Γεγονός είναι η σύσταση ειδική ομάδας που θα εξετάσει αλλαγές στο πλαίσιο των τελών κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές θα είναι σημαντικές και ουσιαστικά αυτοί που θα γλιτώνουν από τον φόρο θα είναι όσοι έχουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν αλλαγές όχι μόνο για τα νέου τύπου αυτοκίνητα, πχ τα υβριδικά, οι ιδιοκτήτες των οποίων πιθανότατα να κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά τέλη κυκλοφορίας. Στο «σκαμνί» και τα παλαιά αυτοκίνητα για το οποία υπάρχουν σκέψεις για αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας.

Όποιες αλλαγές αποφασιστούν για τα παλαιά ΙΧ θα είναι στο πλαίσιο αντικινήτρων που ήδη εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Αυτό που έχει κλειδώσει είναι πως, τα μόνα αυτοκίνητα που δεν θα πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας θα είναι τα ηλεκτρικά. Αν και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας δεν επιβεβαιώνει τη σχετική πληροφορία, εκτιμάται ότι τα νέας τεχνολογίας αυτοκίνητα που έως τώρα απαλλάσσονταν δεν αποκλείεται να επιβαρυνθούν με ένα σχετικά χαμηλό ποσό βάσει ρύπων.

Σήμερα δεν πληρώνουν τέλη τα καινούργια υβριδικά με ταξινόμηση μετά την 1-1-2021, εφόσον εκπέμπουν λιγότερα από 122 gr/Km.

Τέλος, η ειδική ομάδα θα εξετάσει τα δημοσιονομικά περιθώρια για ένα πρόγραμμα απόσυρσης παλαιών και ρυπογόνων αυτοκινήτων.

Το χρονικό πλαφόν, τουλάχιστον στις πρώτες συζητήσεις φαίνεται πως είναι τα αυτοκίνητα που έχουν συμπληρώσει 20 χρόνια ζωής.

Στόχος είναι, εφόσον υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο, να αντικατασταθούν μέσω προγράμματος απόσυρσης με νέου τύπου αντιρυπαντικά ΙΧ.

 

Πηγή:dnews.gr