον Thomas Hymer αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον του κοινού για την υπόθεση. Δύο χρόνια αργότερα οι αρχές ανακοίνωσε πως υπήρξε πλάνη στην υπόθεση εξαφάνισης της Alissa Turney. Η Maggie Cox από το τμήμα αγνοούμενων δήλωνε στο Dateline πως είχαν διατυπωθεί ισχυρισμοί για σεξουαλική κακοποίηση εναντίον του Michael Turney. Άρχισαν έτσι να στρέφουν τις έρευνές τους γύρω από τον θετό πατέρα της Alissa Turney.

Με ένταλμα που εκδόθηκε στα τέλη του 2008, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι τυ Michael Turney. Βρέθηκαν χειροποίητοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, ένα φορτηγάκι γεμάτο δοχεία βενζίνης και όπλα. Εντόπισαν και ένα μανιφέστο 98 σελίδων που είχε γράψει ο Michael Turney. «Ημερολόγιο ενός τρελού μάρτυρα». Εκεί ισχυριζόταν πως η Διεθνής Αδελφότητα Εργαζομένων Ηλεκτρολόγων εμπλεκόταν στην απαγωγή και τη δολοφονία της Alissa Turney. Είχε προχωρήσει στη δημιουργία σχεδίου για να ανατινάξει την αίθουσα του συνδικάτου για να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο της Alissa.

Μετά τα ευρήματα, οι αρχές τον καταδίκασαν σε 10 χρόνια φυλακή. Αφέθηκε τελικά ελεύθερος το 2017. Η ανάγκη της μικρότερης αδερφής της Alissa για απαντήσεις δεν είχε σταμάτησει ποτέ. Η Sarah τον παρακαλούσε για απαντήσεις. Συναντήθηκαν για καφέ και μίλησαν για αρκετή ώρα. «Ένιωσα πολλά διαφορετικά συναισθήματα. Λυπήθηκα που δεν μου έδινε απαντήσεις» είχε δηλώσει στο Elle η Sarah Turney. «Ήλπιζα ότι ανεβάζοντας στοιχεία στο Tik Tok θα τον καλούσαν για ανάκριση».

Οι πρώτες υποψίες μετά τις αποκαλύψεις για την Alissa
Σύντομα οι αρχές ανακάλυψαν κάποιες ανησυχητικές λεπτομέρειες για τον πατριό της, τον Michael. «Αυτό τους ανάγκασε, τελικά, να εξετάσουν την υπόθεση της αδελφής μου», εξήγησε η Sarah στο Dateline. «Σε περίπτωση που με ρωτούσατε τότε αν πίστευα ότι ο πατέρας μου είχε κάποια ανάμειξη, θα έλεγα όχι. Αλλά, με την πάροδο των χρόνων, έδινε πολλές ερμηνείες για το τι συνέβη εκείνη την ημέρα. Κάτι δεν πήγαινε καλά».

Οι φίλοι της Alissa είπαν στην αστυνομία ότι ο Michael είχε προσπαθήσει να κακοποιήσει σεξουαλικά την Alissa. Ο φίλος της αποκάλυψε πως ο Μάικλ είχε προσπαθήσει «να ερωτοτροπήσει μαζί της». Η Alissa είχε εκμυστηρευτεί σε φίλους της ότι κάποτε είχε ξυπνήσει δεμένη σε μια καρέκλα, φιμωμένη, με τον Michael από πάνω της.

«Ο Michael Turney παρουσίαζε μια προφανή εμμονή με τη θετή του κόρη Alissa», σημείωσε η αστυνομία το 2008. «Παραδέχτηκε ότι την παρακολουθούσε στη δουλειά, χρησιμοποιώντας κιάλια για να την κατασκοπεύει».

Σύμφωνα με την αφήγηση της Sarah Turney, η αστυνομία τής ζήτησε να έρθει στα κεντρικά της γραφεία τον Δεκέμβριο του 2008. Εκεί, ένας ντετέκτιβ τής είπε: «Πιστεύουμε ότι το έκανε ο πατέρας σου. Στο σπίτι σου θα γίνει έφοδος… Επίσης, ο πατέρας σου πιθανόν να κακοποίησε την αδελφή σου».

Η αστυνομική έφοδος εντόπισε πολύωρα βίντεο «παρακολούθησης» που είχε συλλέξει ο Michael από την Alissa, χρησιμοποιώντας οικιακές κάμερες, καθώς και συμβόλαια «υπογεγραμμένα» από την Alissa που έλεγαν ότι ο Michael δεν την είχε παρενοχλήσει ποτέ.

«Όταν η αστυνομία λέει ότι η μόνη σου ελπίδα να δικαστεί ο παιδόφιλος/οικογενειακός τρομοκράτης πατέρας σου για τη δολοφονία της αδελφής σου, είναι η έκθεση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης… αλλά εσύ έχεις παραλυτικό κοινωνικό άγχος».

Η δολοφονία και τα εύσημα στην αδερφή της Alissa Turney
Ήταν στις 20 Αυγούστου 2020 που ο Michael Turney κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της Alissa Turney. Ο εισαγγελέας έδωσε εύσημα στη Sarah για τις συνεχείς προσπάθειές της να αποδοθεί δικαιοσύνη για την αδερφή της. «Sarah Turney, η επιμονή στου και η δέσμευσή σου να αποδοθεί δικαιοσύνη για την αδερφή σου Alissa είναι η απόδειξη της αγάπης μιας αδερφής. Χάρη σε αυτή την αγάπη, το φως της Alissa δεν έσβησε ποτέ. Kαι ζει στις ιστορίες και στις φωτογραφίες που μοιράστηκες με την κοινότητα. Αυτό το πάθος που επιδείξατε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας είναι κάτι που θα κρατήσει τη μνήμη της Alissa ζωντανή για πάντα».

 

@saraheturneyHappy 37th Birthday to the kindest, strongest, soul I’ve ever known.

♬ My Best Friend – Paravi

 

 

Επί δύο δεκαετίες, η Sarah προσπαθούσε να αποδοθεί δικαιοσύνη για την αδερφή της Alissa Turney. Ξεκίνησε το 2019 το δικό της podcast «Voices for Justice». Σε αντίθεση με τα περισσότερα podcast που αναφέρονται σε εγκλήματα, στα δικά της μιλούσε για το κόστος της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου. Άρχισε να ερευνά εις βάθος την οικογενειακή τους ιστορία. Έκανε ένα χρονοδιάγραμμα με όσα είχαν συμβεί και όσα γίνονταν γνωστά για την υπόθεση εξαφάνιση της Alissa Turney.

«Καθόμουν μέχρι αργά το βράδυ, ανησυχώντας για τον κόσμο. Χρειαζόμουν κάτι να μου αποσπάσει την προσοχή. Άρχισα να σκέφτομαι ότι ίσως αυτή είναι η ευκαιρία της Alissa». Αφού άρχισε να ανεβάζει βίντεο για την υπόθεση εξαφάνισης της αδερφής της, ο προσωπικός της λογαριασμός εκτινάχθηκε στο TikTok.

Στις αναρτήσεις της υπήρχαν βίντεο που ανέβασε ο πατέρας της Michael Turney για την Alissa πριν εξαφανιστεί, αποσπάσματα από συνεντεύξεις με φίλους και συγγενείς γύρω από την εξαφάνιση της Alissa. Η Sarah αξιοποιεί πλέον την πλατφόρμα του TikTok για να βοηθήσει και άλλες οικογένειες που ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Θέλει να μην υπάρξει θύμα που δεν θα αποδοθεί δικαιοσύνη για ό,τι του έχει συμβεί.

 

 

Πηγή:in.gr