Αλλάζουν οι αντικειμενικές αξίες, μένει σταθερός ο ΕΝΦΙΑ
Τη μισή δουλειά σκέφτεται να κάνει το υπουργείο Οικονομικών στο μέτωπο των αντικειμενικών αξιών, προκειμένου να μην προσθέσει επιπλέον βάρος στο φορολογικό λογαριασμό εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων.
Υπό τις δεδομένες πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία, αλλά και υπό την πίεση που υπάρχει από τους Θεσμούς προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ευθυγράμμισης των εμπορικών με τις αντικειμενικές τιμές, το οικονομικό επιτελείο διάλεξε τη μέση λύση.
Οι διαδικασίες επικαιροποίησης των νέων αντικειμενικών τιμών θα προχωρήσουν κανονικά, ωστόσο, ο υπολογισμός του νέου ΕΝΦΙΑ θα γίνει με τις παλιές τιμές προκειμένου να υπάρξουν αυξήσεις στα εκκαθαριστικά των ιδιοκτητών.
Με αυτό τον τρόπο θα προχωρήσει η εξίσωση των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές και ταυτόχρονα η επέκταση του συστήματος αντικειμενικών τιμών σε περίπου 3.500 περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα.
Με αυτόν τον τρόπο περισσότεροι από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα γλιτώσουν τον επιπλέον φόρο που κινδύνευαν να πληρώσουν από την ευθυγράμμιση αντικειμενικών και εμπορικών τιμών, πληρόνοντας και τον φετινό ΕΝΦΙΑ με τις παλιές αντικειμενικές αξίες.
Όπως περιγράφεται και στην 9η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η χώρα έχει δεσμευτεί να ευθυγραμμίσει τις αντικειμενικές με τις εμπορικές τιμές και να προχωρήσει στις αναπροσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ εντός του 2021.
Ωστόσο, στελέχη στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η διαδικασία να «παγώσει» μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση από την πανδημία.
Ήδη επτά φορείς της αγοράς με επιστολή τους στον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο απευθύνουν έκκληση προκειμένου μην προχωρήσει μέσα στην πανδημία σε αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Οι φορείς θεωρούν ότι το «πάγωμα» της προσαρμογής των αντικειμενικών θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο εξαιτίας των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «Η κτηματαγορά βρίσκεται σε χειμέρια νάρκη, εξαιτίας των δραματικών επιπτώσεων της πανδημίας στον τουρισμό, στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, στην Golden Visa αλλά και στην αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να την χρηματοδοτήσει.
Ελάχιστα συμβόλαια ακινήτων υπογράφονται σε όλη τη χώρα, τα οποία είναι απαράδεκτο να αποτελέσουν βάση για αύξηση των αντικειμενικών αξιών όλων των ακινήτων σε όλη τη χώρα.
Εξάλλου η παλαιότητα και οι νέες προδιαγραφές για ενεργειακές και λειτουργικές παρεμβάσεις στα υπάρχοντα κτίρια τα απαξιώνουν πλήρως, κάτι που δεν καταγράφεται στο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών» επισημαίνουν στην επιστολή οι πρόεδροι των ΠΟΜΙΔΑ, ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΑΤΕ, ΟΜΑΣΕ, ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας και η Ομοσπονδία Κατασκευαστών Κτιρίων και Οικοδομικών Επιχειρήσεων.
Όπως υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, η μεταρρύθμιση στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών προχωράει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.
«Εχει επεκταθεί η κάλυψη του συστήματος του αντικειμενικού προσδιορισμού στο 98% του πληθυσμού εντός σχεδίου, από 85% που ήταν όταν αναλάβαμε. Έτσι, διευρύνεται η φορολογική βάση. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η πανελλαδική εκτιμητική άσκηση από τους πιστοποιημένους ιδιώτες εκτιμητές, ώστε να εναρμονιστούν οι αντικειμενικές αξίες με τις εξελίξεις στην αγορά, ή αυτό που συχνά χαρακτηρίζουμε ως εμπορικές αξίες».
Όσον αφορά στην εναρμόνιση των συστατικών του ΕΝΦΙΑ ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι «για αυτό το βήμα λαμβάνουμε υπόψη και τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί όλη αυτή την περίοδο στην ελληνική οικονομία, αλλά και τις προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν για να επιτευχθεί –με ασφάλεια– ο στόχος της κοινωνικά δικαιότερης και οικονομικά αποτελεσματικότερης φορολόγησης στην ακίνητη περιουσίας».
Πηγή: dikaiologitika.gr