Μια ενδιαφέρουσα Ιατρική εσπερίδα θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 στην Σχολή Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης.

Η εκδήλωση γίνεται σε Συνδιοργάνωση με τον Ιατρικό Σύλλογο Πιερίας στο Συνεδριακό κέντρο Κατερίνης (ΕΚΑΒΗ) στις 19:00 και όπως πάντα η είσοδος είναι ελεύθερη.

Καλεσμένες ομιλήτριες θα είναι:

Η Ομότιμος Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Δρ. Μάγδα Τσολάκη

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νευροφυσιολογίας Α.Π.Θ.  κ. Μαριάνθη Αρναούτογλου

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νευροανοσολογίας Α.Π.Θ. κ. Ευφροσύνη Κουτσουράκη

Τα θέματα που θα διαπραγματευτούν με τους φίλους της Σχολής είναι: Σύγχρονη διαγνωστική & θεραπευτική διαδικασία στην Νόσο Αλτσχάιμερ –  Διάγνωση και αντιμετώπιση της Νόσου Parkinson & Αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) είναι μία χρόνια νόσος του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού όπου εμπλέκεται και το ανοσοποιητικό σύστημα, χωρίς να έχει βρεθεί ακόμη η σαφής παθογένεια ούτε η οριστική θεραπεία της νόσου. Συνήθως προσβάλει νεαρούς ενήλικες στην πλέον παραγωγική περίοδο της ζωής τους, επηρεάζει την ποιότητα της ζωής τους και της οικογένειάς τους, τη λειτουργικότητα τους και τη δυνατότητα τους για εργασία σε άλλοτε άλλο βαθμό ανάλογα με τον τύπο της νόσου (διαλείπουσα υποτροπιάζουσα, πρωτοπαθώς προϊούσα, δευτεροπαθώς προϊούσα), την θεραπευτική αντιμετώπιση και άλλους παράγοντες. Υπολογίζεται ότι πάνω από 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από ΠΣ, στην Ελλάδα περισσότεροι από 18.000 και στην Ευρώπη περισσότεροι από 800.000 με συχνότερη ηλικία έναρξης μεταξύ 20-40 ετών και επικράτηση στις γυναίκες (1,5-3 φορές περισσότερο από τους άνδρες).

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Δρ. Μάγδα Τσολάκη είναι Νευρολόγος – Ψυχιάτρος και Θεολόγος.

Είναι Ομότιμος Καθηγήτρια Νευρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών

Συντονίστρια του Εργαστηρίου Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων (ΚΕΔΕΚ)

Ιδρύτρια και καθηγήτρια του μεταπτυχιακού προγράμματος Σπουδών “Νευροεπιστήμες και Νευροεκφυλιστικά Νοσήματα”

Ιδρύτρια και επιστημονικά Υπεύθυνη του 1ου Οικοτροφείου Άνοιας Τελικού σταδίου “Παναγία η Γλυκοφιλούσα” στην Πυλαία Θεσσαλονίκης

Είναι μητέρα 4 παιδιών και γιαγιά 10 εγγονών.

Η Αρναούτογλου Μαριάνθη, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νευρολογίας – Κλιν. Νευροφυσιολογίας είναι διευθύντρια του Εργαστηρίου Κλινική Νευροφυσιολογίας  του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εξειδικεύθηκε στην Κλινική Νευροφυσιολογία.  στο Εργαστήριο Κλινικής Νευροφυσιολογίας του (National Hospital for Neurology and Neurosurgery” Queen Square του Λονδίνου)

Το 2004 ανέλαβε την ίδρυση και οργάνωση των ειδικών τακτικών εξωτερικών ιατρείων « Ν. Παρκινσον και άλλων συναφών Κινητικών Διαταραχών»

Το 2009 ανέλαβε την ίδρυση και οργάνωση του Ειδικού Τακτικού Εξωτερικού Ιατρείου «Έγχυσης Αλλαντικής Τοξίνης μέσω Ηλεκτρομυογραφικής Παρακολούθησης Ασθενών με Νευρολογικές Παθήσεις», εστιάζοντας σε παθήσεις όπως η σπαστικότητα και η δυστονία

Το 2018 ανέλαβε την ίδρυση και οργάνωση του Ειδικού Τακτικού Εξωτερικού Ιατρείου «Ν. Κινητικού Νευρώνα», εστιάζοντας στην βέλτιστη θεραπευτική και υποστηρικτική αντιμετώπιση.

Το 2020 ανέλαβε ως υπευθύνη του εξωτερικού νευρολογικού ιατρείου στην μονάδα Νευρομυικών Παθήσεων (MDA) του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Ευφροσύνη Κουτσουράκη MD, PhD

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νευρολογίας – Νευροανοσολογίας ΑΠΘ

Α’ Νευρολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

Υπεύθυνη του Εξωτερικού Ιατρείου για ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας από το 2003

Υπεύθυνη του Εξωτερικού Ιατρείου ν. Αλτσχάιμερ και Άνοιας από το 2021

2007- 2017: Υπεύθυνη του Νευροανοσολογικού Εργαστηρίου, Α΄ Νευρολογική κλινική , Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

Είναι επισκέπτρια καθηγήτρια και ερευνήτρια στα πανεπιστήμια της Κύπρου.

H  Διδακτορική της διατριβή έχει θέμα: «Νευροδιαβιβαστές των βρυωδών ινών του παρεγκεφαλιδικού φλοιού του ανθρώπου. Μελέτη ηλεκτρονικής μικροσκοπίας» ΑΠΘ

Είναι μητέρα τριών παιδιών και γιαγιά τριών εγγονών.