H παρουσίαση της εταιρείας είχε ελαφρώς μακάβριο τόνο.

Η Amazon σχεδιάζει να δώσει στην Alexa την ικανότητα να μιμείται οποιαδήποτε ανθρώπινη φωνή, δηλώνει στέλεχος της εταιρείας, σύμφωνα με τον οποίο η ψηφιακή βοηθός θα μπορεί να κρατά ζωντανές τις αναμνήσεις αγαπημένων… νεκρών.

Ο γίγαντας του διαδικτυακού εμπορίου αναπτύσσει τεχνολογία που θα επιτρέπει στην Alexa να μιμείται οποιοδήποτε πρόσωπο που ακούει για λιγότερο από ένα λεπτό, δήλωσε ο Ρόχιτ Πρασάντ, αντιπρόεδρος της Amazon, μιλώντας σε συνέδριο που πραγματοποίησε η εταιρεία στο Λας Βέγκας την Τετάρτη.

Στόχος είναι να «κρατήσει ζωντανές τις αναμνήσεις», δεδομένου ότι «τόσοι πολλοί από εμάς χάσαμε κάποιον που αγαπούσαμε» στη διάρκεια της πανδημίας, είπε.

Δεν διευκρίνισε πάντως πότε αναμένεται να φτάσει στην αγορά η τεχνολογία παπαγαλίσματος.
Σκανδαλώδεις αποκαλύψεις για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων από την Alexa
H Alexa πρότεινε σε δεκάχρονη να βάλει κέρμα στην πρίζα
Η ιδέα της Amazon, σχολιάζει το Reuters, κινείται σε μια γκρίζα περιοχή της τεχνολογίας που εξετάζεται στενά ως προς τα δυνητικά οφέλη και τον κίνδυνο κατάχρησης. Η Microsoft, για παράδειγμα, πρόσφατα περιόρισε τη λίστα των επιχειρήσεων στις οποίες προσφέρει λογισμικό μίμησης φωνής.

Οι τεχνολογίες αυτές θα μπορούσαν να βοηθήσουν χρήστες με προβλήματα ομιλίας ή άλλα θέματα υγείας, από την άλλη όμως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε deepfake όπου πολιτικοί ηγέτες θα εμφανίζονται να ξεστομίζουν πράγματα που ουδέποτε είπαν.

Στο συνέδριο της Τετάρτης η Amazon παρουσίασε βίντεο με το όραμά της για την Amazon-μίμο. Ένα παιδί εμφανίζεται να ρωτά «Αλέξα, μπορεί να μου διαβάσει η γιαγιά το τέλος του Μάγου του Οζ;».

Μια στιγμή αργότερα, το μηχάνημα αλλάζει φωνή και μιμείται την καθησυχαστική φωνή της γιαγιάς, λιγότερο ρομποτική από την κανονική φωνή της Alexa, λέει ο ρεπόρτερ του Reuters.

Σύμφωνα με τον Πρασάντ, η Amazon ελπίζει να προσφέρει στην Alexa «γενικεύσιμη νοημοσύνη» που θα της επιτρέπει να προσαρμόζεται στο περιβάλλον του χρήστη» και να μαθαίνει νέες ιδέες χωρίς εξωτερική βοήθεια.

Είναι μια διαφορετική προσέγγιση από τον στόχο της «γενικής νοημοσύνης» που αναπτύσσει η DeepMind της Google για μηχανές που θα αναλαμβάνουν εργασίες με τις οποίες δεν είχαν εμπειρία στο παρελθόν, όπως μπορούν οι άνθρωποι.

Σύμφωνα με δηλώσεις άλλου στελέχους της Amazon την Τρίτη, η Alexa χρησιμοποιείται σήμερα από 100 εκατομμύρια πελάτες σε όλο τον κόσμο.

 

Πηγή:in.gr