Μία σειρά αλλαγών στα επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ προωθεί το υπουργείο Εργασίας, το οποίο θα συμπεριλάβει τις νέες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο μπαίνει σε διαβούλευση την επόμενη Τρίτη

Ειδικότερα, προωθούνται αλλαγές που αφορούν το επίδομα ανεργίας το οποίο θα επηρεάζεται από το ύψος του μισθού που λάμβανε ο άνεργος όταν ήταν εργαζόμενος, θα συνδέεται με την κατάρτιση και θα καταβάλλεται πέραν των 12 μηνών. Κι αυτό διότι το επίδομα μακροχρόνια ανέργων ύψους 200 ευρώ καταργείται και συγχωνεύεται στο επίδομα ανεργίας, το οποίο θα καταβάλλεται για διάστημα πέραν των 12 μηνών.

Αναλυτικότερα, σχεδιάζονται αλλαγές στο ύψος του επιδόματος, καθώς φαίνεται πως αυτό θα πλησιάζει πιο κοντά στον κατώτατο μισθό και δεν θα είναι πλέον ενιαίο για όλους.

Το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι, προβλέπει ότι ο άνεργος θα λαμβάνει τους πρώτους μήνες (π.χ. 6μηνο) επίδομα που θα υπολογίζεται ως ποσοστό 50 ή 55% του μέσου όρου των αποδοχών του, των τελευταίων ετών, ενώ θα τεθεί παράλληλα και ανώτατο όριο.

Ύστερα, η επιδότηση πρόκειται να αρχίσει να μειώνεται σταδιακά, φτάνοντας στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή στο ποσό των 479 ευρώ, ενώ μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης θα δίνονται ευκαιρίες εξεύρεσης εργασίας πριν λήξει η επιδότηση.

Για παράδειγμα, ένας άνεργος με μέσες μηνιαίες αποδοχές 1.100 ευρώ την τελευταία 3ετία θα λαμβάνει με το νέο σύστημα (και ποσοστό αναπλήρωσης 55%) επίδομα 605 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες ανεργίας, δηλαδή 126 ευρώ πάνω από το ποσό που ισχύει σήμερα, ενώ, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, για τους υπόλοιπους μήνες η επιδότηση θα ανέρχεται στα 479 ευρώ με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Παράλληλα η ΔΥΠΑ και συγκεκριμένα ο διοικητής Σπύρος Πρωτοψάλτης θα προχωρήσει στην υιοθέτηση νέου συστήματος επιδότησης της ανεργίας και καταβολής του επίδομα ανεργίας μέσω εκσυγχρονισμένων προγραμμάτων κατάρτισης. Αυτό θα γίνει πιλοτικά και θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2024. Ειδικότερα η ΔΥΠΑ προχωρά στην ταχύτερη επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας με περισσότερες δεξιότητες και στην διακοπή καταβολής ενός επιδόματος χωρίς αντίκρισμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταβολή του επιδόματος ανεργίας σταδιακά θα συνδεθεί με τα νέα προγράμματα κατάρτισης και την ενεργή αναζήτηση εργασίας ως υποχρέωση του ανέργου ως κίνητρο για να επανενταχθεί εκ νέου στην αγορά εργασίας το ταχύτερο δυνατό, έχοντας αποκτήσει επιπλέον εφόδια. Στο πλαίσιο των αλλαγών που θα τρέξουν αναμένεται να υπάρξει σαφής όρος ότι ο άνεργος εφόσον αιτείται τη λήψη επιδόματος ανεργίας, θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμος για κατάρτιση.

Με αυτό τον τρόπο, οι άνεργοι δεν θα λαμβάνουν απλά ένα επίδομα για έως 12 μήνες και πλέον δεν θα εφησυχάζουν μέχρι την ολοκλήρωση της καταβολής του, αλλά θα τους δίνεται κίνητρο επαναφοράς τους στην αγορά εργασίας.

Όπως εκτιμάται η νέα διαδικασία θα δημιουργήσει ένα ασφαλή δρόμο που θα δίνει πρόσβαση σε ποιοτικά προγράμματα κατάρτισης τα οποία θα μπορούν να μπορούν να αξιοποιούνται αποτελεσματικά από όσους χάνουν την δουλειά τους, ώστε να μπορούν να επανεντάσσονται γρήγορα στην αγορά εργασίας.

Σε ότι αφορά το επίδομα των μακροχρόνια ανέργων προβλέπεται η κατάργηση του για τους 25.000 ανέργους που το παίρνουν σήμερα και θα επεκταθεί η καταβολή του επιδόματος ανεργίας για περισσότερους από 12 μήνες με συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις.

Η διεύρυνση του διαστήματος καταβολής του επιδόματος ανεργίας για όσους έχουν εργαστεί αρκετά χρόνια και έχουν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές, ενσωματώνει το επίδομα για τους μακροχρόνια ανέργους των 200 ευρώ.

Αυτή τη στιγμή, το επίδομα των 200 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους καταβάλλεται μετά τους 12 μήνες της τακτικής επιδότησης και για τους επόμενους 12 μήνες, ενισχύοντας τον άνεργο συνολικά για 24 μήνες. Σήμερα την ενίσχυση των 200 ευρώ την λαμβάνουν μόνο 20.000- 25.000 άνεργοι ετησίως λόγω των κριτηρίων που υπάρχουν, όταν οι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα της ΔΥΠΑ για περισσότερους από 12 μήνες ήταν 488.714 το Σεπτέμβριο φέτος, το 58,4% του συνόλου των ανέργων.

 

 

Πηγή:dnews.gr/